Dansker gav 40.000 kr. for førstehjælp i pc-spil

Ville du betale over 40.000 kroner for en virtuel førstehjælpskasse i et onlinespil? Computerworld har talt med flere danskere, som giver et indblik i den blomstrende virtuelle økonomi i spilbranchen.

Det er ikke længere ren underholdning, men også håbet om at score den store gevinst, der driver nogle af deltagerne i de onlinespil, som hver dag samler millioner af mennesker over hele verden.

Der blev sat en tyk streg under det økonomiske aspekt, da det svenske spilfirma MindArk i sidste uge solgte en virtuel rumstation i spillet Project Entropia for 625.000 kroner.

Men det er ikke noget særtilfælde, at store pengebeløb skifter hænder på grund af fiktivt indhold i spil.

Virtuel førstehjælpskasse

30-årige Claus Dan Pedersen, der til daglig arbejder som usability konsulent, måtte således hæve mere end 40.000 kroner fra bankkontoen, da han i marts ville købe en virtuel førstehjælpskasse i samme spil.

- Jo mere aktiv, du er i spillet, jo flere penge vil det sandsynligvis koste dig, for alt i spillet koster penge. Det handler om at spille smart og tænke sig om for at bibeholde de penge, man har i spillet, fortæller han til Computerworld.

Investeringen i førstehjælpskassen skulle gøre ham i stand til at udvikle færdigheder, som han kunne sælge til andre af de mere end 300.000 registrerede spillere i Projekt Entropia.

Netop svenskudviklede Project Entropia var det første spil til helt målrettet at sammenkæde sin egen virtuelle økonomi med virkelige penge, selv om det langt bliver overgået af populære World of Warcraft som det mest udbredte spil af slagsen.

Egen valuta

Entropia er gratis at installere, men man skal til gengæld betale med virkelige penge for våben og udstyr, som er nødvendigt, hvis man vil stige i graderne i spillet.

Entropia bruger sin egen valuta, PED. 10 PED kan veksles til én amerikansk dollar, altså omkring 6,2 kroner.

- Man kan sagtens hente og spille det gratis og tjene penge uden at bruge penge. Men de spillere, som ikke bruger penge, har heller ikke chancen for at komme så langt i spillet, fortæller en anden dansker, 28-årige Stefan Kosiara.

Han har selv brugt 20-25.000 kroner på at bygge sin figur op i Project Entropia, men håber på en dag at skyde et dyr, som gemmer værdifulde ting på sig. Det sker flere gange om ugen, at spillere på den måde scorer adskillige tusinde kroner.

Ulovlig økonomi

Andre firmaer end svenske MindArk har været tilbageholdende med at tillade sammenkoblingen med virkelige penge, hvilket i stedet har fået spillerne til at handle med udstyr og figurer i stor stil på netauktioner som Ebay.

Sony tog konsekvensen af det, da selskabet i juli lancerede sit eget handelssted i spillet Everquest II for at bekæmpe den stigende mængde af ulovlig ekstern handel.

Jonas Smith er forsker ved Center for Computerspilsforskning på IT-Universitet i København, og han mener, at spiludviklerne kæmper op ad bakke, hvis de vil undgå virkelige elementer af økonomi i deres spil.

- Forsøget på at holde det adskilt vil krakelere, og selskaber som MindArk vil være med til at skubbe på den her udvikling. Grænsen mellem den virtuelle verden og verden udenfor kan ikke opretholdes, siger han.

Ifølge Jonas Smith findes der ingen tal for udbredelsen i Danmark af de store online-rollespil, også kendt under betegnelsen MMORPG.

Men spillet World of Warcraft har længe ligget øverst på listen over de mest solgte pc-spil i Danmark.

Otte timer om dagen

Danske Claus Dan Pedersen har tidligere brugt otte timer om dagen på at spille Project Entropia, men har siden sommer trappet ned og været i gang med at sælge ud af aktiverne.

Årsagen var, at spillets regler pludselig blev ændret, så hans dyre førstehjælpskasse ikke længere havde det samme potentiale. Alligevel lykkedes det ham at sælge den for omkring 40.000 kroner med et tab på kun et par tusinde kroner.

- Jeg kom selv ud af spillet med en gevinst på 20.000 kroner sammenlagt, og det er meget godt for at have siddet og hygget sig. Men set ud fra en arbejdsmæssig situation er det ikke en god timebetaling, siger han.

Den lave timebetaling er ikke nødvendigvis noget problem andre steder i verden.

I Kina findes der angiveligt virksomheder, hvor kinesere sidder foran pc'er og i onlinespil langsomt udvinder råstoffer eller opbygger færdigheder, som kan sælges til mere købestærke spillere i Vesten.

Folkene bag Entropia vurderer, at spillet i 2005 vil have et bruttonationalprodukt på 1,5 milliarder PED svarende til 930 millioner kroner.

Køberen af den virtuelle rumstation, som blev solgt for 625.000 kroner i sidste uge, forventer selv at tjene investeringen hjem gennem salg af lejligheder, butiksplads, annonceplads og skatteindtægter fra jagt og minedrift.




IT-JOB

Dynamicweb Software A/S

Solution Tech Lead

MAN Energy Solutions

LTSA 4-Stroke Technical Advisor

PensionDanmark

MS Dynamics-udvikler

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

ESDH-administrator med udviklerkompetencer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere