Populært sagt samler TDC tonsvis af data. Oplysninger om kunder, samtaler, regninger og meget mere.
Omkring 360 terabytes data ligger gemt på koncernens storage-enheder fra de tæt på 400 forskellige systemer, som TDC-koncernen benytter.
Dataene ude i de mange systemer ligger i strukturer, der ikke umiddelbart gør det muligt at samle dataene. Så oven i de 360 terabytes har TDC opbygget et datavarehus på 40 terabytes.
- Det er ikke alle data, vi samler i vores datawarehouse. Men når vi samler en række vigtige data, så får vi mulighed for med et system at kigge på forretningen på tværs af de små 400 systemer, vi har, siger it-direktør Lars Frank Møller fra TDC.
De 40 terabyte svarer til omkring det dobbelte af, hvad USA's uofficielle nationalbibliotek Library of Congress i Washington indeholder af tekst.
Teksten i bibliotekets 28 millioner bøger ville således fylde 20 terabyte digitalt i henhold til net-leksikonet Wikipedia.
Opdatering efter nødvendighed
Mens data, fra øjeblikket de opstår, ligger tilgængelige ude i de forskellige systemer, så bliver datavarehuset løbende opdateret.
Nogen data, som for eksempel data på telefonopkald, bliver overført med det samme, mens andre data og opdateringer kan ske med døgns, ugers eller endda måneds mellemrum.
Alle data ude i systemerne er således prioriteret efter relevans og vigtigheden af at være i seneste version, inden de er kommet på tale til en plads i datavarehuset.
- Opdatering sker efter nødvendighed, siger Lars Frank Møller.
TDC har haft datavarehus siden 1996 på baggrund af et ønske om at kunne se forretningen i et mere bredt perspektiv, i stedet for at man skulle ud og se i alle kildesystemerne, oplyser it-direktøren.
- Vi var i virkeligheden meget tidligt i gang med datawarehouse og Business Intelligence, og det er derfor også meget veludbygget i dag, siger Lars Frank Møller.