GIMP med foto-øjne

Man kan komme langt for ingen penge. GIMP er helt gratis, og det matcher langt hen ad vejen kommercielle programmer som Photoshop og Paint Shop Pro. Men alt har en pris. GIMP er ikke brugervenligt, og det er heller ikke uden fejl.

Gratis GIMP

Vi har anmeldt billed­behandlingsprogrammerne Paint Shop Pro, Photoshop Elements og GIMP, der alle kan bruges til meget mere end bearbejdning af fotografier. I disse anmeldelser kigger vi dog udelukkende på denne facilitet.
GIMP er først og fremmest en helt gratis billedbehandler, der på mange punkter ikke står tilbage for selv Adobe Photoshop 6.0. Programmet er open-source, og det findes både til Linux og Windows.

Det lyder jo som en forfærdelig god handel, men alt har en pris. I GIMP's tilfælde er prisen primært en forfærdelig brugergrænseflade, som er totalt umoderne og ubrugervenlig - selv hvis man sammenligner med andre Linux-programmer. GIMP blev lavet, før Gnome og KDE blev udbredte, og programmørerne har aldrig opgraderet brugergrænsefladen.

Det gør GIMP til hård kost for brugere, der ikke er eksperter. Godt nok kan GIMP næsten alt, men brugergrænsefladen er så forfærdelig, at programmet kun kan anbefales til eksperter eller nørder.

Er du en gennemsnitlig computer-bruger med et nyt digitalt kamera, så bør du nok ofre lidt penge på enten Elements eller Paint Shop Pro 7. Det bør dog bemærkes, at GIMP faktisk findes på dansk, hvilket Elements og Paint Shop Pro ikke gør. Programmet virker i øvrigt langsomt, og der er en del småfejl i programmet, som man skal leve med.

Når man starter GIMP under Windows, bliver man overrasket over et virvar af vinduer, der optræder som separate programmer eller rettere processer. En 17 tommer skærm, der kører med en opløsning på 1.024x768, er reelt ikke nok til GIMP, hvis man da også skal se og arbejde med sine billeder.

Selv hvis man vænner sig til det, så er der flere unoder. Musemarkøren peger den forkerte vej, og man når de fleste funktioner ved at højreklikke på billederne og gå gennem en kæmpestor hierarkisk menu. Det virker, men uha, det er grimt.

Faciliteter

GIMP har en simpel billedbrowser, men den er uhyggelig langsom - ligesom den i Elements. Programmet har en lang række filtre, der kan lave specialeffekter med billeder, men ser man udelukkende på programmet som en foto-behandler, så mangler der de foto-venlige filtre til at fjerne røde øjne med, ændre hvidbalance, fjerne JPEG-støj og så videre.

De grundlæggende ting er imidlertid i orden. Man kan beskære billeder, rotere dem, komprimere dem, ændre farver, arbejde med kontrast og skygge med videre. Hertil kommer en lang række muligheder, der mere minder om Paint Shop Pro end Adobes programmer.

Niveauer i GIMP.
GIMP har også de nødvendige og avancerede funktioner kurver (curves) og niveauer (levels). Programmet har endda Auto Levels, hvilket Paint Shop Pro ikke engang har. GIMP kan også arbejde med CMYK, så der mangler ikke avancerede muligheder.

GIMP's histogram i niveauer-dialogen ser dog ud til at vise helt forkerte værdier (i hvert fald sammenlignet med andre programmer), og det gælder både før og efter ændringer. Det er en ret alvorlig fejl, da man netop kan se og rette de fleste fejl via histogrammet.

Programmet åbner uden problemer filer fra Adobe Photoshop, og der er ingen problemer med lag eller andre avancerede ting i disse filer.

Tingene er dog lavet simpelt. Når man gemmer filer, kan man kun se resultatet af kompressionen i selve billedvinduet ligesom med Photoshop LE. Der er ingen før- og efter-visning. Der er som nævnt en billedbrowser, men der er inget slideshow.

GIMP er måske det naturlige valg under Linux, men under Windows er det ikke anbefalelsesværdigt til andre end eksperter, der absolut vil have dette program. Trods GIMP's ringe brugergrænseflade og unoder er det imidlertid svært at være negativ over programmet. Det er jo helt gratis, og det kan næsten alt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere