Totalløsningen Paint Shop Pro

Paint Shop Pro er måske ikke en Photoshop-killer, men programmet kan stort set alt. Det er hurtigt. Det er brugervenligt, og det er billigt. Der er så få minusser, at det kun kan få en klar anbefaling fra os.

Paint Shop Pro

Vi har anmeldt billed­behandlingsprogrammerne Paint Shop Pro, Photoshop Elements og GIMP, der alle kan bruges til meget mere end bearbejdning af fotografier. I disse anmeldelser kigger vi dog udelukkende på denne facilitet.
Jasc har længe haft en sikker succes med Paint Shop Pro, men ind på de bonede gulve hos de professionelle grafikere er programmet ikke kommet. Til gengæld har det været (og er) udbredt alle andre steder. Tidligere var Paint Shop Pro et meget simpelt værktøj, der lige kunne det mest grundlæggende - og primært blev brugt til konvertering af billeder. Men sådan er det ikke mere. Paint Shop Pro 7 (PSP7) kan stort set alt i dag, det er faktisk et overflødighedshorn af faciliteter, så man skal være en hærdet Photoshop-bruger for at finde mangler.

Og så får man det hele for 1.154 kroner med moms. Vi har kigget på den seneste version, der har fået tilnavnet Anniversary Edition (AE). Det er grundlæggende en Paint Shop Pro 7 med seneste fejlrettelser, tutorials, nogle ekstra filtre og tubes samt en billedbrowser. I Danmark forhandles programmet af Prosoft.

Designet til private
Jasc har altid forsøgt at gøre programmet meget brugervenligt i modsætning til Adobe, der ikke havde samme krav fra sine professionelle brugere. Det gælder stadig. Der er dog kommet så mange faciliteter i Paint Shop Pro, at det vil tage tid - endda lang tid - at komme rundt i alle menupunkter. Her er Elements faktisk mere overskuelig, men det hænger naturligvis også sammen med, at Jasc har villet lægge alle tænkelige faciliteter i PSP7, hvor Adobe direkte har lagt kunstige begrænsninger ind i Elements.

Brugergrænsefladen ligner den, man kender fra Photoshop 6 (og dermed også Elements). Til venstre er værktøjerne, og til højre er information samt farvevælger. PSP7 har en lang række undervinduer, der kan vises eller skjules. Det gælder detaljer om det valgte værktøj, histogram og lag.

Med PSP7 følger to gode bøger. Den danske distributør Prosoft medleverer desuden en cd med tutorials.

Specielle ting

Som andre billedbehandlingsværktøjer kan PSP7 alle de grundlæggende ting. Det vil sige ting som beskæring, rotation, ændring af størrelse, ændring af kontrast, farvemætning og så videre.

Hertil kommer alle de avancerede funktioner, som også er at finde i Photoshop, som kurver (curves) og niveauer (levels) - samt en række mere specifikke værktøjer som gamma, hue map, kanalmixer, farvebalance og så videre. Det er faktisk så mange muligheder, at man kan bruge dage på bare at komme igennem menupunkterne. PSP7's histogram-værktøj er også værd at bemærke, da det giver mange muligheder - dog er der ikke Auto Levels eller hvid og sort farvevælger.

Det er Adobe, der sætter dagsordenen i denne verden, hvilket Jasc tydeligvis ikke har problemer med. Man kan åbne Adobe PSD-filer uden problemer inklusive lag og det hele. Og PSP7 kan arbejde med de udvidelser (plug-ins), der er lavet til Photoshop. Det virker dog ikke perfekt hver gang.

Jasc har aldrig været bleg for at lave foto-faciliteter til de mindre avancerede hjemmebrugere, og PSP7 er proppet med dem i menuen Enhance Photo. Her er der mere eller mindre automatiske værktøjer til kontrast, farvebalance (hvidbalance efter Kelvin-grader), farvemætning, JPEG-støj samt den obligatoriske fjern røde øjne.

PSP7 gør dog tingende ganske anderledes end for eksempel Elements. I Elements fjerner man røde øjne ved manuelt at udvælge og ændre farver. I PSP7 går man ind og placerer øjne på billedet. Her vælger man så ting som menneske/dyr, øjenfarve, pupilstørrelse og så videre. Det lyder af lidt for meget, men det virker.

Det er også værd at bemærke PSP7's manuelle farveerstatter. Man kan gå ind og erstatte farver med naturlige elementer. Har man for eksempel et portræt, hvor huden er blevet lyserød, så kan man markere lidt hud og vælge, at det skal erstattes med mere naturlig hud. Derefter vælger man hudfarve og lignende, og så retter PSP7 billedet ind. Det lyder næsten som magi, og det virker faktisk.

Denne funktion kan også bruges til at rette almindelige farver ind. Er hvidbalancen gået helt galt, så kan man markere den forkerte hvide - og bede PSP7 om at gøre det til rigtig hvid. Derefter korrigerer programmet hele billedet.

PSP7 har udover grundfarver og hudfarver også farver fra frugter, drikkevarer, græs, gråtoner og metaller.

Mangler

Ekstra dele
Med PSP7 følger også programmet Animation Shop, der kan bruges til at lave animerede GIF-filer. Programmet er ganske smart, hvis man har behov for det, for det er super brugervenligt, og det indeholder mange smarte overgange såsom "bladre sider".

Den seneste Anniversary Edition rummer en række ekstra ting. Det mest iøjnefaldende er Jasc Media Center, der er en slags billedbrowser, der for eksempel kan generere HTML-filer - altså lave billedalbums til nettet. Media Center rummer imidlertid også et slideshow, hvilket PSP7 altid har manglet. Der er også en "product tour" samt en række tutorials i PDF-format.

Mangler
PSP7 kan stort set alt, det er billigt, og det gør det hele hurtigt og brugervenligt, så det er svært at kritisere det. Det er dog bemærkelsesværdigt, at basale ting fra Photoshop (herunder også LE og Elements) som Auto Levels og hvid/sort farvevælger inde i Levels ikke er til stede. Selv den gratis GIMP har Auto Levels.

Man kan gøre det manuelt via PSP7's histogram-funktion, men det tager lang tid, og det er ikke sikkert, at man rammer helt rigtigt. Det burde være simpelt at lave denne funktion, og den er guld værd for amatørfotografer, der skal redde mindre heldige billeder.

Et lille tip: Hvis du vil lave Auto Levels manuelt i PSP7, skal du åbne histogram dialogen. Derefter skal du sætte både high og low % til 0,5 i henholdsvis rød, blå og grøn.

PSP7 kan arbejde med både RGB og CMYK ligesom Photoshop 6. Det er en stor fordel frem for Elements, der ikke kan CMYK. Det er dog skuffende, at man ikke kan se det færdige resultat, hvis man for eksempel bearbejder den ene af disse farvekanaler i et værktøj som kurver - lige som man kan med RGB. Det vil sige, at man for eksempel skal bearbejde Cyan kanalen i kurver - uden reelt at kunne se resultatet. Derefter skal de fire kanaler samles - og så kan man endelig se resultatet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere