Overvågning af computere og netværk

Hvis systemet driller med meddelelser om knappe ressourcer eller er der for mange hardware-interrupts, kan man med fordel bruge programmet Performance Monitor. Som administrator kan man bruge programmet til at overvåge og samle information om servere eller arbejdsstationer på netværket. Vi har taget et første kig på værktøjet, og det er heldigvis ret let at finde rundt i.

Tællere

Nogle af de mest nyttige værktøjer for en administrator af Windows 2000, Windows XP eller Windows NT er de administrative værktøjer. De findes heldigvis allerede i styresystemerne - dog skal man have installeret Service Pack 3 på Windows NT. I denne artikel kigger vi nærmere på værktøjet Performance Monitor, som er meget brugbart, når der er problemer med serveren eller arbejdsstationen. Hvis systemet driller med meddelelser om knappe ressourcer eller der er for mange hardware-interrupts, så kan man bruge Performance Monitor til at finde ud af, om en arbejdsstation mangler RAM eller om der er tale om andre problemer.

For at udføre nogle af overvågningsopgaverne kræver det, at man har administratorrettigheder på det pågældende system.

I Windows 2000 finder man Performance Monitor ved at klikke Start > Kontrolpanel > Administration > Ydeevne. Når der er klikket på Ydeevne, og efterfølgende på Systemovervågning i venstre side af vinduet, vil man se vinduet MMC (Microsofts Management Console), som ser således ud:

Via MMC har man adgang til de administrative værktøjer, som kan bruges til at administrere og overvåge netværk, computere, tjenester og andre systemkomponenter.

For at kunne arbejde med værktøjet skal man placere markøren i den højre side af vinduet. Herfra kan man vælge hvilke hændelser, der skal overvåges, og hvorfra. Ydelseslogger indeholder funktioner til logføring af data fra tællere og hændelser. Tællerlogføringen bruges til at registrere data om brug af hardware og systemtjenesters aktiviteter fra en eller flere computere.

En tæller tilføjes ved at højreklikke i højre side af vinduet og vælge Tilføj tællere. Man kan for eksempel overvåge processorens forbrug eller det gennemsnitlige antal afbrydelser (hardware-interrupts) pr. sekund. Der skal dog ikke tilføjes for mange tællere, da det så bliver svært at følge med i overvågningen i real-time.

Logføring

Når en af tællerne er markeret, kan man klikke på knappen Forklaring, og derefter vil en boks poppe op.

Boksen indeholder en grundig forklaring af, hvilken hændelse denne tæller viser, og det er derfor rimeligt nemt at finde ud af, hvilke tællere man har behov for at overvåge.

Når man for eksempel installerer en SQL-server, så vil applikationen selv tilføje aktiviteter, som kan overvåges, til Performance Monitoren. Dette gælder for de fleste applikationer, uanset om de er Microsoft-produkter eller ej.

Man kan også vælge at bygge sit eget standardsæt af tællere, som man skal bruge hver gang men overvåger computere. Dette gøres ved at vælge de tællere, som skal være standard, og derefter højreklikke i højre side af vinduet og vælge Gem som.

For at indsamle eller overvåge information fra standardsættet, skal man vælge Performance Logs and Alerts fra venstre side af vinduet, og derefter vælge sættet. Her findes der også et eksempel på en sådan logfil, som man kan starte og stoppe for at observere effekterne.

Logføringen kan ske manuelt ved at højreklikke på logfilen og vælge henholdsvis Start eller Stop. Hvis et problem altid opstår på samme tidspunkt, for eksempel når der tages back-up om søndagen, så kan man indstille systemovervågningen til at starte og stoppe netop på dette bestemte tidspunkt. Dette gøres ved at højreklikke på logfilen og vælge Egenskaber > Tidsplan. Logføring kan også foretages på et bestemt tidspunkt hver dag. Registrerede data kan vises ved brug af vinduet Systemovervågning. Data kan også eksporteres til et regnearksprogram eller en database.

Man kan angive, at der skal vises en besked på tælleren, når tællerens værdi for eksempel overstiger en bestemt indstilling. Beskeden kan blandt andet være at et bestemt program aktiveres eller at en logfil startes.

Som i alle andre Microsoft-programmer findes der en masse hjælpe-filer, og de mange muligheder for Performance Monitor er grundigt beskrevet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere