Det har aldrig været klart, hvad sundhedsvæsenets it-systemer med patientoplysninger skal indholde.
Først nu, næsten ti år efter det første spadestik til elektroniske patientjournaler (EPJ) blev taget i 1996, er amterne reelt i gang med at udforme kravspecifikationerne til de systemer, de allerede udvikler.
Og spørger man sygehusejerne, hvad deres patientsystemer dækker, er de helt uenige. Det fremgår af EPJ-Observatoriets statusrapport, der i den forløbne uge har fået kritikere til at råbe både Amanda og skandale.
– Problemet er, at begrebet "EPJ" anvendes i flæng uden en ordentlig definition. EPJ består af en palet af mange delløsninger. Vi forventer i 2008 at have alle områder og senge dækket af dele af EPJ'en, men ikke en total udbygget EPJ overalt, siger Jesper Christensen, direktør for sundhedsområdet i Nordjyllands Amt.
Klar i 2010 - eller 2020
Denne uges intense offentlige debat om EPJ har fokuseret på, hvornår hele Danmark er dækket – buddene spænder fra 2010 til 2020.
Den diskussion giver Erik Bonnerup, der er ekspert i offentlige it-projekter, imidlertid ikke meget for.
– Det er for let at sige, hvornår man er færdig, når man ikke kan sige, hvad det præcist er, man er færdig med. Min egen opfattelse er, at opgaven burde være simpel, men der er ikke noget at sige til, at systemerne er så forskellige, når man aldrig har sat sig ned og er blevet enige om, hvad de centrale dele af et EPJ-system skal indeholde, siger han.
For nogle sygehusejere er EPJ ensbetydende med digital håndtering af alle oplysninger om patienten fra indlæggelse til udskrivning. For andre er det mest medicinering.
Og endelig er der dem, der ser elektroniske patientjournaler som forankringspunktet for borgerens fuldstændige kontakt med sundhedsvæsenet, lige fra første besøg hos den praktiserende læge, til man skal have taget et røntgenbillede.
30 forskellige funktioner
Rapporten nævner mindst 30 forskellige funktioner, som medicinordinering, anæstesi og billeddiagnostisk rekvisition, der alle kan høre til et EPJ-system. Kun medicineringsdelen kan samle alle ejere.
De forskellige opfattelser skyldes i høj grad, at amterne startede udviklingen af deres EPJ-systemer på bar bund – i mere end i en forstand.
Dels har statsadministrationen ikke vovet at definere, hvad et EPJ-system skulle indeholde, og har derfor lagt opgaven i hænderne på amterne selv. Dels skulle amterne opfinde deres systemer stort set fra bunden.
– Ingen har gjort sig klar, hvor stort det her egentlig er. Hverken leverandører, amter, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet eller det politiske og administrative system, ikke mindst sidstnævnte, siger Leif Vestergaard, sundhedsdirektør i Århus Amt.
Dertil kommer, at det danske sundhedsvæsen aldrig har fundet fælles fodslag om alle de medicinske fagord, der bruges i sundhedssektoren.
En standardiseret begrebsmodel og sundhedsterminologi er helt nødvendig for, at man kan udveksle og genbruge data.
Nyt projekt
Først i år har Sundhedsstyrelsen indledt det såkaldte Sundterm-projekt, der skal fastlægge begreberne. Projektet er planlagt til at vare i to et halvt år og skal fordanske en international standard, der involverer oversættelse af hen ved 230.000 sundhedsfaglige termer.
Om Sundtermprojektet noterer EPJ-Observatoriets rapport: "Amterne har påpeget, at indførelsen af en ny sundhedsterminologi bliver en omfattende opgave, og at der kan være behov for en vurdering af de samlede konsekvenser af et Sundterm-projekt."
Eller som det lyder for en ejer:
– Jeg er nervøs for standardiseringsarbejdet i Sundhedsstyrelsen. Det er for ambitiøst. Man skal starte med simple standarder. siger Niels Mortensen, sundhedsdirektør i Fyns Amt.
Med andre ord er der lang vej endnu, før amternes vidt forskellige EPJ-systemer ikke blot kan udveksle navne og CPR-numre, men også komplekse data som røntgenbilleder og testresultater.
EPJ-Observatoriets rapport fastslår, at der skal konkret styring til, så det bliver fastlagt, hvilke områder, der skal styres af staten og hvilke der skal styres af amterne og senere de kommende regioner. Denne anbefaling er en gentagelse af budskabet fra Teknologirådets rapport i 2001, den såkaldte Bonnerup-rapport.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der bringer mere om EPJ i Danmark.