3GSM - Nyt fra mobilfronten

Konferencen 3GSM for mobiltelefoni er præget af store firmaer som Microsoft, Nokia, Intel og Texas Instruments, der fremviser nye produkter og annoncerer strategiske partnerskaber. Kampen om det fremtidige styresystem til mobiltelefoner blev skærpet, da både Microsoft og Symbian lancerede nyt software.

Styresystemer

Konferencen 3GSM i Cannes er stedet hvor giganterne indenfor mobiltelefoni mødes hvert forår. Den åbnede den 19. februar, og der bliver lanceret nye mobile enheder på stribe. Men det store helhedsindtryk præges af kampen mellem styresystemer til mobiltelefoner og af alliancer på kryds og tværs om referencedesigns. De store spillere, der gør sig bemærket på konferencen, er Intel, Microsoft, Nokia og Texas Instruments.

Styresystemer til mobiltelefoner
Som vi skrev forleden, lancerede Microsoft på første dag af konferencen to nye styresystemer: Styresystemet Pocket PC 2002 Phone Edition er beregnet til lommecomputere med indbygget telefon, mens Smartphone 2002 er beregnet til mobiltelefoner, der har indbygget en del funktioner, som ellers hører til lommecomputere.

Senere på konferencens åbningsdag blev styresystemet Symbian 7.0 lanceret. I den nye version af Symbian er der mange muligheder for trådløs kommunikation, da både GPRS, Bluetooth, HSCSD, CDMA samt tredje generation af mobilnettet, kaldet 3G, er understøttet.

Formaterne EMS og MMS til brug for at sende multimedie-beskeder via mobiltelefonen er ligeledes understøttet. For at øge sikkerheden er blandt andet standarderne Secure Socket Layer (SSL) og IPSec understøttet. IPSec benyttes til at skabe virtuelle private netværk (VPN). IPv6, næste version af internetprotokollen, er også taget med. C++ og Java samt Javas Mobile Information Device Platform er også understøttet.

Symbian er den primære konkurrent til Microsofts Smartphone 2002, så efter gårsdagens lanceringer er der nu lagt i kakkelovnen til en kamp mellem de to styresystemer. Mobiltelefoner med Symbian 7.0 og Smartphone 2002 forventes nemlig først at komme på markedet i løbet af et par måneder.

Alliancer

Alliancer på kryds og tværs
Microsoft har indgået aftale med Intel omkring udviklingen af de såkaldte referencedesigns af mobiltelefoner.

Samtidig har Microsoft indgået en aftale med Texas Instruments, som også omhandler udvikling af referencedesigns til mobiltelefoner. Det samme har Nokia gjort, og Nokias kommende mobiltelefoner er baseret på styresystemet Symbian.

Ideen med referencedesigns er i dette tilfælde, at de to firmaer, der henholdsvis producerer styresystem og mikrochips, samarbejder om et fælles design. Derefter offentliggøres designet, og alle andre firmaer kan så betale for at bruge designet og selv tilføje cover, skærm og lignende. Derefter kan firmaet sælge mobiltelefonerne under eget navn.

Microsoft har altså valgt at satse på to samarbejdspartnere, der er konkurrenter på processor-markedet, mens Texas Instruments samarbejder med Nokia og Microsoft, der satser på hvert sit styresystem til mobiltelefoner. Uanset hvem der vinder kampen om styresystemer til mobiltelefoner, så er Texas Instruments altså med på vinderholdet.

Nokia D211

Som vi skrev forleden benyttede Nokia konferencen til at lancere endnu en mobiltelefon. Nokia 8910 har fået en titanium-front og understøtter Bluetooth, GPRS og HSCSD til trådløs kommunikation, og den dækker både GSM 900 og 1800. Der er indbygget to pauseskærme, og der er mulighed for stemmestyret opkald.

Nokia havde også andre ting med end mobiltelefoner. D211 er et pc-kort, som Nokia kalder for et multifunktionelt netværkskort. Kortet kan bruges i bærbare pc'er og lommecomputere, som har en port til type II eller type III pc-kort. D211 giver mulighed for at man kan komme på internettet ved at bruge enten GPRS, HSCSD eller trådløst netværk, som overholder IEEE standarden 802.11b.

D211 kan bruges til både Windows 98, ME, 2000 og XP, samt styresystemet Windows CE 3.0 til håndholdte enheder. Desuden kan kortet bruges i Linux-miljøer. Kortet vejer 51 gram og er 12,5 centimeter langt. Antennen er integreret i kortet, der kommer på markedet i løbet af andet kvartal i år. Prisen er endnu ikke offentliggjort.

HP Jornada 928 WDA
En af de første lommecomputere med Pocket PC 2002 Phone Edition bliver HP Jornada 928 Wireless Digital Assistant (WDA), og HP benyttede da også konferencen til at vise den nye lommecomputer frem. Den vil blandt andet understøtte GSM 900/1800, GPRS, USB og infrarød kommunikation.

Jornada 928 har indbygget browser, som understøtter WAP 1.2.1 samt Pocket Internet Explorer. Desuden vil lommecomputeren have to skærme, da den ene skal bruges til at vise status for GSM kommunikation. Computeren indeholder 32 megabyte flash ROM og 64 megabyte RAM. Java 2 Micro Edition (J2ME) med Mobile Information Device Profile (MIDP) er også indbygget.

Lommecomputeren er blandt de første, der anvender Intels ny XScale-processor PXA250. Andre er på vej, her iblandt Fujitsu Siemens Loox.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere