Bruxelles: Der var smarte dimser og store ord, da Microsoft i går tirsdag præsenterede sine nyeste tiltag inden for forskning og udvikling.
Det skete på firmaets konference European Research and Innovation Day, der blev holdt i Bruxelles.
– Vi vil skrue op for Microsofts forskning og innovation i Europa, sagde Jean-Philippe Courtois, leder af Microsoft International, og opfordrede andre virksomheder til at gøre det samme.
Siden 1991 har Microsoft haft en selvstændig division for grundforskning i it-videnskab, der blandt andet driver et stort forskningscenter i Cambridge.
Der bliver også uddelt 30 ph.d.-legater om året og Microsoft har desuden banket på døren hos en række universiteter over hele Europa og fået samarbejder op at stå. Det sker under det såkaldte European Science Initiative, der har et år på bagen.
Det er ikke blot it-emner, der forskes i, men alle områder, hvor it kan gøre en forskel. Blandt andet arbejder Microsoft Research sammen med biologer og læger om at finde frem til en vaccine mod AIDS.
Matematisk problem blev til kode-tjekker
Samtidigt blev en række eksempler på, hvordan grundforskning fra Microsofts selvstændige forskningsorganisation, Microsoft Research, havde vist sig at kunne forbedre firmaets produkter.
– En gruppe forskere satte sig for at bevise et matematisk problem ved hjælp af software. Deres arbejde kunne bagefter bruges til at tjekke kode for fejl i udviklingen af styresystemer, forklarede Andrew Herbert, chef for Microsoft Research i Cambridge, England.
Rick Rashid, global chef for Microsoft Research, forklarede, at grundforskningen sikrede muligheden for hurtigt at omstille sig.
– Det er som at sætte penge i banken til senere tider. Da Microsoft startede en afdeling for digitale medier, havde vi arbejdet med det længe i Microsoft Research og kunne overføre al den viden, sagde han.
Europa sakker bagud
På programmet var også en paneldebat om, hvad Europa kan gøre for ikke at blive overhalet på konkurrenceevnen af USA og Asien.
Europa vil sakke bagud og få alvorlige problemer, hvis ikke der investeres langt mere i forskning og udvikling, lød det fra de forsamlede politikere og eksperter, heriblandt Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige.
- Siden starten af 1990'erne har USA investeret massivt i it-innovation, imens Europa var optaget af den tyske genforening og udvidelsen mod øst. Vi har alle muligheder, men er på vej til at tabe, manede han.
Når amerikanerne kigger sig nervøst tilbage over skulderen, af fare for at blive overhalet, er det Asien, de holder øje med, ikke Europa, forklarede han og pegede på, at der de amerikanske universiteter bruger 2-3 gange flere penge pr. student end de europæiske.
Læs mere om konferencen i avisen Computerworld på fredag