Billedbehandling for eksperter

Qimage Pro er billedbehandling for eksperter. Programmet har ikke mange faciliteter, men det slår alle andre, når det gælder interpolering og unsharp.

Interpolering

Billedbehandling er blevet et parløb mellem Adobe Photoshop til cirka 6.000 kroner til de professionelle og en række andre værktøjer til private brugere med tyndere pengepung. I sidste kategori ligger for eksempel Paint Shop Pro og Adobe Photoshop Elements til cirka 1.000 kroner. Der er dog ved at komme et marked for billedværktøjer, der giver få men specialiserede faciliteter.

Et af disse er Qimage Pro, som vi har kigget på. Det kan især anbefales til brugere, der har behov for at skalere billeder (interpolere) til plakater. Programmet har også andre interessante faciliteter - for eksempel en unsharp-funktion, der er bedre end Photoshops.

Programmet er på ingen måde et billedbehandlingsværktøj som Photoshop eller Paint Shop Pro, da antallet af faciliteter er få. Qimage Pro kan faktisk ikke ret mange ting, men de ting, som programmet gør - gør det faktisk bedre end de dyre konkurrenter. Programmet koster sølle 35 dollars.

Qimage Pro sælges først og fremmest som et værktøj til udskrifter. Det er for eksempel normalt ret kompliceret at placere fire billeder på en A4-side og få printeren til at udskrive i højest mulige opløsning - og samtidig få udnyttet pladsen på siden optimalt. Det kan Qimage Pro. Det er faktisk så simpelt, at man blot skal trække billederne fra et undervindue til et andet.

Programmet er tydeligt lavet af en grafiker, der ved mere om billeder end om programmering. Vi mindes ikke at have set et program med dårligere brugergrænseflade. Og det skal man indstille sig på, før man går i lag med programmet. Man kan ændre ting som hvidbalance, kontrast og så videre, men her vil vi anbefale, at man bruger de mere traditionelle programmer til den slags billedbehandling, og man udelukkende bruger Qimage Pro til det, som programmet reelt er godt til: Reducering af støj, interpolering samt unsharp.

Kunsten at presse billeder op i størrelse (kaldet interpolation) er blevet den store opgave i digital billedbehandling. Det skyldes de digitale kameraer, der ikke giver så mange billedpunkter, som man kunne ønske sig. Photoshop og Paint Shop Pro bruger ligesom alle andre billedbehandlingsprogrammer en metode kaldet bicubic interpolation. Den virker til en vis størrelse, men så går det også galt. Billederne bliver let pixelerede.

Her har Qimage Pro en lang række muligheder udover bicubic interpolation. På programmørens hjemmeside kan man se en række eksempler, der viser, at programmet klarer større interpolation end konkurrenterne - og leverer mindre støj.


Billedet redigeret med Qimage Pro er til højre. Billedet til venstre er redigeret med Photoshop.

Vi prøvede det efter, og det virker faktisk, som det ses af ovenstående eksempel. Men man skal virkelig presse billederne, før det kan ses. Vi prøvede først at presse et 4 megapixel billede fra et Olympus E-10 til 16 megapixel via Photoshop og Qimage Pro. Der kunne vi ikke se forskel, men ved at presse det til 33 megapixel kom forskellen frem. Det kan være svært at se på dette billede, men kanten ved øjet er bedre i Qimage Pro, der er billedet til højre.

Støj

En anden specialitet med Qimage Pro er reducering af støj i billeder, hvor der er brugt lange lukkertider. I dag bruger man en metode kaldet "dark frame subtraction", der går ud følgende: Har man et billede, der er taget med en lukkertid på tre sekunder, så tager man et sort billede (med objektiv-dæksel på) ligeledes på tre sekunder. Herefter bruger man et filter til at finde støjen i det sorte billede - og fjerne samme støj på det rigtige billede. Det er en langsom og upræcis metode. Også det kan Qimage Pro helt automatisk. Man tager blot - en gang for alle - et sort billede med alle lange lukkertider. Det kan være et sekund, to sekunder og så videre. Derefter finder Qimage Pro selv ud af resten automatisk.

Der er også en mere simpel metode, der især kan bruges til billeder, der er taget med høje ISO-værdier. Prøv at se ovenstående. Det er taget med et Canon G1 indendørs i et cirkus. Her kommer virkelig meget støj, men Qimage får reduceret støjen og får detaljer frem i skyggeområderne. Til gengæld kan programmet ikke fjerne den lilla kant mellem højlys og skygge, hvilket programmøren ellers lover.

Unsharp

Alle digitale billeder skal udsættes for en "unsharp mask", inden de udskrives. Det er simpel børnelærdom i den digitale tidsalder. Også her adskiller Qimage Pro sig fra resten. Programmet bruger en anden algoritme end alle konkurrenter, der angiveligt giver mindre støj. Og det kan vi kun bekræfte.


Der er mindre støj på billedet redigeret med Qimage Pro til venstre end med billedet redigeret med Photoshop.

Photoshop (til højre) leverer simpelt hen mere støj ved samme parametre - sammenlignet med Qimage Pro. Vi har presset funktionen lidt mere, end man normalt ville med dette billede, men det er gjort for at fremprovokere de unoder, som algoritmerne laver.

En 30-dages gratis prøveversion af Qimage Pro kan hentes her. Der kan man også købe programmet online for 35 dollars.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere