Ti tips til Photoshop

Kongen over billedbehandlingsprogrammerne kan det hele, mere til, og altid på mange forskellige måder. Her giver vi ti redskabstips, som kan sætte fut i pixelarbejdet.

Fuld skærm

Photoshop fra Adobe er ubestridt de professionelles valg blandt pixelbaserede billedværktøjer, og med god grund. Programmet har et utal af muligheder, og billedmanipulation er fascinerende uanset om man er professionel eller blot hygger sig med programmet i fritiden.

Her giver vi en stribe tips, som kan lette det daglige arbejde. Eksemplerne bygger på Photoshop 5.5 til Windows, men tipsene kan også anvendes i 6.0'eren, og Macintosh-folket kan også bruge dem.

1. Skift til fuldskærmsvisning
Det er meget nemmere at koncentrere sig om et billede, hvis der ikke er en masse vinduer som ligger i baggrunden og distraherer. Photoshop har tre typer af visninger, som man skifter i mellem ved at klikke på knapperne nederst i værktøjspaletten.

Den første knap er almindelig visning, mens den anden knap giver fuldskærmsvisning med menuer. Den tredie knap giver fuldskærmsvisning uden menuer, på sort baggrund. Den er rigtig god når man nærmer sig slutningen af arbejdet og skal vurdere billedet. Og knapperne kan gennemløbes ved blot at trykke F på tastaturet (uden CTRL og SKIFT). F-tasten kan man hurtigt blive voldsomt afhængig af.

2. Skjul paletter med TAB
Photoshop indeholder en kæmpe mængde paletter, og nogle gange kan billedet, man arbejder med, helt forsvinde bag paletterne. Et enkelt tryk på TAB skjuler alle paletterne. Når man begynde at savne paletterne, trykker man blot på TAB igen.

3. Skift værktøjer med tastaturet
En hurtig måde at skifte værktøj er blot at trykke på en tast på tastaturet. Skemaet her til venstre viser sammenhængen mellem værktøj og tast. Specielt V og M er gode at have på fingerspidserne.

Masker og hekse

4. Hurtig maske med Quick Mask
Photoshop indeholder en lang række værktøjer og kommandoer til at vælge en del af et billede. Sådan en markering kaldes også for en maske. Normalt angives en maske som bekendt ved en flimrende kontur, men hvis man klikker på Quick Mask mode, nederst i værktøjspaletten, kan man redigere i masken som en rød film. De røde områder i billedet er de afmaskede områder, og "hullerne" i det røde lag er det markerede areal.

Det smarte er, at man nu kan anvende alle de almindelige tegne- og maleværktøjer. Man kan for eksempel skabe en markering, som er skarp i den ene side og douchet i den anden side. Når man vil tilbage til almindelige markeringer, klikker man blot på knappen ved siden af.

5. Komponer med lagmasker
Hvis man skaber en komposition, hvori der indgår mange lag, så kan det være smart at afmaske hver enkelt lag i stedet for at skære pixels væk. Lagmasker virker lidt på samme måde som Quick Mask.


Man opretter en lagmaske ved at klikke på knappen nederst til venstre i Layer-paletten. Nu dukker der et nyt, hvidt frimærke op til venstre for frimærket i laget. Man redigerer masken ved at klikke på det hvide frimærke, og nu kan man gøre områder i laget transparente ved at male med sort, og uigennemsigtigt ved at male med hvidt. Gråtoner giver delvis transperans. Så kan man nørkle med detaljer, uden at der går noget tabt.

6. Hurtige hextal
Når man skal benytte farver på websider skal værdien angives i 16-talssystemet. Den finder man let nede i bunden af Photoshops farvevælger.

Man kan også klikke i krydsboksen Only Web Colors - så er det kun farver i den web-sikre farvepalette som vises.

Hvis man klikker på den lille kube øverste til højre, finder Photoshop den web-sikre nuance, som ligger nærmest på den valgte farve.

Makroer

7. Justeringslag
Justering er grundlæggende billedbehandling, og i Photoshop findes der justeringslag, hvor man kan foretage justeringer, uden at ændringerne brænder fast i laget. Funktionen benyttes ved at åbne paletten Layers, og klikke på pilen øverst til højre i paletten.

Så fås en menu, hvor andet menupunkt hedder New Adjustment Layer. I dialogboksen, der kommer frem, kan man vælge, hvad det er, man ønsker at justere.

8. Dok paletterne
Der er som sagt uhyre mange paletter i Photoshop, og dem kan man hive fra hinanden ved at trække fanebladet (og ikke i palettens vinduesramme) væk fra paletten. Tilsvarende kan paletterne samles ved at trække fanebladet hen over en anden palette.

I Photoshop 6 kan paletterne dokkes i værktøjslinien øverst til højre.

9. Skygge og lys med histogram og niveauer
Funktionen Levels giver meget bedre kontrol over justering af lys og skygge i et billede. Niveauer findes i menuen Image > Adjust > Levels, og viser et histogram over billedets toneforløb. Billedet deles op i 255 værdier, fra sort til hvid, og så optælles antallet af pixels inden for hvert interval.

Kurven kan give et fingerpeg om, hvad der kan være galt med billedet.

Ved at trække i de tre håndtag nederst i dialogen, kan man finjustere højlys, mellemtoner og skygge. Man kan læse mere om teknikken i en tidligere artikel.

10. Smarte makroer
Man kan optage en sekvens af handlinger i Photoshop, og den slags kaldes for makroer. Der er et par stykker i Actions-paletten, men der følger mange flere med Photoshop.

Dem henter man ved at åbne Actions-paletten (Window > Show Actions). Klik på pilen øverst til venstre i paletten og menuen Load Actions. I Photoshop 5.5 navigeres frem til mappen C:\Programmer\Adobe\Photoshop 5.5\Goodies\Adobe Photoshop Only\Actions, og i Photoshop 6 ligger de i mappen C:\Programmer\Adobe\Photoshop 6.0\Presets\Photoshop Actions.

Her er der makroer til, hvad som helst: Smarte knapper, rammer, frække teksteffekter og alt mulig andet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere