Artikel top billede

Ond norsk krimi på vej til din skærm

Der er fyldt solidt op på rollelisten, når Jo Nesbøs Harry Hole kommer på Netflix. Ud over danske Jesper Christensen er blandt andet Joel Kinnaman, Peter Stormare og Tobias Santelmann med.

Nordiske krimier er som bekendt en populær genre, og undertiden forekommer det at både Fanden og hans pumpestok, hver anden kändis samt en masse mellemgode forfattere kaster sig over genren.

Men så er der også dem, der virkeligt kan deres håndværk, og til den kategori hører den norske økonom og sanger Jo Nesbø (billedet), der står bag en lang række – med meget få undtagelser – fremragende bøger.

De fleste vil kende ham for de underholdende og ofte ganske grumme historier om den dybt alkoholiserede og svært samspilsramte politiefterforsker Harry Hole. Det er netop ham, der i 2026 bliver centrum for en ny serie på Netflix.

Første sæson kommer til at bestå af ni afsnit, og her forsøger Hole at fange en seriemorder og samtidig forholde sig til sin korrupte ærkefjende og kollega, kriminalbetjent Tom Waaler.

Sæsonen bygger på femte bog i Hole-serien, Marekors, og Netflix har netop offentliggjort samtlige medvirkende i serien.

I hovedrollen ses Tobias Santelmann, der er særligt kendt fra den populære norske serie EXIT om amoralske rigmænd med smag for lette damer og hårde stoffer.

På rollelisten er også velkendte nordiske Hollywood-navne såsom svenske Joel Kinnaman (kendt fra blandt andet Suicide Squad og For All Mankind) og Peter Stormare (Fargo, The Big Lebowski, Hamilton m.v.).

I rollen som Harry Holes store kærlighed Rakel Fauke ses Pia Tjelta (Made in Oslo, State of Happiness)

Men her er også danske navne med, nemlig altid gode Jesper Christensen samt Sonny Lindberg (The Rain).

Så skuespilbesætningen tegner altså lovende, og hvis manus følger Jo Nesbøs udgangspunkt bare nogenlunde, så bliver handlingen med sikkerhed også værd at følge med i.

Hvis man i mellemtiden skulle have lyst til at læse lidt op på sagerne, så er der indtil videre udgivet 12 bøger om Harry Hole.

Desuden har Jo Nesbø skrevet en række bøger udenfor Hole-serien, bl.a. krimierne Headhunterne, Blod på Sneen og Midnatssol.

Senest kom fra hans hånd den stærkt anbefalelsesværdige og underspillede Kongeriget, der handler om et par brødre på det norske højfjeld, der prøver at bygge et hotel.

Vel at mærke samtidig med, at de søger at undgå, at alt for mange sagesløse mennesker – helt bogstaveligt – skrider i svinget og ud over fjeldet. Den får for øvrigt en efterfølger her til september, når Kongen af Os udkommer.