Flere virksomheder køber brugt it-udstyr

It-cheferne er ikke meget for at snakke om det, men tocifrede vækstprocenter hos de nordjyske brokere fortæller om en rivende afsætning af brugt udstyr i ind- og udland.

It-chefer er i stigende omfang begyndt at købe brugt it-udstyr, og det kommer Danmark til gode. Nordjylland er blevet et europæisk kraftcenter for it-brokerfirmaer, og vækstprocenter på over 20 vidner om den øgede efterspørgsel.

Der er også mange penge at spare. Det schweiziske postvæsen, der er kunde hos Danmarks største broker, Epoka i Pandrup, oplyser således, at det typisk sparer omkring 50 procent på brugte komponenter, såsom ekstra diskkapacitet, processorer og hukommelse.

– Den præcise besparelse på vore køb er svær at opgøre, fordi der typisk er tale om servere og komponenter, der ikke længere står på vore primære it-
leverandørers prisliste, siger Kurt Eymann, der har systemansvar hos Post Finance, til Computerworld.

Fra HP og Sun

Dette selskab, der står for it på finanssiden hos Die Schweizerische Post, har alene i it-udviklingsafdelingen 250 ansatte. Maskinparken er sammensat af udstyr fra Hewlett-Packard og Sun.

– Og skulle der være problemer med de brugte komponenter eller servere, har vi en 90 dages-garanti hos Epoka. Typisk får vi erstatningsudstyr inden for et døgn, siger Kurt Eymann.

At han hæfter sig ved garantien, afspejler resterne af et image, som brokerne kæmper med.

– Det er lidt som med brugtvognsforhandlere, siger Rune Sørensen, administrerende direktør for Epoka, og fortsætter:

– Mange tror, at de på brugtmarkedet får noget gammelt skrammel, men det stemmer ikke. Vi har udstyr, der ikke har mere end et par måneder på bagen, og det er billigt. For nu at blive i bilverdenen, så ved alle, at den dyreste afskrivning sker i det sekund, bilen kører ud over fortorvskanten fra forhandleren.

Med computere falder prisen typisk med 30-40 procent i det sekund, udstyret er installeret, vurderer Epoka.
Selskabet, der har 65 ansatte, henter 95 procent af sin samlede omsætning på omkring 300 millioner kroner på eksportmarkedet. Væksten er på “over 20 procent” i forhold til sidste år.

Epoka har 14 år på bagen. En stor konkurrent, Aalborg-firmaet Nordic Computer, blev stiftet i 1979.

– Vi har en vækst på 25-30 procent i omsætningen, fortæller Kurt Hansen, administrerende direktør for Nordic Computer, der har 55 ansatte.

Fordobler omsætningen

Det er dog peanuts i forhold til, hvad en af hans tidligere ansatte, Christina Hove, forventer at byde på. Hun stiftede sit firma, Unicap i Aalborg, for to år siden. I dag har firmaet 12 ansatte og lagre i både Storbritannien og USA.
Eksporten tegner sig for 80 procent af omsætningen.

– Vi forventer at omsætte for 35 millioner kroner i år og det dobbelte næste år, fortæller Chistina Hove, hvis firma har specialiseret sig i IBM-udstyr.

Trods alle succesberetningerne kniber det gevaldigt for brokerne at få kunder til at stå frem og fortælle om dem. Ingen af de mange danske kunder, de har kontaktet, har ønsket at udtale sig til Computerworld. Kun Epokas kunde i Schweiz sagde ja.

Både Epokas Rune Sørensen og Unicaps Christina Hove formoder, at lukketheden skyldes kundernes ønske om ikke at tirre de primære it-leverandører.

– Desuden er vi først og fremmest et alternativ som leverandør af reservedele og udgåede produkter, siger Christina Hove.

Skeptiske leverandører

Ifølge Rune Sørensen har it-leverandører været meget skeptiske over for brokerne.

– De har jo magten i forhold til den normale partnerkanal, og det er ildeset, hvis kunderne handler med brokere. Men jeg tror, at en lysning er på vej, selv om it-selskaberne måler deres sælgere på salg af nyt, siger han.

Direktøren underbygger sine forventninger med, at it-leverandørerne til tider selv afhænder nyt udstyr til brokere for at gøre plads for næste generation af udstyr.

Analyseselskabet IDC fører ikke statistik over salget via brokere, men de høje vækstprocenter, som branchen selv oplyser, kommer ikke bag på analytikeren Anders Elbak, der har ansvar for hardwareområdet hos IDC.

– Vore tal for nysalg viser, at der har været en stor udskiftning af hardware i mange firmaer, og det betyder, at brokerfirmaerne kan gøre en god handel på både opkøb og videresalg af det brugte, siger Anders Elbak.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere