To danske it-aktier rykkede i 2005

Der var fuld tryk på aktiemarkedet i 2005, og det kunne også mærkes på it-aktierne. SimCorp og EDB Gruppen buldrede frem, mens Maconomy haltede.

2005 var én lang fest på aktiemarkedet. Kurserne steg og steg, og to af de fem danske it-aktier var med helt fremme.

EDB Gruppen fordoblede aktiekursen i året der gik, mens SimCorps aktier steg fra 418 til 700 kroner.

– It-aktierne er også steget godt og har været med på det generelle rally på aktiemarkedet i 2005. Det er forholdsvist velfortjent. SimCorp og EDB Gruppen har leveret varen og har overrasket positivt indtjeningsmæssigt, siger Bo Andresen, analytiker hos investeringsbanken Enskilda Securities.

Overvurderet

Senioranalytiker Charles Mikkelsen fra HSH Gudme er dog ikke enig i den positive vurdering.

Han mener, at der er for meget optimisme omkring it-aktierne - og især omkring SimCorp.

– SimCorp-aktien er overvurderet. Vi estimerer, at selskabet halverede antallet af ordrer fra fjerde kvartal 2004 til fjerde kvartal 2005, men markedet har ikke reageret på det, og aktien stiger stadigvæk, siger Charles Mikkelsen.

Han mener, det skyldes, at nogle investorer ikke har helt styr på forholdene i it-branchen.

– Stigningen er et udtryk for, at der er rigtig mange penge i markedet. På den anden side viser det også, at man ikke helt forstår, hvad der er det centrale i SimCorps forretning. Men det er heller ikke helt nemt, siger Charles Mikkelsen.

Bo Andresen er mindre bekymret.

– SimCorp havde et ekstraordinært godt år ordremæssigt i 2004, og de har masser at lave i hvert fald et år endnu. Deres ordrebog er tæt på et historisk højt niveau. Jeg ser det stadig som en sund forretning, siger Bo Andresen.

Spekulationer frem for resultater

De tre øvrige danske it-aktier havde et mere beskedent år.

Maconomy faldt fra 12,6 til 10,2 kroner efter at have været oppe over 16 kroner i februar, mens Danware steg fra 103 til 120 kroner.

– Danware-aktien er ikke steget på grund af gode resultater, men er drevet af spekulationer omkring ejerforholdene, siger Bo Andresen.

Da Ib Kunøe i juni købte 10 procent af aktiebeholdningen, fulgte andre investorer og aktien steg i flere omgange til knap 150 kroner.

En finger med i spillet

Også hos Columbus IT Partner havde Ib Kunøe en finger med i spillet.

Aktien lå stabilt omkring 10 kroner det meste af året, efter godt en fordobling i januar, hvor aktien steg fra 5,8 til 14,7 kroner.

Det skete, efter Ib Kunøe købte sig ind i firmaet i december.

Charles Mikkelsen mener også, at Columbus, Maconomy og EDB Gruppens aktier bliver købt for dyrt i øjeblikket. Kun Danware har han en forsigtig købsanbefaling på.

– Folk er overordnet set lidt for optimistiske, mener han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere