Siden Disney købte Lucasfilm og den samlede Star Wars-franchise, har de spyttet film og serier ud i en rasende høj kadence. Det har ikke altid være en ubetinget succes.
Nogle produktioner har været på det jævne grænsende til temmelig skuffende og andre faldt helt igennem. Senest floppede den nye serie The Acolyte f.eks. så hårdt, at man kunne høre braget i miles omkreds, og Disney skyndte sig at aflyse fremtidige sæsoner.
Men så har der også været succeserne, og her tårner særligt ”Andor” sig op.
Senest har Disney afsløret, at den anden og afsluttende sæson får premiere til næste år i stedet for – som oprindeligt planlagt – i indeværende måned.
Hvilket sidste års forfatter- og skuespilstrejker i Hollywood jo altså spændte ben for.
I Andor følger man den hårdkogte rebelhelt Cassian Andor (Diego Luna) på hans vej mod tyveriet af tegningerne til Dødsstjernen i Rogue One. En film, der for øvrigt også er en af de bedste og måske endda den bedste af de nyere film siden den oprindelige Star Wars-trilogi.
Det særlige ved Andor er, at serien grundlæggende er en klassisk spionfortælling i sin fortælling om kampen mellem den spæde oprørsbevægelse mod det onde Imperium, der i Andor skildres som et klassisk fascistisk regime. Komplet med ”office politics”, intriger og interne magtkampe.
Samtidig er serien nærmest klinisk renset for jeditricks og de nuttede eller – efter temperament – irriterende bipersoner og magiske væsener, der undertiden spiller en lovligt stor rolle i mange andre Star Wars produktioner.
En anden kvalitet ved Andor er, at den handler om hovedpersonens vej fra en lettere fej og moralsk grågrumset type til hårdkogt operatør i oprørets tjeneste.
Og da den kommende sæson dækker hele fire år, vil der være rigtig mange ting som ændrer sig undervejs, ligesom man også vil se oprørsbevægelsen udvikle sig.
Ligeledes tegner serien i mange tilfælde også et langt mere nuanceret billede af aktører i både oprørernes og Imperiets tjeneste som neurotiske, moralsk tvivlsomme, usikre eller på anden vis fejlbehæftede individer.
De skildres kort sagt som mere hele og ”rigtige” mennesker end de ofte sort/hvide og lidt karikerede karakterer, Star Wars-universet ellers overvejende er befolket af.
Så der er altså meget at glæde sig til, og har man ikke set sæson et af Andor, så er der al god grund til at give den en chance. Du kan se traileren her.