Alle taler om EPJ – ingen taler om det samme

Mens skænderiet står på om elektroniske patientjournaler, dokumenterer en rapport et fundamentalt problem: Efter ti års arbejde er der ikke enighed om, hvad en elektronisk patientjournal er.

Det har aldrig været klart, hvad sundhedsvæsenets it-systemer med patientoplysninger skal indholde.

Først nu, næsten ti år efter det første spadestik til elektroniske patientjournaler (EPJ) blev taget i 1996, er amterne reelt i gang med at udforme kravspecifikationerne til de systemer, de allerede udvikler.

Og spørger man sygehusejerne, hvad deres patientsystemer dækker, er de helt uenige. Det fremgår af EPJ-Observatoriets statusrapport, der i den forløbne uge har fået kritikere til at råbe både Amanda og skandale.

– Problemet er, at begrebet "EPJ" anvendes i flæng uden en ordentlig definition. EPJ består af en palet af mange delløsninger. Vi forventer i 2008 at have alle områder og senge dækket af dele af EPJ'en, men ikke en total udbygget EPJ overalt, siger Jesper Christensen, direktør for sundhedsområdet i Nordjyllands Amt.

Klar i 2010 - eller 2020

Denne uges intense offentlige debat om EPJ har fokuseret på, hvornår hele Danmark er dækket – buddene spænder fra 2010 til 2020.

Den diskussion giver Erik Bonnerup, der er ekspert i offentlige it-projekter, imidlertid ikke meget for.

– Det er for let at sige, hvornår man er færdig, når man ikke kan sige, hvad det præcist er, man er færdig med. Min egen opfattelse er, at opgaven burde være simpel, men der er ikke noget at sige til, at systemerne er så forskellige, når man aldrig har sat sig ned og er blevet enige om, hvad de centrale dele af et EPJ-system skal indeholde, siger han.

For nogle sygehusejere er EPJ ensbetydende med digital håndtering af alle oplysninger om patienten fra indlæggelse til udskrivning. For andre er det mest medicinering.

Og endelig er der dem, der ser elektroniske patientjournaler som forankringspunktet for borgerens fuldstændige kontakt med sundhedsvæsenet, lige fra første besøg hos den praktiserende læge, til man skal have taget et røntgenbillede.

30 forskellige funktioner

Rapporten nævner mindst 30 forskellige funktioner, som medicinordinering, anæstesi og billeddiagnostisk rekvisition, der alle kan høre til et EPJ-system. Kun medicineringsdelen kan samle alle ejere.

De forskellige opfattelser skyldes i høj grad, at amterne startede udviklingen af deres EPJ-systemer på bar bund – i mere end i en forstand.

Dels har statsadministrationen ikke vovet at definere, hvad et EPJ-system skulle indeholde, og har derfor lagt opgaven i hænderne på amterne selv. Dels skulle amterne opfinde deres systemer stort set fra bunden.

– Ingen har gjort sig klar, hvor stort det her egentlig er. Hverken leverandører, amter, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet eller det politiske og administrative system, ikke mindst sidstnævnte, siger Leif Vestergaard, sundhedsdirektør i Århus Amt.

Dertil kommer, at det danske sundhedsvæsen aldrig har fundet fælles fodslag om alle de medicinske fagord, der bruges i sundhedssektoren.

En standardiseret begrebsmodel og sundhedsterminologi er helt nødvendig for, at man kan udveksle og genbruge data.

Nyt projekt

Først i år har Sundhedsstyrelsen indledt det såkaldte Sundterm-projekt, der skal fastlægge begreberne. Projektet er planlagt til at vare i to et halvt år og skal fordanske en international standard, der involverer oversættelse af hen ved 230.000 sundhedsfaglige termer.

Om Sundtermprojektet noterer EPJ-Observatoriets rapport: "Amterne har påpeget, at indførelsen af en ny sundhedsterminologi bliver en omfattende opgave, og at der kan være behov for en vurdering af de samlede konsekvenser af et Sundterm-projekt."

Eller som det lyder for en ejer:

– Jeg er nervøs for standardiseringsarbejdet i Sundhedsstyrelsen. Det er for ambitiøst. Man skal starte med simple standarder. siger Niels Mortensen, sundhedsdirektør i Fyns Amt.

Med andre ord er der lang vej endnu, før amternes vidt forskellige EPJ-systemer ikke blot kan udveksle navne og CPR-numre, men også komplekse data som røntgenbilleder og testresultater.

EPJ-Observatoriets rapport fastslår, at der skal konkret styring til, så det bliver fastlagt, hvilke områder, der skal styres af staten og hvilke der skal styres af amterne og senere de kommende regioner. Denne anbefaling er en gentagelse af budskabet fra Teknologirådets rapport i 2001, den såkaldte Bonnerup-rapport.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der bringer mere om EPJ i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere