Foto og video i Windows XP

Windows XP indeholder stærkt forbedrede muligheder for de mange amatørfotografer, der bruger computeren i forbindelse med fremvisning, redigering og print af billeder og video. En af de nye, smarte funktioner giver adgang til at publicere billederne hos en ekstern serviceudbyder på internettet.

12.000 produkter

Med den nyeste Windows på harddisken er det ikke længere nødvendigt med et billedredigeringsprogram til de mest elementære opgaver. Nu er det nemlig blevet nemt at arbejde med digitale billeder og video, både når det gælder bearbejdning og publicering.

Kender 12.000 produkter
Allerede når man tilslutter et digitalt kamera for første gang, bemærker man, at Microsoft har gjort noget for de mange brugere, der er strømmet til foto-markedet i løbet af de seneste år. Windows XP genkender nemlig straks det nye kamera takket være databasen med 12.000 stykker hardware, som XP har indbyggede drivere til. Når kameraet først er tilsluttet med et USB-kabel, popper en hjælpe-ballon op nederst til højre på skærmen, der gør opmærksom på, at det pågældende kamera er installeret og klar til at overføre billeder. Nemmere kan det ikke gøres.

I forbindelse med installationen af seks nye digitalkameraer fra seks forskellige producenter var der kun ét, som ikke blev genkendt. Men alligevel var der hjælp at hente. XP bad om cd?en, der fulgte med det ?ukendte? kamera, og fandt derpå selv den rigtige fil, og kameraet blev installeret med et par museklik.

Når man skal overføre billeder fra kamera eller kortlæser kommer en menu op med en række muligheder. Her er det muligt at vælge Udskriv, Se diasshow, Kopiér til mappe, Åbne mapper og Se Filer. Det er for eksempel meget behændigt, at man nemt og hurtigt kan fremvise et diasshow uden først at skulle overføre alle billederne, navngive og gemme.


Denne oversigt giver et godt overblik over alle de digitale billeder.

Når billederne er overført ligger de typisk i mappen My Pictures, og her er de nemme at finde på grund af den forbedrede oversigt.

Efter at have valgt den pågældende mappe, hvor ens billeder befinder sig, stifter man bekendtskab med endnu en ny funktion med navnet Filmstrip View. Det valgte foto vises i stort format, mens resten af billederne i mappen ligger på en slags filmstrimmel nederst i billedet med hver sit brugbare preview.


Filmstrip View viser et stort billede og resten nedenunder.

Publish To The Web

Man kan bladre mellem billederne og rotere dem. Dobbeltklikker man på et billede, forsvinder filmstrimlen, og ét billede vises over det meste af skærmen. I denne position kan man også bladre samt vælge Tilpas til skærmen, Original størrelse, Diasshow, Zoom, Slet, Udskriv og Kopiér. Endelig er der også en knap, der åbner det valgte billede i et andet program som for eksempel Photoshop.

Ude til venstre er en lang række menupunkter, der er delt op i fire kategorier. Først er Picture Tasks. Her kan man bestille fremkaldelse af de digitale billeder hos eksterne udbydere, man kan omdanne sit foto til baggrundstapet på skrivebordet i Windows og udskrive. Under Files and Folder Tasks kan man navngive, flytte, kopiere og sende sit foto i en e-mail. Navnlig denne sidstnævnte funktion er rigtig god, for man slipper for først at gemme sit billede i original opløsning og kvalitet for derefter at lave en ny version, der fylder mindre. Det gør Windows XP helt automatisk. Man kunne måske savne en mulighed for selv at definere opløsning og kvalitet, for der bliver ikke sparet på komprimeringen. Et foto, der fylder 1,7 megabyte bliver omdannet til en vedhæftet fil på 25 kilobyte.

Under dette menupunkt finder man også en genial nyskabelse, der hedder Publish To The Web. Her kan man få direkte adgang til fotoalbummer på nettet, hvor man kan gemme og fremvise sine pletskud. Denne service i den engelske XP Professional var ved redaktionens deadline ikke specielt udviklet. Man kunne kun vælge mellem MSN Communities og Xdrive Plus, og ingen af dem virkede. Men det skulle være på vej.

Længere nede til venstre finder man Other Places, der giver hurtig adgang til My Pictures, Denne Computer og så videre. Det fjerde menupunkt hedder Details, og her kan man få informationer om det markerede billede, hvad angår navn, dimensioner, opløsning, dato og klokkeslæt.

Udskrivning

Udskrivningen af billeder i Windows XP er et kapitel for sig, og her er det virkelig blevet nemt at gøre det selv.

Når man klikker på Udskriv, giver en dialogboks adgang til at vælge de billeder, man ønsker at udskrive, så dette kan gøre på én gang. Man vælger så, hvilken printer, der skal benyttes samt præferencerne for denne, og til sidst skal man tage stilling til en helt ny ting, der er medtaget i XP, nemlig layout. De fleste digitale fotografer ? i hvert fald amatørerne - har før eller siden haft problemer med at tilpasse flere billeder på ét ark. Men i XP får man adgang til en lang række valgmuligheder, der gør det muligt at spare på papiret ved at klemme flere billeder sammen på ét A4-ark.


En ny funktion i Windows XP før det nemt at udskrive flere billeder på ét ark papir.

Man kan vælge mellem Fuld side centreret, Fuld side foto beskåret, 35 billeder på én side, 20x25 centimeter, 13x18 centimeter med to billeder på hver side, 10x15 med to eller tre billeder på ét ark, 9x13 med fire på hver og endelig et såkaldt Wallet Print, der dækker over et ark med ni billeder, der som navnet antyder egner sig til børnebilleder, som man kan have i pungen.

Som tidligere nævnt kan man vælge at få sine billeder udskrevet professionelt hos en ekstern serviceudbyder. Da denne artikel blev skrevet, var der koblet tre udbydere på den engelske version af XP. Det er Print@Fujicolor, Shutterfly og Kodak by Ofoto. Vælger man én af disse, kan man vælge antal og formater og så bliver prisen automatisk beregnet i et skema på skærmen. Man skal dog være opmærksom på, at disse services ? ud over betaling ? kræver at man lader sig registrere som Passport-bruger.


Man kan også bestille sine billeder hos en professionel fremkalder. Prisen beregnes automatisk.

Selv om fotodelen i den nye Windows virkelig er blevet markant forbedret, så har man stadig svært ved at undvære et billedredigeringsprogram. Paint er også en del af XP, men her er der ikke sket meget siden sidst. Men de daglige opgaver vedrørende administration, print og distribution er virkelig blevet trimmede til stor glæde for den digitale fotograf.

Video

Klip videoen
Det er ikke kun omgangen med billeder, der er blevet nemmere i den seneste udgave af styresystemet fra Microsoft. Også muligheden for at arbejde med video byder sig til, og det er en kærkommen udvidelse.

Windows Moviemaker er en integreret del af XP og er ganske simpel, men også lige så nyttig. Man starter selvfølgelig med at hente sin video fra et kamera, og så har man adgang til et simpelt klippebord, hvor man kan skære det unødvendige fra og sætte de resterende stykker sammen. Man kan i fremviser-vinduet i højre side bladre en frame ad gangen, så man kan gå ind på det nøjagtige sted i forløbet. Dog er det ikke muligt at lade lyden følge med, så man må kigge på aktørernes mund samtidig med, man redigerer filmen eller spille klippet i fuld hastighed og så klippe derfra.

Der er ingen unødvendige dikkedarer, og alle kan på et kvarters tid lære at redigere sin egen film. Dog kunne man godt bruge muligheden for at lave specielle effekter i forbindelse med hver enkelt klip. Også muligheden for at skrive en tekst hen over de levende billeder mangler.

Har man mere at tilføje end billederne selv kan klare, kan man via en mikrofon optage et speak eller et stykke musik og lægge det under filmen.

Når det hele skal gemmes, får man chancen for at definere kvaliteten/komprimeringen, så man kan målrette den enkelte film og størrelsen af denne til dem, som skal modtage filmen via e-mail. Vil man sende filmen til nogle med en langsom netforbindelse, vælger man blot en hårdere komprimering. De enkelte komprimeringer vises i et lille skema, der også viser, hvor lang tid det vil tage at modtage filmen på for eksempel et langsomt modem.


De redigerede film kan naturligvis sendes via e-mail. Windows XP beregner, hvor lang tid det tager at modtage filmen på eksempelvis en ISDN-forbindelse.

Har man brug for at redigere længere film fra DV-kameraet, kan det varmt anbefales at bruge noget mere solidt software, men skal man lige klare en hurtig film, der straks skal sendes via e-mail, så er Moviemaker et hit. Mange digitale kameraer har også mulighed for at optage filmbider, og denne funktion kan nemt få nyt liv med den sjove og simple Moviemaker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere