Applikationer er det næste hit for IP-telefoni

Danske virksomheder skifter i stor stil til IP-telefoni, men det sker primært for at spare penge. Kun få bruger IP-telefoni til at ændre forretningsgange og skabe nye applikationer, selvom det spåes at blive det næste store hit.

En bølge af IP-telefoni ruller over danske virksomheder, som øjner muligheden for at spare på telefonregningen og samtidig konsolidere på netværk og servere.

De helt store effekter af IP-telefoni kan dog vise sig at ligge et helt andet sted - nemlig i de applikationer, der med tiden vil gøre telefonen til at stykke software, som er tænkt ind i forretningsgangene i alle virksomhedens andre it-systemer.

26.000 arbejdspladser

Hos Danske Bank har man valgt at indføre IP-telefoni på 26.000 arbejdspladser, hvilket skal resultere i en besparelse på mindst 15 procent. Applikationer oven på IP-telefonien er dog en joker i de beregninger.

- Skønheden i IP-telefoni er, at du kan få et samspil mellem applikationerne og telefonien, og det har vi sat til meget små besparelser. Det tror vi, at vi på længere sigt kan få meget mere ud af, fortæller direktør Sven Lystbæk.

Besparelser først

Ifølge teleanalytiker Karsten Fogh Ho-Lanng fra IDC er det normalt billede, at virksomhederne først fokuserer på besparelserne i det at kunne ringe.

- De fleste laver regnestykket på, hvilke kontante fordele de kan se ved trafikken og konsolidering af servere og netværk. Især besparelser i forbindelse med flytning af medarbejdere, som er en af de helt store udgiftsposter, siger han.

Han forventer dog, at firmaerne snart vil få øjnene op for applikationer, der gør IP-telefoni til en integreret del af virksomhedens it-systemer.

Hans eget yndlingseksempel er en løsning fra Ementor, hvor læger kan bruge deres mobiltelefoner til at diktere beskeder, som gemmes direkte i EPJ-systemet.

En international rapport fra IDC viser, at 50 procent af de firmaer, der benytter IP-telefoni, allerede i 2005 har fået taget applikationer i brug.

Simple applikationer

Karsten Fogh Ho-Lanng skønner dog, at det primært er mere simple applikationer.

- De applikationer, vi ser indtil nu, handler meget om udnyttelse af telefondelen, bedre interfaces til omstillingen, integration til kalendere og call center-funktionalitet, siger han.

Der er store forventninger til markedet for applikationer til IP-telefoni, og det får blandt andet det lille it-firma JMJ Software til skille afdeling Triatel ud i et selvstændigt selskab.

Her skal omkring otte ansatte skabe vækst ved at tilbyde IP-telefoni, mobiltelefoni og udvikling af applikationer.

- Tendensen er helt klart, at alle fokuserer på besparelserne. Men udviklingen bærer efter vores opfattelse hen imod, at folk får øjnene op for, at det er funktionerne i IP-telefoni, der bærer det langt længere frem. Du kan integrere til bogholderiet og administrationen, siger produktchef Daniel Hansen.

Ringer automatisk op

Som en afdeling i JMJ Software - tidligere IPnet Danmark - har Triatel allerede leveret flere applikationer.

- Et eksempel er telemarketingfirmaer, der er gået fra at ringe fra lister til at læse oplysningerne ind i CMS-systemet, som automatisk ringer op. Salgschefen kan, når dagen er omme, gå ind og se, hvilke medarbejdere der har ringet til hvor mange kunder, og alle samtaler er optaget, siger Daniel Hansen.

Hos IBM, der sammen med TDC dominerer det danske marked for IP-telefoni, oplever man, at virksomhederne allerede er begyndt at se mulighederne i IP-telefoni-applikationer.

- For et år siden var det økonomi- og teknologiorienteret, nu snakker vi om at integrere IP-telefoni og udnytte, at man kan se, hvem der ringer og eksempelvis slå op i kalenderen og se, om modtageren er der, fortæller Michael Dahl, ansvarlig for IBM's netværksforretning i Danmark.

Det simple først

Muligheden for at sende opkald det rette sted hen og automatisk starte en ordre på skærmen, hvis det er salgsafdelingen, eller automatisk vise kreditoplysninger, hvis det er bogholderiet ligger ifølge ham lige for.

- Det er små ting, men ting, der giver effektivitet med det samme. Det er den slags ting, du kommer til at se inden for det næste år, for det er simpelt at lave med IP-telefoni, siger Michael Dahl.

Flere analytikere peger samtidig på, at sammensmeltningen af telefoni og data kan betyde, at man vælger samme leverandør til begge ting.

Det er allerede sket hos Danske Banks gigantiske IP-telefoni-ordre til IBM, hvor det blandt andet har været medvirkende, at banken allerede har outsourcet data til IBM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere