Der er efter al sandsynlighed blevet plads til en tak i danske Ementors nytårstale, for fire dage inden årsskiftet faldt en forsinket julegave fra den norske moderkoncern på 65 millioner kroner.
Med den store pose penge, der er en såkaldt kapitalforhøjelse, bliver det underskudsramte danske Ementors hårdt prøvede egenkapital trukket op på 20 millioner kroner.
2005 et hårdt år
- Det er rigtigt, at vi har fået et indskud, og vi er gået ind i året med en ganske lille egenkapital. 2005 har været et hårdt år. Kvartal efter kvartal har vi haft ret store underskud, som blandt andet har været præget af den restruktureringsproces, vi er i gang med, siger Carsten Dilling, administrerende direktør i Ementor.
Den tidligere Columbus IT Partner-direktør overtog direktør-stolen efter Claus Thorsgaard, der i marts måned i enighed med koncernen fratrådte stillingen efter gentagne kvartaler med milliontab.
Det skulle Carsten Dilling rette op på.
I foråret sagde han til Computerworld, at han agtede at følge den udstukne strategi, men at selskabet skulle være bedre til at eksekvere den.
Carsten Dilling har endnu til gode at kunne fremvise overskud på bundlinien, men han er fortrøstningsfuld.
- I løbet af tredje kvartal begyndte vi at se resultaterne af den restrukturering og rationalisering, vi har sat i søen, men egenkapital-problemerne og kapitaliseringen af firmaet er dermed ikke blevet løst, siger han.
Carsten Dilling betragter kapitalindskuddet som udramatisk og som en del af en samlet og planlagt plan for at skabe kapital i selskabet.
- Der er egentlig bare tale om, at der er blevet flyttet rundt på nogle penge, så det passer bedre i virksomhedsstrukturen. Planen er, at det skal styrke den del af forretningen, der skal være platform for den videre vækst, siger han.
Strategien virker
Selv om børsregler forhindrer Carsten Dilling i at give konkrete oplysninger om, hvordan kvartalet er gået, vil han alligevel godt fortælle, at det er helt klart, at selskabet er i bedring.
- Vi har et enøjet sigte på resultatet, for man kan ikke blive ved at have en virksomhed, der taber tocifrede millionbeløb hvert kvartal. Vi har måttet nedprioritere og lukke nogle forretningsområder, og der er skåret så langt ind til benet, at vi er tæt på knoglemarven, siger Carsten Dilling.
Forretningsopbygningen er blevet ændret. Næsten halvdelen af det administrative personale er barberet væk, og der er skruet op for produktionsapparatet.
En omfordeling af ressourcerne, der sammen med et sundt marked og investeringslyst hos kunderne kan mærkes på resultaterne.
Efter at koncernen havde offentliggjort resultater for tredje kvartal, sagde den norske koncernchef Jo Lunder til Computerworld, at det børsnoterede moderselskab var meget tilfreds med en forbedring af resultatet på 28 millioner i forhold til kvartalet før.
Det gav tilsyneladende ikke ridser i lakken, at den danske forretning fortsat kostede koncernen penge qua et underskud på driften på 13 millioner i samme kvartal.
At moderselskabet nu vælger at sikre det finansielle økonomiske fundament for sit danske datterselskab er ifølge Carsten Dilling udtryk for den samme tiltro.