Snart vil et nyt regelsæt fra Justitsministeriet pålægge danske tele- og internetudbydere at gemme en lang række data om danskernes tele- og internetforbrug: Hvem har ringet til hvem hvornår? Hvilke hjemmesider har hvem besøgt hvornår?
Det bliver en omfattende og dyr opgave for branchen.
Blandt andet derfor foreslår Ib Tolstrup, der er direktør i teleselskabernes brancheforening, nu, at politiet skal betale for virksomhedernes besvær, hver gang det beder om informationer.
– Hvis politiet skal betale for at få dataene fra den kommende telelogning, vil det kun bede om data, når det virkelig er nødvendigt. Hvis noget omvendt er gratis, vil man bruge mere af det, end hvis det koster noget, siger han.
Ib Tolstrup mener, at en betalingsordning for disse data, hvor staten betaler branchen for at gemme dataene, ikke bare vil være gavnlig for branchen, så den kan få dækket sine udgifter og afværge konkurrenceforvridning over for udlandet.
Betalingsordningen vil også have den samfundsgavnlige sideeffekt, at politiet begrænser sin brug af disse data til de sager, hvor dataene er strengt nødvendige.
Dermed har kritikerne af telelogning fået hjælp fra uventet kant. Kritikerne frygter, at logningen vil kompromittere privatlives fred og give adgang til systematisk overvågning af borgerne i et Big Brother-lignende samfund, samtidig med at folk skræmmes fra at bruge de elektroniske kommunikationsredskaber.
– Det er klart, at man vil få en positiv afledt effekt, hvis det bliver fastlagt i reglerne, at politiet skal betale til branchen, hver gang det skal have telelogningsdata. Når politiet er tvunget til at betale for de data, som det kan få fra telelselskaberne, så tænker det sig om en ekstra gang, om dataene nu også er nødvendige i den pågældende sag, siger Tom Togsverd.
Han er direktør for ITEK, brancheorganisationen for it, tele og elektronik, og henviser til, at politiet allerede i dag betaler, når det får data fra teleselskaberne, for eksempel i forbindelse med telefonaflytninger eller mastedata fra mobiltelefoni.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.