Novell under pres før Linux-gennembrud

Open source- og netværksmanagement-selskabet Novell er ved at være klar med de dele, der har manglet i at have et fuldt Linux-udbud til erhvervslivet. Nogle af aktionærerne er utålmodige, men CEO Jack Messman aviser at lade sig presse.

Barcelona: Novells koncernchef Jack Messman ser godt gammeldags udmattet ud her på selskabets årlige brugerkonference Brainshare i Barcelona ? og det skyldes højst sandsynligt ikke udelukkende flyveturen over fra hovedkvarteret i Boston.

Midt under det, der skulle være kulminationen af flere års arbejde på at transformere Novell til et open source-selskab med lanceringen af planerne for et fuldt udbud af erhvervs-Linuxprodukter, er han kommet under pres.

Blum Capital Partners, som ejer omkring fem procent af Novells aktier, udtrykker utilfredshed med selskabets resultater og den hastighed, de opnås i.

Kritikken, som er fremsat i et offentliggjort brev til Novells bestyrelse fra Blum Capital Partners, udtrykker direkte mistillid til den nuværende ledelse.

- Vi har fuld tiltro til selskabets fremtidige muligheder. Spørgsmålet er, om den nuværende direktion og bestyrelse kan fuldføre dem, hedder det i brevet fra Colin Lind og Greg Jackson, der er ledende partnere i Blum Capital Partners.

Novell havde i sidste kvartal en omsætning på 290 millioner dollars, hvilket er et fald på 25 millioner dollars i forhold til samme kvartal sidste år. Resultatet var 2 millioner dollars, hvilket er et pænt beløb i forhold til en almindelig husholdning, men udgør mindre end en cent pr. aktie.

Kritikken munder ud i fire forslag:
- At Novell skærer 225 millioner dollars af næste års budget.
- At der hentes 500 millioner ved at sælge lukrative divisioner og produktgrupper fra.
- At selskabet fremskynder udrulningen af open source-produkter.
- Og at Novell opkøber for 500 millioner dollars af selskabets egne aktier.

Ingen hast

CEO Jack Messman afviser dog overfor Computerworld, at han vil lade sig presse.

- Kritikerne bygger på anbefalinger, som direktionen har fremlagt for bestyrelsen, men de ønsker at fremskynde tempoet. Der er tale om finansielle investorer, der grundlæggende ønsker at vi opkøber aktier, for at de kan indkassere gevinsten ved den deraf følgende kursstigning, siger han.

-Vi foretrækker at undgå at handle overilet for ikke at komme til at fortryde senere, siger Jack Messman.

IBM i kulissen

En af de aktionærer, der nu skal tage stilling til, om de har tillid til Novells ledelse, er IBM. Selskabet erhvervede for 50 millioner dollars aktier i Novell i forbindelse med Novels køb af SUSE Linux for et par år siden.

Siden har de to selskaber indledt et udstrakt samarbejde på open source-området. Selskaberne har fælles udviklingsgrupper og også lokalt i de enkelte lande samarbejdes der om kampagner og kundeprojekter.

-Som markedet har fungeret indtil nu, har det været praktisk, at et uafhængigt selskab som Novell har stået for udviklingen af SUSE Linux og en række andre erhvervsrettede open source-faciliteter. Det er årsagen til, at vi ikke har vores egen IBM Linux. Erhvervskunderne har behov for den tryghed, det giver, at store etablerede selskaber står bag dette, siger Odd Erland Bakkengen, som er partnermanager for IBM's nordiske Linux-forretning.

Vista vil fremme Linux

Det tredje punkt i aktionærernes kritik ? at Linux-udrulningen skal fremskyndes - kommer samtidig med, at Novell på brugerkonferencen annoncerer, at en række af de manglende elementer til et fuldt Linux-udbud til erhvervslivet enten er klar eller er lige ved at blive det.

Under det nye slogan "software for the open enterprise" kommer nye certificeringsprogrammer, der skal bringe SUSE Linux ud i datacentrene. Desuden er Novells traditionelle flagskib, netværks-management-værktøjet Netware, blevet ført over på Linux, og selskabet har en ny version 3 af den såkaldte Identity Manager, der skal øge sikkerheden ved brug af open source i erhvervslivet.

Samtidig har selskabet store forventninger til Linux på desktoppen, og her regner Jack Messman med at få ufrivillig hjælp fra Microsoft.

-Ifølge vores oplysninger vil det blive forholdsvis dyrt at opgradere fra Windows XP til den kommende Vista. Her tror vi, at mange i stedet vil vælge at opgradere til Linux, og at det vil betyde et gennembrud, siger han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere