Første runde i opkrævningen af for meget udbetalt løn i Københavns Kommune har fået fagforeningerne op på barrikaderne.
De anbefaler deres medlemmer ikke at betale de regninger, som Accenture har sendt ud med krav om tilbagebetaling af for meget udbetalt løn.
Fagforeningerne henviser til, at medarbejderne har krav på at beholde den for meget udbetalte løn, hvis de har modtaget den i "god tro".
Desuden skal kommunen og Accenture blandt andet kunne forklare, hvornår og hvordan der blev udbetalt for meget.
Behold op til 1.500 kroner
Det mener fagforeningerne Fag og Arbejde og Københavns Lærerforening ikke er sket i de 1.887 krav om tilbagebetaling af feriepenge, som Accenture sendte ud med kommunens velsignelse i slutningen af oktober.
Sagerne drejede sig typisk om mellem 100 og 500 kroner, og i brevene henvises til "feriepenge/merarbejde" i en periode i foråret.
– Man må slet ikke gøre det på den måde. Man skal udspecificere, hvad det drejer sig om, og det er ikke sket i denne sag, siger Mads Madsen, faglig sekretær i Landsforeningen af Socialpædagoger, der er en del af Fag og Arbejde
Også en klagevejledning mangler der i brevet, lyder det fra fagforeningerne.
Hos Accenture siger kommunikationschef Claus Wilkki, at firmaet har fulgt den proces, som kommunen har anvist, og at kommunen har været fuldt orienteret hele vejen.
Det berkræfter vicekontorchef Kasper Schmidt fra Københavns Kommune.
– Der blev fundet en helt klar fejl i lønudbetalingen hos en afgrænset medarbejdergruppe, så der har vi vurderet, at det var i orden at gennemføre tilbagebetalingen, siger Kasper Schmidt.
Resten er på standby
Han kan ikke kommentere detaljerne i sagen. Men generelt vurderes alle krav om tilbagebetaling i forhold til de regler, der er på området, siger han.
Siden fagforeningerne klagede over brevet fra Accenture, er alle andre sager om tilbagebetaling blevet sat på standby.
Kommunen har bedt fagforeningerne acceptere, at alle krav på mere end 1.500 skal betales, hvilket fagforeningerne har afvist.
Medarbejdere kan nemlig godt have modtaget flere tusind kroner i god tro, når det er sket over lang tid. Især hvis skiftende arbejdstider gør, at lønnen i forvejen svinger, lyder det fra fagforeningerne.
– Almindelige mennesker er ikke løn-nørder. Accenture har lavet så meget rod, at folk ikke kunne gennemskue, om de fik den rigtige løn. Og så har der også været lønstigninger tre gange i løbet af et år, siger Mads Madsen.
I alt er der foreløbigt fundet knap 17.000 sager om for meget udbetalt løn for sammenlagt 44 millioner kroner. Der forventes at dukke flere op, i takt med at oprydningsarbejdet skrider frem.