Staten skærper krav til it-leverandører

Nye kvalitetskrav får blandet modtagelse hos leverandørerne. De stiller modkrav til de offentlige kunder og frygter, at små og mellemstore virksomheder vil blive afskåret fra offentlige ordrer.

It-leverandører skal kunne dokumentere modenhed, altså evnen til at holde styr på deres projektplanlægning og udviklingsprocesser, hvis de vil handle med det offentlige.

Det krav arbejder Videnskabsministeriet på at få indføjet i standardkontrakten for store, offentlige it-indkøb, kaldet K02.

Ministeriet søger at nå til enighed med brancheforeningerne, kommunernes landsforening (KL) og Amtsrådsforeningen om, hvor skrappe kravene skal være.

De baseres på internationale standarder som CMMI (Capability Maturity Model Integration) og ISO 15504, men der stilles ikke krav om certificering i dem.

20-30 krav

? Vi ser på, hvordan man kan forbedre udvikling og implementering af it-projekter i den offentlige sektor. Konkret prøver vi at tage de eksisterende modeller for modenhed og omforme dem til nogle enklere, operationelle krav. Vi kræver, at leverandøren kan dokumentere, at han kan de og de ting. For at være sikker på, at kunden også får ydelsen, skal kravene ind som en del af K02-standardkontrakten, siger Mikkel Hemmingsen, vicedirektør i Videnskabsministeriet.

Foreløbig arbejder man med en liste på 25-30 krav, eksempelvis om dokumentation af udviklings- og testmetoder.
Videnskabsministeriet ønsker at kunne påvirke it-branchen generelt.

? Vi håber, at det at gå ud og stille krav om mere kvalificerede leverancer kan blive et område, hvor den offentlige efterspørgsel er med til at udvikle den private sektor, understreger Mikkel Hemmingsen.

I leverandørernes lejr overvejer man konsekvenserne. At imødekomme krav om modenhed er både dyrt og besværligt. Derfor er det også kun få danske it-virksomheder, der foreløbig er certificeret efter de internationale standarder, om end flere arbejder på det.

Bekymret Lyngsø

Eksempelvis softwarehuset Systematic, der som leverandør til det amerikanske forsvar har været nødt til det, og NNIT, for hvem det er et konkurrenceparameter.

IT-Brancheforeningen er ved at afklare problemerne med de nye krav. Foreningens direktør, Jakob Lyngsø, er bekymret for konsekvenserne for de små og mellemstore it-virksomheder.

? De mindre virksomheder har dårligt råd og organisationskraft til at kunne håndtere modenhedscertificeringer, men det betyder ikke, at de ikke kan levere gode produkter og til tiden. Vi skal passe på ikke at gøre noget, som forhindrer dem i at levere til det offentlige. Det er et reelt problem, vi er nødt til at forholde os til, siger Jakob Lyngsø.

Omvendt er han også opmærksom på, at eksempelvis indiske virksomheder stort set alle har modenhedscertificering på et højt niveau:

? Så det er også et konkurrenceparameter at kunne det i Danmark.

Valtech Danmarks administrerende direktør Lars Bladt mener, at krav om modenhed vil diskvalificere nogle virksomheder fra at levere til det offentlige:

? Jeg tror ikke, virksomheder med 15-20 medarbejdere har overskud til at gennemføre de processer, der er nødvendige for modenhedsdokumentation. Jo strengere krav, desto flere udelukkes. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, siger Lars Bladt.

Valtechs indiske selskab har netop opnået CMM-certificering på højeste niveau.

IBM-kritik

Blandt kritikerne af Videnskabsministeriets udspil finder man Kim Østrup, underdirektør i IBM:

? Min bekymring er, at vi ender med at få nogle skævbenede krav til leverandørerne. Mit bud er, at man skal lave en undersøgelse af store, offentlige it-projekter for at få klarlagt, hvilke problemer man forsøger at løse og med hvilke instrumenter. Jeg kan ikke helt overskue, hvad ministeriet har i tankerne.

Derudover mener Kim Østrup, at de internationale standarder i givet fald bør følges, og med en bemærkning om, at ?der skal være et marked for det?, tilkendegiver han, at det offentlige skal efterspørge og betale for det.

? Det er ikke noget, vi skal opfinde i Danmark, vi skal ikke søge at definere en ?CMMI trekvart?. Derudover skal det gå i takt med modenheden hos kunderne, så parterne er på samme niveau, siger han.

Mikkel Hemmingsen fra Videnskabsministeriet er med på, at der også skal arbejdes med modenhed i det offentlige, om end det er vanskeligere at stille krav her. Derfor har man bedt om input fra branchen til, hvordan det kan løses. Herfra har nogle peget på lavere priser som et muligt incitament, hvis man bliver en bedre og mere professionel kunde.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der bringer mere om emnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere