GIMP med foto-øjne

Man kan komme langt for ingen penge. GIMP er helt gratis, og det matcher langt hen ad vejen kommercielle programmer som Photoshop og Paint Shop Pro. Men alt har en pris. GIMP er ikke brugervenligt, og det er heller ikke uden fejl.

Gratis GIMP

Vi har anmeldt billed­behandlingsprogrammerne Paint Shop Pro, Photoshop Elements og GIMP, der alle kan bruges til meget mere end bearbejdning af fotografier. I disse anmeldelser kigger vi dog udelukkende på denne facilitet.
GIMP er først og fremmest en helt gratis billedbehandler, der på mange punkter ikke står tilbage for selv Adobe Photoshop 6.0. Programmet er open-source, og det findes både til Linux og Windows.

Det lyder jo som en forfærdelig god handel, men alt har en pris. I GIMP's tilfælde er prisen primært en forfærdelig brugergrænseflade, som er totalt umoderne og ubrugervenlig - selv hvis man sammenligner med andre Linux-programmer. GIMP blev lavet, før Gnome og KDE blev udbredte, og programmørerne har aldrig opgraderet brugergrænsefladen.

Det gør GIMP til hård kost for brugere, der ikke er eksperter. Godt nok kan GIMP næsten alt, men brugergrænsefladen er så forfærdelig, at programmet kun kan anbefales til eksperter eller nørder.

Er du en gennemsnitlig computer-bruger med et nyt digitalt kamera, så bør du nok ofre lidt penge på enten Elements eller Paint Shop Pro 7. Det bør dog bemærkes, at GIMP faktisk findes på dansk, hvilket Elements og Paint Shop Pro ikke gør. Programmet virker i øvrigt langsomt, og der er en del småfejl i programmet, som man skal leve med.

Når man starter GIMP under Windows, bliver man overrasket over et virvar af vinduer, der optræder som separate programmer eller rettere processer. En 17 tommer skærm, der kører med en opløsning på 1.024x768, er reelt ikke nok til GIMP, hvis man da også skal se og arbejde med sine billeder.

Selv hvis man vænner sig til det, så er der flere unoder. Musemarkøren peger den forkerte vej, og man når de fleste funktioner ved at højreklikke på billederne og gå gennem en kæmpestor hierarkisk menu. Det virker, men uha, det er grimt.

Faciliteter

GIMP har en simpel billedbrowser, men den er uhyggelig langsom - ligesom den i Elements. Programmet har en lang række filtre, der kan lave specialeffekter med billeder, men ser man udelukkende på programmet som en foto-behandler, så mangler der de foto-venlige filtre til at fjerne røde øjne med, ændre hvidbalance, fjerne JPEG-støj og så videre.

De grundlæggende ting er imidlertid i orden. Man kan beskære billeder, rotere dem, komprimere dem, ændre farver, arbejde med kontrast og skygge med videre. Hertil kommer en lang række muligheder, der mere minder om Paint Shop Pro end Adobes programmer.

Niveauer i GIMP.
GIMP har også de nødvendige og avancerede funktioner kurver (curves) og niveauer (levels). Programmet har endda Auto Levels, hvilket Paint Shop Pro ikke engang har. GIMP kan også arbejde med CMYK, så der mangler ikke avancerede muligheder.

GIMP's histogram i niveauer-dialogen ser dog ud til at vise helt forkerte værdier (i hvert fald sammenlignet med andre programmer), og det gælder både før og efter ændringer. Det er en ret alvorlig fejl, da man netop kan se og rette de fleste fejl via histogrammet.

Programmet åbner uden problemer filer fra Adobe Photoshop, og der er ingen problemer med lag eller andre avancerede ting i disse filer.

Tingene er dog lavet simpelt. Når man gemmer filer, kan man kun se resultatet af kompressionen i selve billedvinduet ligesom med Photoshop LE. Der er ingen før- og efter-visning. Der er som nævnt en billedbrowser, men der er inget slideshow.

GIMP er måske det naturlige valg under Linux, men under Windows er det ikke anbefalelsesværdigt til andre end eksperter, der absolut vil have dette program. Trods GIMP's ringe brugergrænseflade og unoder er det imidlertid svært at være negativ over programmet. Det er jo helt gratis, og det kan næsten alt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere