IBM, CSC og KMD løber med hver sin fireårige rammeaftale med Beskæftigelsesministeriets it-enhed, BIT, mens mange mindre leverandører er ude i kulden.
Ordren løber op i et sted mellem 60 og 100 millioner kroner om året over fire år.
Ministeriets it-direktør, Michael Wright, forventer at spare cirka 15 procent ved tiltaget.
Med aftalen konsolideres en stribe driftsaftaler med flere end 15 forskellige leverandører og BIT slipper for jævnlige, tunge EU-udbud.
I stedet laves “miniudbud” inden for rammeaftalerne, der ikke rummer konkret definerede ydelser.
- Vi havde arvet en masse kontrakter fra før, vi fik indført koncern-it, og det var ikke hensigtsmæssigt for os at administrere. Ud over forenklingen her vinder vi både stordriftsfordele og fleksibilitet, siger Michael Wright til fredagens trykte udgave af Computerworld.
12 leverandører viste interesse, og 8 blev prækvalificeret. Blandt dem sprang Ementor fra, mens Rambøll gik sammen med HP, der ligesom Siemens og NNIT bød ind på linje med vinderne KMD, IBM og CSC.
Flere udbud på vej
På leverandørsiden forventer man, at se flere udbud på it-driften i det offentlige i stil med den seneste fra BIT.
- Der er et meget reelt behov for at standardisere og effektivisere it-drift og support i den offentlige sektor. Det gælder stat, det gælder amter og det gælder kommuner, siger Fritjof Lind, chef for CSC's forretning i den offentlige sektor.
En række store offentlige institutioner har da også allerede valgt at lave rammeaftaler med få leverandører, hvilket EU's nye udbudsdirektiv åbner for.
Det skaber betænkeligheder i branchen, fordi der tegner sig et billede, hvor få, store kerneleverandører presser de små og mellemstore ud.
- Rammeaftalerne er med til at ændre markedet, og de rummer en klar udfordring for de mindre leverandører, siger Christian Wernberg-Tougaard, udviklingsdirektør i Unisys.
De små taber
Unisys er blandt dem, der mistede arbejde hos BIT ved konsolideringen. Unisys bevarer dog også en fod indenfor som underleverandør til KMD.
De tre vinderne har fået besked på, at BIT gerne ser, at de tager mindre leverandører med – en tilgang, som Christian Wernberg-Tougaard kalder veltilrettelagt og demokratisk:
- Men et grundlæggende spørgsmål er, hvordan man fastholder fornyelse og innovation i et rammeaftalesystem. Risikoen er, at de store offentlige aktører laver rammeaftaler så brede som ladeporte, og så kører projekter ind uden at skele til pris og kvalitet.