Luftskibe sørger for internetforbindelsen

Glem ADSL og WiMAX. I fremtiden kan det blive ubemandede luftskibe og svævefly i 20 kilometers højde, der leverer bredbåndsforbindelsen.

Mens WiMAX-opkoblinger og satellitforbindelser er ved at blive kørt i stilling som afløserne til internet gennem kabler, arbejder en gruppe forskere i det EU-støttede konsortium Capanina på en billig og effektiv mellemting: Et soldrevet luftskib eller svævefly, der flyver rundt i stratosfæren i flere måneder ad gangen og leverer lynhurtige internetforbindelser til en hel storby.

I to år har forskere fra University of York i England arbejdet på at udvikle fremtidens trådløse infrastruktur, i samarbejde med partnere fra hele EU og Japan.

Og for et par uger siden blev teknikken med succes testet i det virkelige liv, da en radiolink-boks på størrelse med en vaskemaskine blev sendt op fra det nordlige Sverige med en 12.000 kubikmeter stor luftballon.

I de ni timer, ballonen var på plads i 24 kilometers højde, lykkedes det at sende data frem og tilbage med hastigheder på op til 1,25 gigabit/s.

Målet er at kunne tilbyde hastigheder på 120 megabit/s, når prototyperne inden for tre til fem år er blevet udviklet til et kommercielt produkt.

Det bliver i første omgang til stationære kunder, der udstyres med en lille parabolantenne. Senere også til mobile kunder, som for eksempel en forbindelse til et tog.

Hurtig udrykning

Et enkelt luftskib i 17 til 20 kilometers højde – det dobbelte af flyvehøjden for rutefly – kan dække et område med en diameter på 60 kilometer. Luftskibe og svævefly vil naturligvis ikke kunne stå bomstille, men vil holde sig inden for en radius af et par kilometer.

Omvendt er en af de store fordele ved denne løsning også, at den hurtig kan flyttes - for eksempel til en by, der er ramt af en naturkatastrofe, hvor der er brug for hurtigt at etablere en nød-opkobling.

Forskerne anslår prisen for at etablere en internetforbindelse ved hjælp af et luftskib til at være blot en tiendedel af prisen for en tilsvarende satellit. Samtidig vil kapaciteten være over tusind gange højere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere