Undersøgelse skal kortlægge dankortfejl

PBS har nu iværksat en storstilet undersøgelse, der skal undersøge dankortproblemerne til bunds. Alle sten bliver vendt, lover PBS, der vil følge 2.000 dankort fra producent til slutbruger.

Mens danskerne fortsat lystigt betaler med magnetstriben, har PBS og Finansrådet nu iværksat en omfattende undersøgelse af alle knudepunkterne i det nye chipdankortsystem.

Undersøgelsen forventes afsluttet omkring årsskiftet, og et uvildigt firma vil nu blive trukket ind over for at sikre troværdigheden.

Den storstilede undersøgelse, der netop nu er i sin indledende fase, kommer efter lang tids hårdt blæsevejr om problemer med både transaktionstider, defekte chips og banker, der ikke selv benytter chippen - end ikke i deres hæveautomater.

Balladen fik i august økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) til at skride ind og afkræve Finansrådet en forklaring på problemernes omfang og det er det, den nystartede undersøgelse skal bidrage til at kortlægge.

- Vi er endnu ikke stødt på noget alarmerende, men vi er fast besluttet på at få fundet de fejl, systemet indeholder. Derfor må vi nu bruge den tid og de ressourcer, det kræver, på at komme hele vejen rundt, siger direktør for betalingskort hos PBS, Niels Hilbard.

Følger 2.000 dankort

Han henviser til, at bankerne har udskudt hele projektet to år. Denne periode betragtes som en testperiode, og først ved indgangen til 2008 skal dankortets chip være i brug, hvis butikkerne vil gøre sig forhåbninger om at få tab som følge af fusk erstattet.

En del af undersøgelsen er, at 2.000 dankort udtages til en grundig test, hvor kortet følges hele vejen fra producent til slutbruger. Herefter afprøves dankortet i chiplæsere, mens det løbende testes for svagheder og fejl.

En af ideerne er at få opklaret, om der undervejs er faktorer, som har indflydelse på dankortets funktionalitet. Tidligere har Dankort A/S haft Post Danmarks sorteringsmaskiner mistænkt for at bøje kuverterne med kort så meget, at chippen gik løs. Det skal nu afdækkes, om tilsvarende svagheder findes andre steder i systemet.

I juni, da Computerworld første gang beskrev problemet med defekte dankort, fortalte Skandiabankens direktør, Henrik Vad, at særligt de første sendinger af Dankort var urimeligt fejlbehæftede. Dengang skulle 3,5 millioner dankort produceres inden for en meget kort periode, men presset på producenterne er nu aftaget.

PBS betaler

Niels Hilbard erkender svagheden i, at kun nyproducerede kort bliver undersøgt. Alligevel mener han, at PBS nok skal fange alle de fejlbehæftede kort.

Hos Dansk Handel og Service er der tilfredshed med den strategi, som PBS nu har lanceret.

- Det viser, at bankerne og PBS har taget vores indvendinger alvorligt og nu er trukket i arbejdstøjet. Det betragter vi som et seriøst og positivt forsøg på at få systemet til at virke, siger direktør i Dansk Handel og Service Kim Munck Lendal.

Udgiften til undersøgelsen betales af PBS, der garanterer, at hverken forbrugere eller handlende vil få udgifter til fejlretningen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere