Photoshop Elements klarer det meste

Adobes billedbehandling til amatører med tynd pengepung er ganske god og klart anbefalelsesværdig. Programmet kan stort set alt, hvad man kan forvente af et sådant værktøj, men der er bemærkelsesværdige mangler - ting, der er ofret, for ikke at ødelægge markedet for storebror Photoshop 6.

Nyt design

Vi har anmeldt billed­behandlingsprogrammerne Paint Shop Pro, Photoshop Elements og GIMP, der alle kan bruges til meget mere end bearbejdning af fotografier. I disse anmeldelser kigger vi dog udelukkende på denne facilitet.
Adobe har aldrig haft fat i de private brugere. Til gengæld er firmaet ubestridt konge, når det gælder professionel billedbehandling. Her regerer Photoshop 6, men prisen er også omkring 8.000 kroner, og det er for meget for de fleste amatører.

Adobe har dels forsøgt sig med Photoshop LE, der bliver foræret væk sammen med digitale kameraer, og dels med andre specielle produkter som PhotoDeluxe til cirka 650 kroner. Men markedet er langt hen ad vejen gået til konkurrenter som Paint Shop Pro, der holder sig omkring de magiske 1.000 kroner (99 dollars i USA). Og det marked er i vækst, da stadig flere køber digitale kameraer. Derfor var Adobe nok mere eller mindre tvunget til at lave Elements, der netop koster 940 kroner.

Nyt design

Photoshop Elements er et glimrende program, som de fleste sikkert
vil være glade for. Det kan det meste og gør det nemt og billigt. Men Paint Shop Pro 7 kan så meget mere end Elements, at Adobe er kommet på en svær opgave. PSP7 er klart de 200 kroner ekstra værd.
Det første, som man bemærker, når man starter Photoshop Elements er, at det går langsomt. Meget langsomt endda. Paint Shop Pro er klart hurtigere. Elements kræver også mere hukommelse end Paint Shop Pro. Det er dog til at leve med.

Brugergrænsefladen ligner den, der er i den traditionelle Photoshop 6, men den er peppet op og ser lidt smartere ud. Har man tidligere brugt Photoshop eller Photoshop LE, så vil man sikkert ikke få nævneværdige problemer med Elements, selvom der er forskelle.

Elements

Elements har for eksempel fået en række faneblade øverst til højre. Her er kendte funktioner som Info (aflæs værdier som RGB) og Navigator (til at zoome). De var tidligere placeret i undervinduer. Men der er ikke plads til så mange undervinduer, har Adobe sikkert indset, så nu kommer vinduerne kun frem, hvis man klikker på dem.

Det kan umiddelbart give problemer. Er man for eksempel inde i en dialog og arbejde med farver, så kan man ikke længere se farveværdier i Info-vinduet, da det lukker automatisk, når man starter dialogen. Det er imidlertid ikke et reelt problem, for alle disse faneblade kan trækkes ud på skrivebordet, hvorefter de bliver til gammeldags vinduer.

Elements har ligesom de andre Adobe-værktøjer et vindue til lag (layers), der fuldstændig ligner vinduet fra den rigtige storebror - og som alle konkurrenter inklusive Paint Shop Pro også har lånt.

Et nyt vindue er Hints, der løbende giver hjælp til de funktioner, som man er i gang med. Det er faktisk en glimrende ting - især til amatører, der skal i gang med digitale billeder. En speciel detalje er, at hele hjælpefilen er i HTML-format - og altså bliver åbnet i en browser. Til venstre er det lige så udbredte værktøjsvindue, der også er at finde i alle andre værktøjer.

Elements leveres i øvrigt med en god manual på engelsk. Der er dog både en større og bedre manual til konkurrenten Paint Shop Pro.

Nyheder

Nye ting i Elements
Elements har naturligvis alle de almindelige funktioner, der også er i andre værktøjer. Det vil sige ting som beskæring, ændring af størrelse, ændring af kontrast, farvemætning og så videre. Det er standard alle steder. Adobe har aldrig gjort meget ud af nye smarte funktioner som fjern røde øjne, fjern farvestik og lignende. Det har de professionelle kunder måske rynket på næsen af. Men Elements er rettet mod amatører med digitale kameraer, og de forventer den slags funktioner. De er jo også at finde i for eksempel Paint Shop Pro.

Og de er også at finde i Elements. En ting er for eksempel Adjust Backlightning, der kan ændre lys på baggrunden. En anden ting er Fill Flash, der angiveligt kan lægge mere lys på motivet uden at røre baggrunden. Det lyder som magi, men det er i praksis ikke andet end man selv kan klare ved at arbejde med de traditionelle værktøjer som Levels, Curves og så videre. Det er bare blevet gjort lidt lettere i Elements og mere brugervenligt. Og så bruger Adobe nu en terminologi, der kommer fra foto-verdenen og ikke den grafiske verden.

Elements har også en funktion til at fjerne farvestik (Color cast), fjern røde øjne og automatisk kontrast. Elements har endvidere fået et værktøj til at klistre billeder sammen, så man kan lave panorama-billeder. Det er ganske smart, men et sådant følger også med mange digitale kameraer. Køber man for eksempel kamera hos Canon, får man også PhotoStitch, der gør det samme. Photoshop Elements har også fået noget så basalt som en billedbrowser (langt om længe). Den er imidlertid ikke særlig god sammenlignet med den, der er i Paint Shop Pro. Den er desuden uhyggelig langsom.

Mangler

Der er mangler
Når man gemmer i for eksempel JPEG, kan man som tidligere se, hvordan resultatet kommer til at se ud - altså hvor meget kompressionen koster. Man kan også se, hvor stor filen bliver, og hvor lang tid, det vil tage at downloade den. Men man kan ikke se før- og efter-billede som i Paint Shop Pro - og sidde og zoome og lege med kompressionen. Elements har dog fået funktionen Save for Web, der gør netop dette. Den virker perfekt, og den understøtter både GIF og JPEG.

Det er også en generel forskel mellem de to værktøjer. I Photoshops dialoger er der ikke før- og efter-billeder. Man har "preview", hvilket vil sige, at resultatet kan ses i det endelige billede bagved. Paint Shop Pro kan begge dele.

Elements er ikke en Photoshop, selvom programmet bærer dette fornavn. Der er en række mangler i programmet. Man kan for eksempel ikke arbejde med CMYK. Elements understøtter kun RGB. Det er typisk ikke et stort problem, da CMYK er til professionelle trykkerier, og inkjet-printere arbejder alligevel i RGB. Man kommer dog til at undvære muligheden for at bearbejde farver via CMYK, og det kan ellers redde en del uheldige billeder.

Elements har heller ikke kurver (Curves), og det må siges at være en direkte bommert fra Adobe. Den funktion er at finde i selv Photoshop LE. Den er også i alle nævneværdige konkurrenter som Paint Shop Pro - og selv den gratis GIMP. Funktionen er også ekstrem vigtig, fordi den giver mere fleksibilitet end niveauer (Levels).

Det sidste punkt viser også det primære problem med Elements. Adobe vil gerne give os en masse faciliteter, men vi må ikke få så meget, at det bliver svært for firmaet at sælge den dyre Photoshop 6. Samme problem har Jasc slet ikke. Paint Shop Pro har ikke en storebror.

Photoshop-guf

Perler fra Photoshop
Photoshop, selv den billige LE (der følger gratis med de fleste digitale kameraer), har et par geniale faciliteter, der ikke er at finde i Paint Shop Pro. Det kan undre, da de er ret basale og burde være lette at kopiere.

Den vigtigste er Auto Levels. Man kan næsten alt manuelt i Levels-dialogen ved at arbejde med histogrammet, men det tager tid, og det kan være svært for eksempel at finde det lyseste og mørkeste punkt i billedet. Auto Levels retter de fleste billeder op ved ét klik, og funktionen laver tit pænere resultater, end man kan manuelt. Den funktion er simpelt hen en perle.

En anden forskel er farvevælgere inde i Levels-dialogen (og andre dialoger). Der kan man pege på det punkt, der skal være helt hvidt (men som ikke er det nu), helt sort - og gråt. Derefter retter funktionen selv alle farver ind. Det er også super smart.

Sidste vigtige punkt er Variations, som er en funktion, der viser dig en række muligheder med det billede, som du er i gang med. Det kan være gøre det lidt lysere, mørkere, mere rødt, mindre rødt og så videre. Det giver et godt overblik over mulighederne.

Photoshop har også en anden fordel frem for Paint Shop Pro. Photoshop og Photoshop Elements leveres til både Windows og Mac OS. Paint Shop Pro kører kun under Windows.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere