Efter en kortere tænkepause er netværksspecialisterne hos Netgear i San Jose, Californien, i gang med en større udrulning af produkter med den seneste wi-fi-teknologi i syvende generation.
Denne test handler om en Nighthawk-router i en prisklasse, hvor forholdsvis mange brugere kan være med.
Designmæssigt er RS300 modelleret i fuldstændig det samme formsprog som den mere end dobbelt så dyre RS700S fra forsommeren 2024.
Lillebror er dog noget mindre i både størrelse og teknik, ligesom dens udstyrsliste er kortere, og kabinettet virker lidt skrabet.
I et kontor- eller boligmiljø gør routerens matsorte finish den til diskretionen selv.
De i forvejen svagt lysende indikatorer på fronten kan slukkes helt med en knap samme sted, og da der – ret usædvanligt – ikke er nogen ventilator i kabinettet, kommer du aldrig til at høre et kvidder til denne router.
RS300 er ganske nøjsom.
Jeg har målt dens forbrug til 9,5 watt, hvad der bliver til 83 kWh på årsbasis.
Det bliver med en kWh-pris på 2,50 kroner til lige under 210 kroner.
BE9300 – udspecificeret
RS300-routerens totale, teoretiske båndbredde på 9,3 Gbps fordeler sig således på dens tre frekvensbånd:
- 2,4 GHz (længste rækkevidde): 0,7 Gbps.
- 5 GHz (kortere rækkevidde): 2,9 Gbps.
- 6 GHz (korteste rækkevidde): 5,8 Gbps.
- Disse tal viser, at Netgear har valgt at prioritere 6 GHz-frekvensbåndet højest.
Dette læser jeg sådan, at routeren er tiltænkt business og andre miljøer, hvor der er forholdsvis mange og/eller meget båndbreddekrævende brugere, som har routeren inden for deres synsvidde.
Det med synsvidden er vigtigt, for det rummelige 6 GHz-frekvensbånd følger ikke alene den generelle regel om, at radiobølgers rækkevidde er omvendt proportional med frekvensen – jo højere frekvens, desto kortere rækkevidde.
For at undgå forstyrrelser af jernbaners signaltjenester og andre offentlige formål, er sendeeffekten i EU reduceret til 25 procent af det tilladte niveau ved 5 GHz.
Dette gør det dobbelt svært for 6 GHz-signaler at trænge gennem mure og etageadskillelser af massive materialer som mursten, stål og beton.
Men i et mindre storrumskontor bør en router som Nighthawk RS300 være et glimrende valg.
Det skal også nævnes, at routeren giver mulighed for at aktivere et såkaldt gæstenetværk, der selvfølgelig kan bruges til gæster, som skal på nettet uden om det egentlige netværk.
Et gæstenetværk er desuden perfekt til IoT-enheder, som ikke fungerer med effektiv kryptering.
Eksempelvis har jeg en ældre vejrstation med tvivlsom datasikkerhed, og den kan ikke kommunikere med nyere Netgear-routere, før jeg gør den til gæst og skruer helt ned for sikkerheden på gæstedelen af 2,4 GHz-frekvensbåndet.
RS300’s dækningsområde opgives på ærkeamerikansk til hjem med 3-4 soveværelser.
Mere specifikt står der 2.500 kvadratfod i databladet, hvad der kan omregnes til godt 232 kvadratmeter.
Antallet af tilsluttede enheder skal være op til 100, og der er kapacitet til fire såkaldte streams – samtidige powerbrugere.
Tilslutninger til det meste
Udvalget af porte på RS300 vil uden tvivl være rigeligt hos de fleste virksomheder og brugere med et router-budget under 3.000 kroner.
Selv hvis du er den lykkelige bruger af en ultrahurtig fiberforbindelse på 2.500/2.500 Mbps (2,5 Gbps ned og op), bliver denne router ingen flaskehals i dit netværk.
Næste station på udbydernes fiber-rejse bliver sandsynligvis den dobbelte hastighed – 5 Gbps ned og op.
Sådan et signal vil du kunne modtage og distribuere trådløst ved at aggregere (parallelkoble) routerens WAN-port med en af de to LAN-porte på 2,5 Gbps.
Hvis din internetforbindelse tillader dig at køre 5 Gbps via kabel til din computer, og du vil udnytte denne feature, er du dog nødt til at spare op til en mere avanceret router.
Enkel opsætning
Det er nemt nok at komme i gang med RS300.
Netgear går ud fra, at du vil bruge deres Nighthawk-app, men du kan også skrive ”routerlogin.net” i din browser og klare det hele på en stor skærm.
Med denne router sad jeg med en fornemmelse af, at hamsterhjulet ville blive slidt op undervejs i opsætningen.
Jeg brugte en god halv time, hvoraf de 20 minutter gik til en firmwareopdatering.
Netgear vil forfærdelig gerne have dig til at bruge deres sikkerhedstjeneste.
Den hedder Armor (rustning eller panser på dansk) og licenseres fra Bitdefender. Armor er gratis de første 30 dage og koster derefter 939,99 kroner om året.
Personligt har jeg aldrig følt noget behov for at installere tjenesten. Vil du vide mere, kan du nemt gå ind på www.netgear.com/armor og se, om Armor skulle være noget for dig.
Så giver OpenVPN i min optik mere mening.
Med denne gratis feature kan du ikke spare den VPN-løsning, som du allerede betaler for eller overvejer at abonnere på, men OpenVPN kan give lidt ekstra tryghed, når du fjernstyrer routeren og gerne vil have en krypteret forbindelse mellem din laptop eller smartphone og routeren.
Vil du surfe under radaren, skal du stadig have en VPN-tjeneste installeret på din computer.
Bedst til et storrumskontor eller etplanshus
Denne test er gennemført med routeren fast parkeret i mit kontor i kælderen, så den også har skullet dække stueetagen og første sal derfra.
Som sædvanlig har jeg testet routerens trådløse performance ved at bruge appen Speedtest og lade tre klienter registrere pingtid samt download- og uploadhastighed på fem forskellige positioner i mit hus.
Derefter har jeg kogt de resulterende 45 målinger ned til et CPI (Connected Performance Index), hvor jeg simpelthen har adderet de 15 målinger af downloadhastighed.
Det aktuelle CPI på 10.809 vurderer jeg som tilfredsstillende for en router i denne klasse.
Konklusion
Netgear Nighthawk RS300 BE9300 er den mest overkommelige wi-fi 7-router, jeg har testet til dato.
Så længe de opkoblede klienter kan se routeren, får de adgang til rigelig båndbredde og meget stabile signaler.
Til et miljø med en eller to etager på op til omkring 100 kvadratmeter kan RS300 anbefales. I mere krævende omgivelser vil en mesh-løsning være at foretrække.