Godmorgen venner
I dag er det onsdag den 23. april, og her får du Computerworlds morgenbriefing.
Denne morgen er det igen Jacob Wittorff, der er stået tidligt op for at levere dagens første it-nyhedsoverblik til dig.
De amerikanske aktiemarkeder lukkede for en sjælden gangs skyld i grønt tirsdag aften, men de seneste måneder har især tech-aktier fået massive tæsk.
Men som du kan læse i dagens tophistorie, har Facebook-stifter Mark Zuckerberg formået at sælge på et belejligt tidspunkt.
Mark Zuckerberg solgte ud før Metas aktie fik kurstæsk
Metas stifter og topchef Mark Zuckerberg solgte ud af sine aktier, før den amerikanske præsident Donald Trump satte gang i sin toldkrig og skabte en global aktienedtur.
Ifølge Bloomberg solgte Mark Zuckerberg i januar og februar 1,1 millioner Meta-aktier til en værdi af 4,8 milliarder kroner.
Meta, der er moderselskab for Facebook, Instagram og WhatsApp, har efterfølgende oplevet et aktiedyk på over 30 procent.
Tommy Ahlers lander stor bestyrelsespost
Den danske tech-iværksætter og tidligere minister Tommy Ahlers skal være formand for Metroselskabet, der har det overordnede ansvar for driften af Københavns Metro.
Mange kender givetvis Tommy Ahlers fra hans tid som medvirkende i Løvens Hule og senere som uddannelsesminister, men derudover har han også spillet en central rolle i flere succesrige danske tech-virksomheder.
Først stiftede han i midten af 00’erne onlinetjenesten Zyb, som før smartphonens og cloudtjenesternes gennembrud, gjorde det muligt for brugere at synkronisere og tage backup af mobilkontakter og kalendere.
I 2008 blev Zyb solgt til det britiske mobilselskab Vodafone. Efterfølgende blev han investor og topchef i den danske kommunikationsplatform Podio, som i 2012 blev solgt til amerikanske Citrix for cirka 260 millioner kroner.
Han var også investor og bestyrelsesformand i danske Peakon, der i 2021 blev solgt til amerikanske Workday for omkring 4,3 milliarder kroner.
Russiske hackere lokker diplomater med falske vinsmagninger
Europæiske diplomater bliver ifølge cybersikkerhedsfirmaet Check Point lokket til at klikke på skadelige links via falske invitationer til vinsmagninger.
Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.
Ifølge mediet oplyser Check Point, at det er den russiske hackergruppe Cozy Bear, der har rundsendt invitationerne via e-mail til diplomater i hele Europa og påstår at sende dem på vegne af et ikke-navngivet lands udenrigsministerium.
I invitationen er der et skadeligt link til en fil med navnet wine.zip, der downloades fra en fjernserver. Når filen aktiveres, vil den i al hemmelighed hente et program ved navn Grapeloader ned på offerets computer og herefter afvikle skadelig kode, der kan stjæle data.
Nu kan du lære at spille skak på Duolingo
Appen Duolingo er kendt for at hjælpe folk med at lære fremmedsprog.
Men appen er på det seneste begyndt at udvide sit repertoire, så du kan bruge den til andet end blot at forbedre dit franske.
For Duolingo, der allerede tilbyder kurser i musik og matematik, er nu ifølge tech-mediet The Verge også på vej med et skakkursus.
I første omgang bliver skakkurset testet i en beta-version til folk, der bruger iOS-appen på engelsk.
Helle Helle tæller bytes
I disse tider har mange sikkert spurgt sig selv, om de ville kunne erstatte Microsoft Word med et open source-alternativ.
Svaret er, at det kan du sikkert godt. For den danske forfatter Helle Helle fortæller i et nyt interview med magasinet Euroman, at hun skriver alle sine bøger i TextEdit på sin Mac.
TextEdit er et ultra-simpelt opensource tekstbehandlingsværktøj, der er præinstalleret på alle Macs. Det er så simpelt, at det end ikke er i stand til at tælle ord eller bogstaver.
“Så jeg sidder faktisk selv og tæller. Nu er jeg begyndt at tælle i kilobyte. Hvis jeg har skrevet tre kilobyte på en dag, så er det en virkelig god dag. Undervejs holder jeg øje med det samlede antal. Det lander altid det samme sted. Jeg vil så gerne have, at mine bøger bliver 203 kilobyte. Men når jeg så begynder at redigere dem, ryger de altid under 200,” siger hun til Euroman.
I dag er det 20 år siden, den første Youtube-video blev uploadet
Den første video blev lagt på Youtube den 23. april 2005 klokken 20:27 amerikansk østkysttid af Jawed Karim, der er en af stifterne af Youtube.
Videoen har titlen Me at the Zoo, og som navnet antyder, er det ikke nogen videre interessant optagelse af Jawed Karim under et besøg i zoologisk have i San Diego.
Folk så dog hurtigt potentialet i at lægge mere interessante videoer på tjenesten, og allerede året efter blev den solgt til Google for 1,65 milliarder dollar.
Ud over Jawed Karim blev Youtube også stiftet af Steve Chen og Chad Hurley. De tre mødte hinanden, da de var kolleger hos PayPal.