Gratis pakkeprogrammer

Tit skal man sende store filer over internettet, og så har man brug for et pakkeprogram. Vi har kigget nærmere på fem pakkeprogrammer, som alle er freeware. Der er stor forskel på programmerne med hensyn til, hvor mange funktioner og formater, der understøttes.

Freeware

Det er tit man har brug for et pakkeprogram, når man skal sende store filer over internettet. De fleste benytter pakkeprogrammet Winzip, der er shareware, og som man derfor skal betale for. På vores download site findes der fem bud på gratis alternativer til Winzip.

Vi har kigget nærmere på programmerne Freezip, 7-zip, Zipcentral, Filzip og Bigspeed Zipper, som alle er freeware.

Freezip, Zipcentral og Bigspeed Zipper kan kun bruges til zip-formatet, mens 7-zip og Filzip kan bruges til flere forskellige formater. Freezip virkede noget ustabil, mens Filzip vinder, da det understøtter flere formater og kan beskytte filer med kodeord. Hvis man kun skal bruge pakkeprogrammet til zip-formatet, er Zipcentral det bedste bud.

Vi har vurderet programmerne ud fra hvilke formater, der kan pakkes og udpakkes, muligheder for komprimering samt brugervenlighed. Derudover har vi kigget på, om der er funktioner til at fremstille eksekverbare filer, der pakker sig selv ud, beskyttelse af filer med kodeord samt mulighed for at pakke i afmålte størrelser til for eksempel disketter.

Flere formater

7-zip 2.30
Programmet 7-zip kan bruges til at pakke og udpakke formaterne zip, gzip, tar, bzip2 samt betaformatet 7z. Formaterne cab og rar understøttes kun til dekomprimering.

7-zip er integreret i Windows, og man arbejder med programmet direkte fra eksempelvis Stifinder. For at bruge programmet højreklikker man på en fil, vælger 7-zip og derefter vælger man, om den pågældende fil skal pakkes eller udpakkes. Man kan også nøjes med at dobbeltklikke på en pakket fil for at få den udpakket. I starten er det en smule uoverskueligt at bruge 7-zip, når man er vant til brugergrænsefladen fra WinZip, Freezip og lignende, men man vender sig hurtigt til programmet.

7-zip kan komprimere filer i to rater, eller også kan man undlade at komprimere. Desuden kan man specificere, hvilken komprimeringsmetode der skal benyttes. Et lille minus er, at selvom man vælger, at filerne ikke skal komprimeres, så fremkommer der alligevel et vindue, hvori der står "Compressing", hvilket ikke er så klart.

Der er ikke mulighed for at pakke i afmålte størrelser eller beskytte filer med kodeord. Man kan kun fremstille selvudpakkelige filer, når man benytter 7z-format. 7-zip findes også i en kommandolinje-version, og de forskellige kommandoer er godt beskrevet i den medfølgende hjælpefil. 7-zip understøtter Windows 9x, NT og 2000.

Filzip 2.01
Filzip understøtter over ti forskellige formater deriblandt zip, tar, cab og gzip. Programmet er opbygget lige som WinZip, og træk og slip er understøttet, så det er let og hurtigt at bruge.

Filer kan komprimeres i fire forskellige grader, eller man kan vælge slet ikke at komprimere filerne. Der er mulighed for at dele zip-filen op i bidder, og man kan selv bestemme størrelsen. Filzip kan derudover også bruges til at fremstille selvudpakkende, eksekverbare filer.

Filzip har flere nyttige funktioner, som ikke findes i de andre anmeldte programmer. Filzip kan beskytte filer med kodeord, og programmet har egen indbygget e-mail-klient. Man kan også sætte Filzip op til at benytte den e-mail-klient, man har i forvejen. Derudover kan Filzip bruges til at konvertere formaterne, for eksempel zip til cab. Filzip understøtter Windows 9x, ME, NT, 2000 og XP.

Filzip er klart det bedste program. Det er let at bruge, mange formater understøttes og så er der ekstra funktioner som beskyttelse af filer med kodeord.

Kun zip

Freezip 2.3
Programmet Freezip kan kun bruges til at pakke og udpakke zip-formatet. Brugergrænsefladen ligner den i Winzip, så det er let at finde ud af, og man kan hurtigt overføre filer til Freezip ved at trække og slippe filerne til brugerfladen. Man kan vælge mellem fire komprimeringsgrader.

I Freezip findes der en automatisk udpakningsfunktion, men der findes ikke en funktion til at fremstille selvudpakkelige filer eller til at beskytte filer med kodeord.

Programmet giver mulighed for at skære større filer i biddder, så bidderne passer til størrelsen af en diskette, altså 1,44 megabyte. Freezip understøtter Windows 9x, NT, 2000 og XP. Programmet virker desværre noget ustabilt, og det gik ned flere gange, da der skulle pakkes mange, store filer. Derfor går Freezip ud af testen som det dårligste program.

Bigspeed Zipper
Bigspeed Zipper er et program, der kun kan bruges til zip-filer. Brugergrænsefladen er noget anderledes end de andre anmeldte programmer. Programmet benytter et vindue, som er delt i to: Et til filer på drevene (som Stifinder), og et til de filer, der findes indeni den zip-fil, man arbejder med. Det er let at arbejde med, da man bare kan klikke på en af pilene, dobbeltklikke en fil eller trække en fil for at flytte den til det andet vindue.

Filerne kan komprimeres i tre grader eller slet ingen. Programmet kan fremstille selvudpakkelige filer, og pakker kan deles op i flere stykker, men filerne kan ikke beskyttes med kodeord. Ved hjælp af programmet kan man søge efter zip-filer på sin computer, og der er indbygget download-manager til zip-filer. Bigspeed Zipper understøtter Windows 9x, NT, 2000 og XP.

Zipcentral 4.1
Som navnet antyder kan programmet Zipcentral kun bruges til zip-formatet. Brugergrænsefladen ligner Winzip og Freezip, og træk og slip er også her understøttet, så det er ganske let at arbejde med programmet.

Filer kan komprimeres i fire forskellige grader. Desuden kan man vælge slet ikke at komprimere filerne. Pakkede filer kan ændres til selvudpakkelige filer og omvendt. De pakkede filer kan splittes op i flere små stykker ligesom med Freezip, men her kan man selv bestemme størrelsen af filerne. Desuden bliver disketterne formateret, inden filerne bliver lagret på dem.

I Zipcentral er det muligt at få filer scannet for virus ved brug af ens eget virusprogram. Allerførst skal man dog lige fortælle Zipcentral, hvilket antivirus-program man benytter. Derefter er det let at få scannet filer. Med Zipcentral kan man også beskytte filer med kodeord. Zipcentral understøtter Windows 9x, NT, ME og 2000. Da Zipcentral har integreret virus-scanning og kan beskytte filer med kodeord, er programmet det bedste, hvis man kun har behov for zip-formatet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere