LIVE-BLOG:Følg det danske landsholds jagt på guld ved finalen i EM i cybersikkerhed

Artikel top billede

I 400 år har denne person været en afgørende brik i vores fælles kultur og kommunikation

Det danske postbud fejrer en imponerende milepæl, og det bliver markeret i det kommende år på postvæsenets eget museum i København.

Hvis du er som de fleste af os, så har du sikkert ikke sendt ét eneste fysisk brev i år.

Til gengæld har du sendt hundredvis af digitale breve i form af e-mails, sms’er og beskeder, og det er i dag svært at forestille sig et samfund, hvor vi ikke er i konstant kommunikation med vores kolleger, vores nærmeste og vores leverandører.

Sådan var det bestemt ikke i 1624, hvor Christian den 4. tog initiativ til at oprette det danske postvæsen, som til at begynde med bestod af ni postruter.

I 400 år har det danske postbud således været en integreret del af vores alles hverdag, uanset om det har været gående, ridende, cyklende eller kørende – og uanset om vejret har budt på regn, slud eller sol.

Posten skulle jo ud - og på den måde har postvæsenet gennem århundreder demokratiseret vores fælles kommunikation.

Det markante jubilæum bliver nu fejret med en række arrangementer på Engima – Museum for post, tele og kommunikation i København.

”Postvæsenet har været altafgørende for den danske befolknings dialog med hinanden og med omverdenen generelt. Oprettelsen af Postvæsenet, og specielt portoen, blev på sin vis en kommunikationsrevolution, der betød, at alle – uanset status og vilkår – kunne sende og modtage breve, hvilket i sin tid var en helt ny måde at forbinde både mennesker og samfund på. Det åbnede vores verden og perspektiv op,” siger Magnus Restofte, direktør for Enigma.

På museet kan publikum tage på en rejse helt tilbage fra Christian den 4.’s vision om at forbinde og samle riget og frem til nutidens kommunikationslandskab – men Enigma lover mange forskellige tiltag, events og nye aktiviteter helt frem til efteråret 2025.

De besøgende kan blandt andet gå på opdagelse i postens mange transportmidler gennem tiden – herunder den ikoniske, gule Renault 4 og en ægte postdiligence samt opleve postuniformer gennem tiden.

Der skulle være noget for både børn og barnlige sjæle, når man kan lære om postens historie gennem leg og aktivitet – hvordan er det for eksempel lige, at man sætter et fysisk frimærke på et fysisk brev?

Enigma – Museum for post, tele og kommunikation ligger i det gamle posthus på Østerbro tæt på Parken i København – og 400 års-fejringen bliver skudt i gang under Kulturnatten i København 11. oktober.