Skal Danmark kunne følge med i den globale udvikling, får vi brug for mange flere højtuddannede it-folk.
Derfor vil regeringen have gjort IT-Universitetet (ITU) til et universitet i fuld skala, der selv udklækker bachelorer og dermed vil kunne tilbyde fem-årige it-uddannelser.
Sådan lyder et af punkterne i regerings oplæg til Globaliseringsrådets møde i går og i dag, fredag.
Det glæder rektor for ITU, Mads Tofte, der faktisk allerede for tre måneder siden har søgt Videnskabsministeriet om tilladelse til at supplere kandidat-
uddannelserne med en bacholor-uddannelse i softwareudvikling.
Ideen voksede frem under en studietur til Indiens it-uddannelser for et år siden, sammen med blandt andet videnskabsministeren og erhvervsfolk.
Her mødte delegationen ganske unge indere, der var højtuddannede, dygtige og meget flittige.
Kravene øges
– Det var simpelthen så inspirerende at se, hvor højt et niveau, de uddanner på. Vi var meget imponerede. Så jeg tænkte: Hvad er det for et arbejdsmarked, vi skal uddanne til i Danmark? Globaliseringen kommer til at øge kravene til de faglige kompetencer i Danmark, så vi må starte allerede på bachelor-niveau, siger Mads Tofte.
Falder det i hak, vil IT-Universitetet kunne tilbyde en fuld fem-årig it-uddannelse, på linje med andre universiteter.
Mads Tofte vil ikke direkte sammenligne den uddannelse, han har søgt om tilladelse til at starte, med dem, der findes i forvejen.
Men uddannelsen skal se fremad og dække et behov, der ikke er dækket i dag. Udover et højt teknisk niveau skal der være fokus på organisatoriske og forretningsmæssige kompetencer.
– Vi skal ruste de studerende til arbejdsformen i fremtidens internationale, globaliserede verden. For eksempel vil projekter foregå distribueret i stedet for på ét sted. Det er en hundesvær opgave at være leder for, siger Mads Tofte.
Danmark har markant færre it-folk, der er uddannede på universitetsniveau, end de lande, vi plejer at sammenligne os med.
I 2001 blev der forholdsmæssigt kun uddannet en femtedel så mange it-bachelorer og it-kandidater i Danmark som gennemsnitligt i de andre OECD-lande.