På denne skønne fredag skal det handle om min weekend (og min hemmelige far), en fuldstændig pinligt, positiv reklame for Claus Nygaards AI-kursus, mine foreløbige erfaringer med Google Gemini Pro, inkl. deres nye topmodel 2.5 og en AI-artikel, der fik mig til at stirre ud i intetheden i et stykke tid.
Jeg ved ikke, hvad I brugte weekenden på, men jeg lavede tre ting: Legede med ChatGPT (fredag-lørdag-søndag), besøgte en jagtmesse (lørdag) og stod på Det Hemmeligste Af Det Hemmeliges stand på Historiske Dage i Øksnehallen i København (søndag). En helt igennem perfekt weekend.
Lørdag: Nye Borgerlige på jagt
Jagtmessen i Hillerød i Royal Stage var mest noget med våben, kikkertsigter og udflugter til Afrika. Min ven Claus fra B-Wild var der også, og han havde fået solgt ALT, hvad han havde i butikken og er nu klar til at trække sig tilbage, lave ingenting og finde ud af, hvad han så skal med sit liv.
70% rabat kan noget. Der hang kun Claus (i en stol, udmattet) og nogle få bukser og kasketter rundt om på stativerne, da jeg kom om eftermiddagen.
Men sandelig, om ikke også Nye Borgerlige havde en stand på jagtmessen! Jada! Kæmpe flashback til et tidligere liv:
Se, da jeg i 1982 slog mig ned på Louisiana State University i Baton Rouge bestilte jeg et friluftskatalog fra LL Bean med alskens rygsække, støvler og deslige i.
Kort efter modtog jeg en invitation til at blive medlem af National Rifle Association (NRA). Det er jo logisk nok, når jeg interesserede mig for friluftsudstyr, for så måtte jeg jo være interesseret i våben.
Kort efter dét modtog jeg så et personligt brev fra Præsident Reagan, hvor han, som den gode patriot jeg jo var, eftersom jeg var medlem af NRA (not!), ville opfordre mig til at melde mig ind i det republikanske parti. Der var endda et papkort med et medlemsnummer med i kuverten.
Fast forward til 2025 og Nye Borgerlige har fundet ud af, at stedet at hverve nye medlemmer selvfølgelig er en jagtmesse i Hillerød.
De havde åbenbart ikke ofret alt for meget på eksperimentet (fornuftigt!), så de var blevet delegeret ned til bagerste række sammen med en del stande med hundemad. Sjovt.
Søndag: DIY Nordstream 2-sabotage
Det Hemmeligste Af Det Hemmelige (faktisk Rebecca, der får det hele til at hænge sammen, mens Anders og Muff på skift taler alvorligt ned i nogle mikrofoner) havde bygget en meget fin stand, komplet med et 53-liters akvarie, hvor man kunne lave sin helt egen sabotage på Nordstream 2. Komplet med en blå-og-gul dykker i vandet. Fantastisk.
Jeg var frivillig på standen i nogle timer og fik overtalt mange børn til at blive sabotører, når de blev store. Jeg foreslog dem følgende karrierevej: Først akvarie-træningen på standen, så Hjemmeværnet det år de fylder 18, og endelig værnepligt mv. i Forsvaret. Deres forældre tog det egentlig forbløffende roligt. På den måde lever vi i gode tider.
Danskernes Historie Online - og min hemmelige far
MEN, men, men: Overfor Det Hemmeligstes stand stod en flok gæve gutter, inkl. gode, gamle Per Andersen (tidligere direktør for IDC) og andre frivillige fra en organisation jeg ikke anede eksisterede: Danskernes Historie Online. De holder til ude i Albertslund et sted og har da lige, sådan, bare, scannet 50.000 bøger med meget mere, som man nu bare kan søge i.
De havde f.eks. på et tidspunkt hentet 100 flyttekasser med bøger fra Rigsarkivet, “som jo ikke skal opbevare bøger, men arkivalier”. Når de har to eksemplarer af en bog eller publikation bliver den ene skåret op, så den nemmere kan scannes, men ellers foregår det med håndkraft på en række forskellige scannere op til størrelse Meget Stor.
Så jeg søgte på “Mogens Langballe Nørgaard” og vupti, poppede årbogen fra 1974 fra Bordings Friskole op, så jeg kunne bladre igennem den og finde alle de skønne minder. Og årbøgerne fra Rysensteen Gymnasium. Andre spor af mig havde de ikke.
Så søgte jeg på min fars fulde navn, og det forekom en del steder. Fint nok. Men et par af stederne stod der, at han gjorde tjeneste i “Forsvarstaben”, hvilket var kodeord for “Forsvarets Efterretningstjeneste” under den kolde krig…
Jeg havde jo en anelse, fordi hans kærestebreve til min mor (som hun havde gemt med en rød sløjfe om) alle havde stemplet “Forsvarsstaben, Kastellet” bagpå, men alligevel: Sådan fik jeg det bekræftet. Han selv sagde aldrig nogensinde et ord om, at han havde gjort tjeneste i FE. Og i bund og grund er det jo komplet korrekt opførsel af en officer. Men skide irriterende ☺️.
I kan selv søge her: Danskernes Historie Online - man kan også besøge dem ude i Albertslund to dage om ugen mellem 10 og 14. Eller blive frivillig og sidde derhjemme og scanne bøger og publikationer.
Jeg fik mig en god snak med Per om de scannere de har derude, og jeg tror jeg er nødt til at smutte derud en dag og kigge. Det er et fantastisk projekt, og man kan støtte det ved at blive medlem for 500 kroner om året. Jeg er fristet. Det er et initiativ beslægtet (!) med slægtsforskningen herhjemme, og blandt andet Mette, der også stod på Det Hemmeliges stand, fortalte, at hun meget ofte brugte dem til at lave research.
Reklame for Claus Nygaards onsite-kurser!
Det er sjældent jeg reklamerer for noget, men jeg er nødt til at gøre en undtagelse, også efter at have fordøjet Claus Nygaards to-dages kursus og øvet mig lidt i de ting jeg lærte. Det var en rigtigt fint forløb: Der var mails med opfordringer til at forberede og øve sig før kurset, masser af digitalt kursusmateriale begge morgener under kurset, virkelig professionel undervisning - og en lukket LinkedIn-gruppe, inkl. virtuelle konferencer, til bagefter. Og hans fremragende bog om prompting-teknikker blev også uddelt. Gid alle kurser var sådan.
Jeg kan KUN anbefale alle at tage det. Førstedagen er prompting-teknikker og andendagen automatiseringer mv. Og han har tid/overskud til at få alle med.
En lille fidus: Man får 70% rabat på kursusprisen, hvis man afholder det hos sig selv og har mindst 15 deltagere. Så er man pludselig nede på 2475 kroner for to fulde dage. Selv jyder kan acceptere dét.
Det burde være oplagt for freelance-huse at tilbyde deres tilsluttede folk, og det burde være oplagt for alle bikse, private som offentlige, at bruge det tilbud: 2475 kroner per person ved 15 personer. To dage, Claus’ Prompt Engineering-bog, masser (som i: 400+ sider!) af online-materialer og -opskrifter, LinkedIn-fællesskab, virtuelle konferencer, OG et virtuelt møde før kurset, så Claus kan få en idé om, hvad I laver i biksen og hvilke eksempler, der kunne være relevante i undervisningen.
Just do it.
Nej, jeg får ingen kommission . Nej, jeg har ingen planer om at blive “AInfluencer”. Men kurset er bare godt.
AI, Ai, ai
Når man føler, at man har styr på sin prompting-teknik og når man har læst mine alenlange blogindlæg om det her, her, her og her kan man passende læse noget, der næsten driver én til fortvivlelse: Forskere har fundet ud af, at det betyder noget, nogle gange ret meget, hvordan man præcist skriver sin prompt. Jeg mener ikke sådan i overordnet betydning. Nej, hvordan man anbringer kolon, blanktegn, trykker ny linje, osv.
Det er MEGET nørdet, og så er I advarede, men det ser ud til, at det kan betale sig at skrive “spørgsmål hvad er 2+2, svar 4” i stedet for “spørgsmål: hvad er 2+2, svar: 4”, og at det også ofte kan betale sig at skrive det på hver sin linje. Suk.
I kan læse den yderst, yderst nørdede artikel her - få evt. ChatGPT til at forklare den for jer - og derefter spekulere lidt over livet og døden, mens I stirrer ud i horisonten: https://arxiv.org/html/2310.11324v2.
Det er jo helt vildt. Og hvad skulle man gøre ved det? Køre en test med alle mulige opstillinger/kombinationer af alt muligt et par gange om ugen for at se, hvad der nu kan betale sig?
Jeg tænker på, at det måske om nogle år vil være sådan, at hvis jeg skriver “spørgsmål: hvad er 2+2; svar: 4” vil det for den yngre generation svare til, at jeg ved familiemiddagen udbryder “Nøj, det er da bare knæhøj karse, det dér”.
Derudover kan man selvfølgelig altid spørge den til råds: “Du skal også undersøge, om jeg har spurgt på den optimale måde, eller om jeg kunne spørge på en anden måde, der giver mig et bedre svar fra dig”. Halleluja.
Så købte jeg Google Gemini Pro!
Google rykkede med en or’n’lig syg ræsonnementsmodel (Gemini 2.5), så jeg tænkte, at det var på tide at ofre de 175 kroner om måneden på at teste dét og ikke mindst Pro-udgaven af deres NotebookLM. Nå, men den første måned er gratis og de sørger også meget fint for, at man får aflyst det abonnement man måske havde i forvejen med Google Docs, Fotos, mv.
Test af Gemini 2.5: Dens cutoff-date, hvor de stoppede træningen af modellen, ligger langt tilbage, og mærkeligt nok kan den ikke finde ud af at “go live”, dvs. lave søgninger på Google. Så i sig selv har den nogle virkeligt underlige og space-agtige svar ind imellem. Men generelt set er den fremragende.
Dens tankerække vises, så man kan se, hvor den går ned ad en forkert sti (altså tager en forkert beslutning) og dét er fedt. Det adresserer den frygt vi havde for et år eller to siden om, at AI-beslutninger ville blive truffet uden at vi kunne gennemskue hvordan. Det kan vi rent faktisk se i dag i flere modeller. Meget fint.
Men Gemini 2.5 har nogle helt-hen-i-vejret-svar, der efterhånden er sjældne i ChatGPT, og det “mærker” man tydeligt som almindelig og hyppig ChatGPT-bruger. Det må Google se at få styr på.
Læs mere om Gemini 2.5 her.
Digitale tvillinger
For en del år siden var jeg til en ret alternativ konference i København, hvor alle mulige multimedia-kunstnere viste state-of-the-art-ting. Heriblandt en journalist fra et ret fremadstormende medie (Vice), der havde kigget på sex-industriens planlagte brug af AI-modeller, fordi de både er meget billigere og meget nemmere at få til alt muligt deres menneskelige tvilling måske ikke lige havde lyst til. Jeg tror faktisk, at det er tæt på 10 år siden.
Nu har H&M så fundet på at lave virtuelle tøjmodeller. Jaja. Jeg må også se at få lavet mig en digital tvilling. Det gør jeg nok i næste nummer af den nye klumme kaldet AI-lab. Her er den første AI-lab, hvis det kunne friste.
Og så elsker jeg den vilde plan fra Elon Musk om liiige, vupti, at konvertere et gigantisk og meget gammelt mainframe-system, komplet med Cobol og hele svineriet, til noget nyt og spændende (I ved, “fremtidens legacy-system”).
Men som det er blevet bemærket, og det opsummerer egentlig alle platform-skift gennem tiderne:
“Problemet er, at hvis du bevæger dig langsomt og forsigtigt, får du det aldrig gjort – men hvis du bevæger dig med Elon-hastighed, vil du ødelægge ting, og en masse mennesker får ikke deres løn.”
- The Memo
Den tekst burde være en plakat, der hang på alle chef-kontorer.
Eksempler på, at det har kunnet lade sig gøre, hører jeg gerne om på mogensxy@gmail.com.
Og jeg tænker nogle gange på, om AI i det mindste ikke kan gøre det nemmere både at rette i gammel Cobol-kode OG sætte nye konsulenter ind i et system? Det er ikke en løsning, men det er da en lettelse.
Og nu, hvor et firma har leveret en løsning til call-centre, der fjerner accenter (læs: så kan vi måske forstå inderne) er der jo helt nye muligheder 🙂.
Det var dét. Det bliver en fantastisk weekend! Jeg glæder mig til at høre fra jer, hvis I har noget på hjerte. Kanalen mogensxy@gmail.com har døgnåbent.