Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Asus Vivobook 15 S er en rigtig fin maskine – men der er også flere svipsere

Der er rigtig meget at synes om i Asus prisvenlige Vivobook S 15-maskine.

Asus’ Vivobook-serie har altid været blandt den taiwanske producents mere overkommelige serier, hvorfor man skulle leve med, at der er indgået en række kompromisser.

Det synes i første ombæring ikke at være tilfældet med den nye Vivobook 15 S, som ved første øjekast virker uhyre let, pæn og kapabel.

Maskinen er endda udkommet i nye og ekstra prisvenlige varianter, hvorfor den ligner et hit.

Stor letvægter

Der skal lægges mærke til S’et i Asus’ Vivobook S 15, da det indikerer, at der er tale om en særlig letvægts-serie i Vivobook-porteføljen.

Og det må man sige, at den er.

Med sine blot 1,43 kilo og en profil på under halvanden centimeter placerer den sig i liga med lette og slanke 14” maskiner – til trods for at der her bydes på en skærm på næsten 16 tommer.

Selve opladeren vejer små 400 gram, men den leverer så også 90 watt.

Maskinen er samtidig standset ud i noget ganske attråværdigt letvægtsmetal, som ganske vist ikke virker lige så robust som det, man finder i en Macbook Air, men som dog ikke virker lige så let og hult, som i andre letvægtsmaskiner, som jeg er stødt på.

Den vinder til gengæld over Macbook Air, når vi ser på antallet af porte og udvidelsesmuligheder, da man får serveret i alt fire USB-porte (heraf to USB-C), en HDMI-udgang samt headset-stik og en kortlæser.

Første halvsløje indtryk kommer dog fra tastatur og touch-felt, som begge virker ganske gennemsnitlige.

Jeg er desuden ikke fan af, at man har valgt at forsøge at klemme et fuldt numerisk tastatur ind på bekostning af de øvrige taster og touchfelt, som nu bliver decentreret.

Til gengæld har Asus investeret i, at tasternes baggrundsbelysning kan indstilles i et væld af farver. En bedre disposition ville dog være et mindre ambitiøst tastatur af en bedre kvalitet.

Flot udsyn

Det helt store fordel ved Vivobook S 15 er det 15,6 tommer store lærred, som man forkæler sine øjne med.

Det er nemlig af OLED-typen, mens 2.8K-opløsning akkurat sikrer, at tingene står skarpe. 120 Hz-teknologi sikrer tilmed, at alting bevæger sig flydende.

Kontrasten og farverne er som med andre OLED-baserede skærme eminent – de er endda også velkalibrerede fra fabrikantens side.

Den maksimale lysstyrke er dog kun nogenlunde jævn. Det rækker fint til indendørs brug, men formår ikke at matche eksempelvis min Dell XPS 15-arbejdsmaskines mere overlegne OLED-lærred.

Nuvel, maskinen her koster også det halve med priser fra 8.499 kroner.

Højtalerne er også et sted, hvor der ofte spares på pc’er, men det synes nu ikke at være tilfældet her - hvilket desværre også er tilfældet her.

Der spilles relativt pænt og præcist, med en lidt let men dog præcis bas.

ARMenaltså

Qualcomm og Microsoft var ikke i tvivl, dengang de for et halvt år siden resolut annoncerede, at en ny æra for pc’en var skudt i gang.

Nu skulle Windows fungere fejlfrit med de særlige ARM-processorer, som Qualcomm blandt andet er proponent for og som storsejrer i alt fra mobiltelefoner og Apple-enheder.

Selv om det er blevet til et halvt år i selskab med de nye processorer, er stikket dog ikke hjemme for hverken Microsoft og Qualcomm – og det bliver enheder som Vivobook S 15 ramt af.

Sagen er, at Qualcomms Snapdragon Elite X-processor er en højtydende sag med potentiale til at have en fabelagtig driftsstid – men som døjer med at fungere med alle apps i det omfattende bagkatalog af Windows-programmer.

Så selv om den generelt yder rigtig godt i gængse apps, såsom 365 kontorpakken eller Google Chrome-browseren, bliver tingene lidt sløje eller decideret uarbejdsdygtige i andre apps.

Det oplever jeg i Adobe Photoshop, hvor AI-effekter ikke kan udnytte grafikkortet, hvilket får tingene til at gå nærmest i stå, mens mange af spillene i mit Steam-bibliotek slet ikke kan spilles.

Det er dog godt at se, hvordan tredjeparter så småt er begyndt at tilpasse deres spil til den nye processor-type – nu kan jeg omsider spille mine klassikere som Diablo IV og GTA V.

Så livet med Vivobook S 15 bliver altså godt eller skidt alt efter hvorvidt dine apps understøttes.

Har du held med understøttelsen, kan du til gengæld glæde dig over, at du får en glimrende driftstid ud af det 70 Wh store batteri. 10-12 timer kan du godt regne med, hvilket jo rækker til de fleste.

Selv når du fyrer op for de (enkelte) spil, der virker, kan der games i solide to til tre timer.

Interessant pakke

Asus byder på rigtig meget godt i sin letvægtsmaskine. Den er uhyre let, hurtig (forudsat at dine apps undersøttes) og både skærm og lyd er af en kaliber, man sjældent får i denne prisklasse.

Når priserne nu samtidig debuterer ved 7.800 kroner (for en variant med Snapdragon X Plus kræfter og 16 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte lager), er man altså godt kørende for rimelige penge.

Nogen uforbeholden anbefaling kan det dog ikke blive til, så længe tastatur og touch-felt ikke er bedre, og der er enkelte apps, som fortsat driller.


Loading ikon