Niveauer
Scannede billeder eller dem, man selv har taget med digitalkameraet, skal ofte justeres med hensyn til lys og skygge. Det kan gøres ved at regulere kontrast og lysstyrke, men to andre værktøjer giver mere kontrol over justeringen, og dermed bedre resultater. Begge værktøjer findes i de tre populære billedbehandlingsprogrammer Photoshop, Paint Shop Pro og GIMP.
Niveauer
Funktionen Niveauer, eller Levels, viser et histogram over billedets toneforløb. Billedet deles op i 255 værdier, fra sort til hvid, og så optælles antallet af pixels inden for hvert interval. Som udgangspunkt er det gennemsnittet af farvekanalerne, der vises, men man kan også se på histogrammet for hver enkel farvekanal.
Niveauer findes i Photoshop i menuen Image > Adjust > Levels (Billede > Justering > Niveauer), og i GIMP hedder den Image > Colors > Levels (Billede > Farver > Niveauer).
Sådan finder man niveau-værktøjet i GIMP.
Paint Shop Pro har hele to versioner af værktøjet. Den ene viser histogrammet ligesom GIMP og Photoshop, mens den anden ikke viser histogrammet. Den med histogrammet findes i menuen Colors > Histogram Functions > Histogram Adjustment, men den anden version kan også være god at kende i forbindelse med justeringslag - men det vender vi tilbage til.
Håndtag
Diagrammet herunder viser nogle af de typiske udseender, som histogrammet kan have. Det kan afspejle de karakteristika, som er angivet til højre, men det behøver ikke nødvendigvis betyde, at der er noget galt med billedet.
Men hvis billedet ikke er tilfredsstillende, kan man nu prøve at benytte de tre håndtag i dialogboksen.
Niveauer i Paint Shop Pro.
De to yderste håndtag under histogrammet sætter toneværdien til henholdsvis sort og hvid. Hvis der ikke er nogen farveinformation i yderområdet, kan man skære lidt her ved at rykke håndtagene ind imod midten, og dermed forøge kontrasten i billedet. Men der smides information væk på denne måde, så man skal være forsigtig med, hvad man gør.
Det midterste håndtag forskyder mellemtonerne. Den kaster ikke information væk, men lysner eller mørkner billedet.
Photoshop og GIMP tilbyder også en automatisk tilretning af niveauerne, og den kan man eventuelt prøve først, om ikke andet, så bare for at se hvordan programmets bud på billedopretning ser ud.
Justeringslag
Justeringslag
Photoshop og Paint Shop Pro kan noget, som GIMP ikke kan. De har begge justeringslag, hvor man kan foretage justeringer, uden at ændringerne brænder fast i laget. I Photoshop findes funktionen ved at åbne paletten Layers, som fås frem med menuen Window > Show Layers (Vindue > Vis Lag). Ved at klikke på pilen øverst til højre i paletten, fås en menu, hvor andet menupunkt hedder New Adjustment Layer (Nyt Justeringslag).
Når menuen vælges, kommer en dialogboks frem, hvor man kan vælge hvilken type af justering, man ønsker at foretage. Levels er øverst på listen, og når man klikker OK, kommer Levels-dialogen frem. Justeringen ligger nu som et lag, og det originale lag neden under ændres ikke. Man kan så ændre justeringen på et senere tidspunkt uden at tabe information.
I Paint Shop Pro findes funktionen i menuen Layers > New Adjustment Layer, og i den sidste menu vælges typen af justeringslag. Hvis man vælger Layers får man en lidt anden dialog, end den vi omtalte tidligere. Den største forskel er, at man ikke kan se histogrammet, men kun justeringen. Hvis man har behov for at se histogrammet, kan man gøre det først.
Justeringslag findes som sagt endnu ikke i GIMP, men mon ikke det kommer på et tidspunkt.
Kurver
Kurver
Der findes en endnu mere avanceret mulighed for at redigere i toneforløbet end niveauer. Det er kurver, curves, hvor man har mulighed for at redigere valgfrit i toneforløbet, men det er også en del mere kompliceret end niveauer. Her kan man for eksempel lysne lyse mellemtoner og mørkne mørke mellemtoner.
I Photoshop fås kurve-værktøjet ved at vælge menuen Image > Adjust > Curves (Billede > Justering > Kurver). I Paint Shop Pro fås værktøjet ved at vælge menuen Color > Adjust > Curves, og i GIMP vælger man Image > Colors > Curves (Billede > Farver > Kurver).
Toneforløbet redigeres ved at indsætte punkter på kurven, så man så kan hive i. Punkter indsættes ved at klikke på kurven, og overflødige punkter fjernes ved at trække dem ud af vinduet.
Det kræver lidt mere fingerspidsfornemmelse at benytte kurver end niveauer, men til gengæld kan man virkelig finjustere tonerne.