Artikel top billede

Den sorte ramme i bunden er ikke en separat lydbar, men en del af det komplette lydsystem, der er indbygget i tv’et fra Panasonic. (Foto: Panasonic PR)

Test: Værsgo - her er verdens bedste tv til hjemmebio - og med lyd, der matcher

Med et master oled-panel i referenceklassen, avancerede digitale videokredsløb og et kraftfuldt indbygget lydsystem, er det nye Panasonic-tv et must for entusiaster, der er villige til at investere i kvalitet.

For nogle år siden præsenterede Panasonic et top-tv med et professionelt oled-panel og tilhørende video-processor. Det var dyrt, men leverede også markedets bedste billede til film- og seriekiggeri.

Nu kan du få samme klasse-panel i flere varianter, og den slags er aldrig gratis. Hele 24.999 kroner skal du slippe for Z95 i 55”-udgaven, som vi her tester.

Master Panel, mesterligt billede

Både på papiret og i praksis får du det bedste, som et tv kan tilbyde lige nu.

Billedmæssigt er vi i reference-klassen. Der findes ikke bedre, når vi ser med så objektive øjne, som det nu er muligt.

Som det er kendetegnende for de bedste oled-tv, er dybden og farvegengivelsen imponerende.

Farverne fremstår naturlige og blandt de bedste på markedet lige nu.

Selv hurtige film-sekvenser afspilles glidende og uden nogen form for hakken. Det gør det til en fornøjelse for øjet, uanset hvad det er, du betragter.

Hurtige billeder kører glidende og helt uden den mindste hakken. Det er med andre ord let fordøjeligt for øjet uanset hvad du sætter på.

Der findes seriøse konkurrenter – herunder Sonys XR A95K, som vi har testet for nylig. Her bydes der mere farvestrålende, nærmest mere dramatisk, billede.

Men mens Sony'en leverer et meget betagende billede, fremstår Panasonics lærred som mere naturligt og med bedre flow. Overgange mellem farver står mere naturligt.

Det er som at sammenligne en Ferrari med en Lamborghini: Begge er fremragende, og det vil være dine præferencer, der afgør valget.

Skulle du være i tvivl, er Sony tv-verdenens svar på en flamboyant Lambo, mens Panasonic er distingveret fuldblod.

Jeg letter også på hatten for den automatiske styring af billedet. Normalt foretager jeg manuelle justeringer og undgår indstillinger som ”normal”, ”sport” eller hvad tvet nu tilbyder af pre-indstillinger og vælger en film- eller pro-indstilling.

Billedjusteringen udføres af en AI-drevet processor, der har masser af kraft til at justere i realtid. Ligesom det førnævnte Sony tv anvender Panasonic en billeddatabase til at sammenligne og justere billedet løbende.

Panasonic håndterer billedjusteringen på en overbevisende facon, jeg aldrig har oplevet bedre – heller ikke fra tidligere topmodeller.

Processoren skulle også være hurtig nok til at håndtere spil, og Panasonic har da også en game-indstilling til spilfuglene.

Drop lydbaren

Prisen er som nævnt i den høje ende, men du kan trøste dig med, at du sparer penge på en separat lydbar – noget, som et tv i denne klasse normalt kræver.

Z95 har en tykkere bagside end normalt, hvilket skyldes de indbyggede højttalere, der er placeret, så de spiller i flere retninger.

På fronten, under skærmen, er der en bred enhed, der fungerer som lydbar til center- og stereolyd.

Bagpå sidder subwoofer og surroundhøjttalere, der skyder ud til siderne og opad.

Så der er tale om et ægte surround-system, der endda skal kalibreres. Normalt bruges en målemikrofon med kabel, men her kan du benytte fjernbetjeningen.

Peg den ellers ret store fjernbetjening mod tv’et fra din normale siddeposition, og systemet vil automatisk beregne rummets akustik og justere højttalerne derefter.

Det er en normal procedure, men sjældent set så gennemført i et tv. Det er en måde at justere lyden på, som normalt kun findes i kostbare lydbarer eller surround-receivere.

Heldigvis er der ikke tale om tomme kalorier i det, alle formater – herunder Dolby Atmos, håndteres.

Lydmæssigt er der saft og kraft. Der er en nærmest omsluttende surround-effekt, og Atmos effekter høres tydeligt. Der skydes da også opad via højttalere i tv’ets top.

Tvet styres af et OS, som Panasonic kalder Fire tv. Det er et interface, der fungerer hurtigere end tidligere versioner. Det er overskueligt og endelig er Panasonic på højde med konkurrenterne på dette punkt.

Ganske enkelt forrygende

Der er ingen tvivl om, at Panasonic har begået en grand cru af et tv, der også vil være blandt de bedste år frem i tiden.

Som alle oled-tv er her ikke tale om det mest lysstærke tv, men det klarer sig stadig fint i lyse rum takket være en meget høj kontrast.

Så selv om der er plads til forbedringer er Panasonics nye topmodel referencen lige nu.


Loading ikon