Til nogens overraskelse har Netgear ikke været first mover i den fagre nye wi-fi 7-verden.
Til gengæld har netværksgiganten taget sig tid til at udvikle et underspillet formsprog og en diskret ramme omkring et teknisk design, der sprinter fra de wi-fi 7-routere, som Computerworld allerede har testet.
En hardcore-gamer vil måske modtage Netgears nye topmodel med et ”o.k. boomer…” på grund af dens afdæmpede design og yderst beskedne fodaftryk.
Men hvis denne gamer stiller op mod en ellers jævnbyrdig modstander med en RS700S/BE19000 i arsenalet, risikerer vedkommende at blive hældt ned ad brættet.
Denne router er den hidtil hurtigste, som jeg har haft fornøjelsen af at prøve i mit testmiljø.
En glimrende introduktion til den nye teknologi finder du her: Nu kommer Wifi 7 – bliv klogere på den lynhurtige nye standard - Computerworld
RS700S hører ikke til på økonomiklasse.
I Netgears egen onlinebutik er routeren på lager og koster 6.899 kroner. Andre forhandlere på PriceRunner forlanger fra 6.799 kroner til 9.397 kroner, hvad der kan være tegn på stor efterspørgsel.
Lynhurtige forbindelser
Som det er ved at være almindeligt med netværksenheder i de højere klasser, stopper denne router ikke ved de 2.500/2.500 Mbps fiberforbindelser, som er det maksimale, som nogen internettjenesteudbyder lige nu kan levere til SoHo (Small Office/Home Office) kunder.
Men udviklingen stopper selvfølgelig ikke her.
Derfor er RS700S udstyret med både en 10GbE-internetport til et fibermodem og en 10GbE-netværksport til en større installation.
Herudover er der fire LAN-porte, men de er af gigabit-typen og kan ”kun” håndtere 1 Gbps-trafik.
Du kan selv skaffe en 2 Gbps netværksforbindelse, for eksempel til en NAS, ved at parallelkoble to gigabit-porte.
Dette kaldes 'link aggregation,' og der er en udførlig vejledning i den 218 sider tykke user manual, som kan downloades fra producentens hjemmeside.
Jeg har kun brugt de to 10GbE-porte og indskudt routeren mellem min fiber-router og en Netgear ProSAFE XS508M, som er en 10GbE-switch med otte porte.
Disse porte føder de opkoblede enheder i mit kontor plus husets tre andre switche med mere økonomiske 2.5GbE-porte.
Mere avanceret teknik
Hjertet i routeren er Broadcoms BCM6726/3 chipsæt, som kan levere en total, teoretisk båndbredde på 19 Gbps, fordelt med 1,4 Gbps på 2,4 GHz-frekvensbåndet, 5,8 Gbps på 5 GHz og hele 11,5 Gbps på det forholdsvis nye 6 GHz-frekvensbånd.
Af såkaldte streams – samtidige brugere – er der otte.
Al denne båndbredde skal adressere det aktuelle og fremtidige behov i forbindelse med interaktiv gaming, 4K/8K-videostreaming og AR/VR-underholdning.
Mine æblegnaskende venner fortæller mig også, at deres nyere iPhones med wi-fi 6E-kompatibilitet går mærkbart op i fart, når de logger på mit gæstenetværk.
RS700S er mindre strømforslugen end adskillige routere i den høje ende.
Jeg har målt dens forbrug til 15,3 watt, hvad der bliver til 134 kWh på årsbasis. Det bliver med en kWh-pris på 2,50 kroner til 335 kroner.
App eller browser?
Når du skal sparke liv i en fabriksny RS700S, kan du bruge appen Nighthawk eller websitet routerlogin.net.
Eller du kan gøre som mig: Brug appen til den grundlæggende opsætning og skift så til browseren, når du for eksempel vil ændre netværksnavn (SSID) og/eller adgangskoder.
Efter min mening er det sværeste ved sådan en wi-fi 7-router, at du skal navigere gennem tre frekvensbånd.
Netgears Smart Connect-funktionalitet skal sikre optimale hastigheder for alle enheder ved automatisk at vælge det bedste trådløse frekvensbånd til hver enhed og placering.
Som regel går dette fint. Hvis noget driller eller virker forkert, hjælper det mange gange at gå ind i klientens netværk- og internetindstillinger, slå wi-fi fra, vente nogle sekunder og så aktivere wi-fi igen.
Netgear tilbyder også andre tjenester.
Med OpenVPN kan du ikke spare den VPN-løsning, som du allerede betaler for eller overvejer at abonnere på.
OpenVPN kan du bruge, når du fjernstyrer routeren og gerne vil have en krypteret forbindelse mellem din laptop eller smartphone og routeren.
Vil du surfe under radaren, skal du stadig have en VPN-tjeneste installeret på din computer.
Den anden tjeneste skal du abonnere på, når den gratis prøvetid – her 12 måneder – er udløbet.
Armor (rustning eller panser på dansk) hedder tjenesten, som Netgear licenserer fra Bitdefender.
Armor er lidt insisterende, men det er nu ikke særlig svært at slippe for dens beskyttelse. Det er, hvad jeg ved om den tjeneste. Vil du vide mere, kan du nemt gå ind på www.netgear.com/armor og se, om det skulle være noget for dig.
Og skulle du have lyst til at administrere dine børns online-aktiviteter og hjælpe dem med at få sunde vaner, er Netgears Smart Parental Controls (SPC) værktøjskasse frit tilgængelig på www.netgear.com/sbc.
Nye hastighedsrekorder
Selv om Netgear RS700S er partnervenligt designet, har jeg gennemført denne test med routeren fast parkeret i mit kontor i kælderen, så den også har skullet dække stueetagen og første sal derfra.
Som sædvanlig har jeg testet routerens trådløse performance ved at bruge appen Speedtest og lade tre klienter registrere pingtid samt download- og uploadhastighed på fem forskellige positioner i mit hus.
Derefter har jeg kogt de resulterende 45 målinger ned til et CPI (Connected Performance Index), hvor jeg simpelthen har adderet de 15 målinger af downloadhastighed.
Det aktuelle CPI på 15.725 er det højeste, som jeg til dato har målt fra en enkelt router.
Konklusion
Netgear Nighthawk RS700S BE19000 er den tredje wi-fi 7-løsning, jeg har testet.
Som ren router er den hurtigere end begge de første enheder i mit testlab, og dens præstationer på den vanskelige første sal i mit hus er meget overbevisende.
Det yderst kompakte og meget afdæmpede design er nemt at integrere i de fleste bolig- og kontormiljøer.