Leg med lys og skygge

Justering af lys og skygge med niveauer og kurver er grundlæggende billedbehandling, og det gøres lige godt om programmet hedder Photoshop, Paint Shop Pro eller GIMP.

Niveauer

Scannede billeder eller dem, man selv har taget med digitalkameraet, skal ofte justeres med hensyn til lys og skygge. Det kan gøres ved at regulere kontrast og lysstyrke, men to andre værktøjer giver mere kontrol over justeringen, og dermed bedre resultater. Begge værktøjer findes i de tre populære billedbehandlingsprogrammer Photoshop, Paint Shop Pro og GIMP.

Niveauer
Funktionen Niveauer, eller Levels, viser et histogram over billedets toneforløb. Billedet deles op i 255 værdier, fra sort til hvid, og så optælles antallet af pixels inden for hvert interval. Som udgangspunkt er det gennemsnittet af farvekanalerne, der vises, men man kan også se på histogrammet for hver enkel farvekanal.

Niveauer findes i Photoshop i menuen Image > Adjust > Levels (Billede > Justering > Niveauer), og i GIMP hedder den Image > Colors > Levels (Billede > Farver > Niveauer).

Sådan finder man niveau-værktøjet i GIMP.

Paint Shop Pro har hele to versioner af værktøjet. Den ene viser histogrammet ligesom GIMP og Photoshop, mens den anden ikke viser histogrammet. Den med histogrammet findes i menuen Colors > Histogram Functions > Histogram Adjustment, men den anden version kan også være god at kende i forbindelse med justeringslag - men det vender vi tilbage til.

Håndtag

Diagrammet herunder viser nogle af de typiske udseender, som histogrammet kan have. Det kan afspejle de karakteristika, som er angivet til højre, men det behøver ikke nødvendigvis betyde, at der er noget galt med billedet.

Men hvis billedet ikke er tilfredsstillende, kan man nu prøve at benytte de tre håndtag i dialogboksen.

Niveauer i Paint Shop Pro.

De to yderste håndtag under histogrammet sætter toneværdien til henholdsvis sort og hvid. Hvis der ikke er nogen farveinformation i yderområdet, kan man skære lidt her ved at rykke håndtagene ind imod midten, og dermed forøge kontrasten i billedet. Men der smides information væk på denne måde, så man skal være forsigtig med, hvad man gør.

Det midterste håndtag forskyder mellemtonerne. Den kaster ikke information væk, men lysner eller mørkner billedet.

Photoshop og GIMP tilbyder også en automatisk tilretning af niveauerne, og den kan man eventuelt prøve først, om ikke andet, så bare for at se hvordan programmets bud på billedopretning ser ud.

Justeringslag

Justeringslag
Photoshop og Paint Shop Pro kan noget, som GIMP ikke kan. De har begge justeringslag, hvor man kan foretage justeringer, uden at ændringerne brænder fast i laget. I Photoshop findes funktionen ved at åbne paletten Layers, som fås frem med menuen Window > Show Layers (Vindue > Vis Lag). Ved at klikke på pilen øverst til højre i paletten, fås en menu, hvor andet menupunkt hedder New Adjustment Layer (Nyt Justeringslag).

Når menuen vælges, kommer en dialogboks frem, hvor man kan vælge hvilken type af justering, man ønsker at foretage. Levels er øverst på listen, og når man klikker OK, kommer Levels-dialogen frem. Justeringen ligger nu som et lag, og det originale lag neden under ændres ikke. Man kan så ændre justeringen på et senere tidspunkt uden at tabe information.

I Paint Shop Pro findes funktionen i menuen Layers > New Adjustment Layer, og i den sidste menu vælges typen af justeringslag. Hvis man vælger Layers får man en lidt anden dialog, end den vi omtalte tidligere. Den største forskel er, at man ikke kan se histogrammet, men kun justeringen. Hvis man har behov for at se histogrammet, kan man gøre det først.

Justeringslag findes som sagt endnu ikke i GIMP, men mon ikke det kommer på et tidspunkt.

Kurver

Kurver
Der findes en endnu mere avanceret mulighed for at redigere i toneforløbet end niveauer. Det er kurver, curves, hvor man har mulighed for at redigere valgfrit i toneforløbet, men det er også en del mere kompliceret end niveauer. Her kan man for eksempel lysne lyse mellemtoner og mørkne mørke mellemtoner.

I Photoshop fås kurve-værktøjet ved at vælge menuen Image > Adjust > Curves (Billede > Justering > Kurver). I Paint Shop Pro fås værktøjet ved at vælge menuen Color > Adjust > Curves, og i GIMP vælger man Image > Colors > Curves (Billede > Farver > Kurver).

Toneforløbet redigeres ved at indsætte punkter på kurven, så man så kan hive i. Punkter indsættes ved at klikke på kurven, og overflødige punkter fjernes ved at trække dem ud af vinduet.

Det kræver lidt mere fingerspidsfornemmelse at benytte kurver end niveauer, men til gengæld kan man virkelig finjustere tonerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere