Top 100: Dygtigste service-firmaer

Pressede priser og nye strukturer i markedet er med til at gøre tilværelsen vanskelig for systemintegratorer og konsulenthuse. Computerworld præsenterer her Danmarks fire dygtigste it-firmaer inden for service.

Top 100: To minusser springer i øjnene, når man lader blikket glide ned over segmenterne i Computerworlds Top 100 opgørelse. Nemlig årets samlede resultat for systemintegratorer og konsulenthuse.

Blandt serviceselskaberne var det ? igen ? drifts- og udviklingsselskaberne samt tele- og internetudbyderne, der løb med guldet i 2004. Mens systemintegratorerne vendte et lille plus til et stort minus, og konsulenthusene stadig havde røde tal på bundlinien, om end det var mindre end året før.

Nettoomsætningen er øget over en bred kam i hele servicesektoren med omkring fem milliarder kroner til 74,2 milliarder kroner.

Store underskud fortætter

Blandt konsulentvirksomhederne fortsætter Cap Gemini og Accenture med store underskud, mens der er plusser hos PA Consulting, CSC og også en flot fremgang for Rambøll Informatik fra 5,4 til 13,5 millioner kroner.

Stiller man skarpt på systemintegratorerne er det forskellige forhold, der gør sig gældende for de selskaber, som trækker ned i det store regnskab.

Men Karsten Fogh Ho-Lanng, Nordic Research Manager hos IDC, kan alligevel trække en række fællesnævnere frem.

- Priserne er stadig under pres. I et klemt marked kan man nemt komme til at sætte sine priser for lavt. Samtidig er situationen den, at fastprisprojekter bliver stadig mere almindelige. Det indebærer en risiko og er noget, virksomhederne skal omstille sig til, siger han.

Top 100-vindere

Tele- og internetselskaber:
Webpartner

Konsulenthuse:
ProData Consult

Systemintegratorer:
IT Practice

Drift og udvikling:
DMsave

IDC-analytikeren peger derudover på, at den voksende efterspørgsel efter brancherettede løsninger også kan være en akilleshæl for leverandørerne. Det kræver meget udviklingsarbejde, og spørgsmålet er, hvem der kan tjene penge på dem.

- De vil gerne levere brancheløsninger, og så kommer de ud i overvejelsen om, hvor meget af en given ordre de selv skal finansiere med henblik på at kunne videresælge den pågældende løsning. Den forretningsmodel er svær. Ikke alle er lige gode til at styre hen mod at få lavet en generisk brancheløsning frem for en virksomhedsspecifik løsning, der kan være svær at sælge videre.

Det er en vanskelig balance på den ene side at skulle demonstrere forretningsmæssig tyngde i den måde, man bygger sin løsning på, og på den anden ikke komme for langt ned i den enkelte virksomheds måde at gøre tingene på, eftersom løsningen også skal kunne anvendes af konkurrenten eller en tilsvarende virksomhed i et andet land.

Underskud i Tectura

I den positive ende af skalaen finder man eksempelvis EDB Gruppen og WM-data. Karsten Fogh Ho-Lanng noterer, at væsentlige faktorer for succes på tidens it-konsulentmarked er god projektstyring og en konservativ omkostningsmodel, og dertil giver erfaring med vertikale løsninger et ekstra godt udgangspunkt.

Det støste underskud blandt systemintegratorerne leverer Tectura med et minus på næsten 102 millioner kroner for EMEA ? heraf knap 30 millioner for Danmark.

Fusionsrelaterede omkostninger efter sidste års opkøb af Aston Business Solutions får det meste af skylden, men Tectura nævner også arbejdet med at omstille selskabet til at lave branchespecifikke løsninger, samt at priser og marginer fortsat er under pres.

Andenpladsen på listen over største underskud tager Ementor. I hvor høj grad det går den gale vej illustreres af, at underskuddet sidste år steg til 79 millioner kroner fra 46 millioner i 2003. Selskabet har udfordringer internt, der gør det svært at operere eksternt, og befinder sig i en stærkt negativ spiral, lyder analytikerkommentarer.

Ciber øgede underskuddet til 25 millioner kroner fra knap 10 året før som følge af en fejlslagen satsning på ERP-systemer fra MBS og SAP-konsulentarbejde.

Lidt bedre gik det trods alt for Columbus IT Partner, der købte Hands Danmark og fik Vladislav Martynov som ny koncernchef. Her blev underskuddeenator præget af turbulens i organisationen omtrent fordoblede sit fra 14,4 til næsten 24 millioner kroner.

Denne artikel stammer fra magasinet Top 100, der følger med fredagens trykte udgave af Computerworld.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere