DSB-internet kan blive brohoved til Europa

TDC og T-Systems afleverer fredag hver deres forslag til, hvordan DSB's passagerer fremover trådløst kan komme på internettet. En succes kan give hul igennem til store europæiske markeder.

Behovet er indlysende: Klap din bærbare computer op i toget og tjek e-mails trådløst, mens Danmark suser forbi med 180 kilometer i timen - eller hvor meget det nedslidte skinnenet nu tillader.

Klokken 12 fredag afleverer de to vindere af DSB's prækvalifikationsrunde - TDC og T-Systems - deres bud på, hvordan togpassagerer kan få en hurtig og stabil Wi-Fi-netforbindelse hele vejen fra København til Århus, som er den strækning, der har været i udbud.

Hos DSB er man spændt på, hvad de to leverandører har fundet på. De har nemlig fået ret frie hænder til, hvordan den tekniske løsning og forretningsmodellen kan skrues sammen.

Af samme grund kan DSB ikke komme nærmere ind på, hvornår deres passagerer får hul igennem, ud over at systemet vil være klar til brug i løbet af 2006.

- Vi ved endnu ikke hvilken tidsplan, de to leverandører kan tilbyde, forklarer Christian Bjerring, koncernmarketingchef hos DSB.

Han håber på at kunne begynde forhandlinger med den endelige leverandør i slutningen af året, når deres tilbud er tygget igennem.

Det står også helt åbent, hvilken forretningsmodel, der vælges, og dermed hvem der skal stå som afsender af produktet over for passagererne.

Der er store penge i at finde en effektiv løsning, der er til at betale, både for leverandøren af teknik og service og for togoperatøren. Endnu kan kun få firmaer levere en funktionsdygtig løsning.

Det lille svenske firma Icomera ligger i spidsen, men efterhånden som en internetopkobling på togturen vil blive taget for givet af passagererne, vil der blive kamp om det europæiske marked.

Icomera var først med en holdbar løsning uden afbrydelser, da de svenske X2000 hurtigtog på enkelte ruter allerede for to år siden fik trådløs internetforbindelse via satellit og mobilnetværk. Her koster det 49 svenske kroner for den første halve time på nettet.

Siden har de også solgt deres produkt til engelske GNER og i januar i år vandt de en ordre på at udstyre yderligere 85 af Statens Järnvägars (SJ) tog med internetforbindelse for 83 millioner kroner.

I Tyskland er Deutsche Bahn (DB) også i gang: DB tester lige nu en prototype-installation i ICE-hurtigtogene, et udbud som T-Systems vandt. DB's kundeundersøgelser har vist, at 23 procent af passagererne ville rejse med toget oftere, hvis der var internetforbindelse om bord.

Både TDC og T-Systems satser på at kunne sælge deres løsning til andre togoperatører i andre lande, ligesom teknikken og erfaringerne kan bruges i andre mobile sammenhænge, afhængigt af hvilken teknisk løsning, der vælges. For eksempel på færger, i lastbiler, busser, eller biler.

Og hardwaremæssigt er en bærbar computer med Wi-Fi-forbindelse ved at være allemandseje:

Hos SJ, der er ved at installere anden bølge af internet-opkoblinger, fik man for nylig syn for hvor mange, der faktisk sidder med en bærbar computer på togturen.

Da selskabet tændte for Wi-Fi-forbindelsen i fire tog for at teste systemet med mulighed for at logge på gratis, var der over 100, der koblede på, selv om passagererne intet havde fået at vide om testen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere