Artikel top billede

Spændende og stemningsfuld tegneserie fra et København, som ikke længere findes

Makkerparret Benni Bødker og Christian Højgaard er efter mange års arbejde parat med den makabre krimi ”Meschugge”, som foregår i starten af 1900-tallet

De københavnske gader ligner ikke sig selv i den nye tegneserie Meschugge af Benni Bødker og Christian Højgaard, og det er der en grund til.

Historien foregår nemlig i en tid, hvor store dele af det ældste København var rent slum med usle baghuse, dårlige kloakforhold, smudsige gyder og faldefærdige rønner. Her fyldte bordeller, værtshuse, kriminalitet og fattigdom hverdagen for mange københavnere.

Blandt dem var jødiske flygtninge fra forfølgelserne i Rusland, der ligesom andre fattige danskere boede i overfyldte lejligheder i gader, som i dag er fyldt med cafeer, fine butikker og rige turister.

I begyndelsen af 1900-tallet finder der i Meschugge en række bestialske mord sted i den såkaldte jødiske ghetto.

Københavns Politi sætter den unge frøken Nathansen - også kaldet Nathan af sine venner - til at undersøge sagen, fordi hun selv er af en fin jødisk familie og derfor oplagt til at opklare mordene.

Ledelsen bekymrer sig ikke meget med, at Nathan fra det fine borgerskab ikke taler jiddisch som de jødiske flygtninge – som til gengæld ikke rigtigt taler dansk.

Men det er da også langt fra alle, der ønsker de brutale mord opklaret, og Nathans efterforskning afslører et blodigt spor, der peger både på jødeforfølgelserne i Rusland, dansk antisemitisme og korruption i byens politi.

Ordet meschugge betyder ”skør” eller ”vanvittig” på jiddisch, som var det primære sprog for den jødiske befolkning i Østeuropa på den tid.

I Benni Bødker og Christian Højgaards fortælling er Meschugge dog også en person, som sætter den spændende historie i gang.

Benni Bødker er en flittig forfatter af både børne- og ungdomsbøger og krimier, og han har været i gang med Meschugge i over 15 år.

Oprindeligt blev historien tegnet af tegneserieskaberen Cav Bøgelund, men efter hans død tog Christian Højgaard over.

Hans fascinerende sort/hvide tegninger skaber en fantastisk stemning af et København, som ikke længere findes.

I det hele taget får forfatterparret Bødker og Højgaard fortalt en historie, som er både spændende, stemningsfuld, smukt tegnet og godt skrevet og som tegner et helt andet billede af hovedstadens gader og stræder end nutidens.

Titel: Meschugge

Forfattere: Benni Bødker og Christian Højgaard




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering