Brug netværket, gå sammen og dan alliancer lyder opfordringen til danske softwarevirksomheder fra Karl-Heinz Streibich, der topchef for den tyske tyske software-gigant Software AG.
- Kun gennem alliancer kan den europæiske it-branche skabe en førerposition i betjeningen af kunder over hele verden, siger den tyske administrerende direktør.
Karl-Heinz Streibich er i disse dage i Danmark, hvor han gøder jorden for Software AGs fortsatte vækst.
Det sker med besøg hos blandt andet kunder og offentlige myndigheder, herunder videnskabsminister Helge Sanders it- og videnskabsministerium.
Mellemvaren for blød
Til formiddag talte han i den gamle Børsbygning i København.
I salen sad repræsentanter fra en række danske software-firmaer og andre med relationer til it-branchen.
Som Bill Gates fra Microsoft, Richard Chambers fra Cisco Systems og flere andre af topcheferne fra it-mastodonterne, har Karl-Heinz Streibich formuleret en overordnet mission.
Men i modsætning til de to nævnte og mere kendte, der taler udbredelse i hele verden, så har den tyske topchef en europæisk afgrænset mission.
Kernen i hans budskab er, at Europa ikke kan bibeholde den nuværende høje levestandard, når de tunge forsknings- og udviklingsopgaver går mod vest, læs USA, og de lette opgaver går til øst, til Kina og Indien.
Start i nærområdet
Det mellemliggende lag er ikke tilstrækkeligt til, at vi i Europa vil være i stand til at opretholde levestandarden, mener han.
- Europa må samle sine kræfter og begynde at netværke, som Software AG har gjort det, mener Karl-Heinz Streibich.
På spørgsmålet fra salen om, hvordan små danske software-virksomheder kunne komme med i sådanne stærke netværk med store virksomheder, svarede Karl-Heinz Stribich:
- Størrelsen er ikke pointen. Der er små og store virksomheder, der bidrager. Det vigtige er, at du må have noget at tilbyde, sagde den tyske topchef.
Han opfordrede de danske it-firmaer til at finde partnere i nærområdet, Danmark, til at starte med og lade ambitionerne vokse med succesen.
Ikke for sent
Til gengæld udtrykker han bekymring for, at europæiske it-firmaer i de fleste tilfælde ved salg til ikke-europæiske it-koncerner mister hovedkvarter samt forsknings- og udviklingsafdelingerne i Europa og bliver omdannet til kun at være et europæisk salgskontor.
Han understreger vigtigheden af, at den intellektuelle kapital bliver i Europa.
- Det er ikke for sent, men det er sent, så vi må hellere til at tage os sammen for og i den europæiske it-branche, siger Karl-Heinz Stribich.