Artikel top billede

AMD's kommende AI-processor bliver en oplagt afløser til den voksende familie af bærbare, gaming-orienterede windows-spillekonsoller. I dag drives de typisk frem af AMD's Z1 processor. (Foto: AMD PR)

Det ser sort ud for budget-grafikkortet: Bliver banket af ny super-chip fra AMD

AMD skruer gevaldigt op på antallet af kerner i både det grafiske og regnemæssige motorrum i sin kommende processorer.

AMD gør det snart omsonst at investere i et dedikeret grafikkort i budgetklassen.

Grafikkort som Nvidia RTX 3050, AMD RX 6400 eller Intel ARC A380, som i dag føres til omkring de 1.000 kroner, bliver nemlig overhalet af AMD’s kommende indbyggede ’Radeon 890M’ grafikkort, som inden længe vil debutere i selskabets kommende laptop-chips.

Lækkede performance-tal fra testprogrammet Geekbench 6 viser, at en Asus maskine ekviperet med AMD’s kommende ’AI 9 HX 370’ processor vil løbe fra dedikerede grafikkort tiltænkt både laptop- og desktop-enheder.

I Geekbench-disciplinen ’Vulkan’, som er et mål for grafisk ydelse, leverer enheden 46.298 points, hvilket sniger laptop-grafikkortet RTX 3050 4GB fra Nvidia og banker dedikerede desktop-grafikkort som AMD RX 6400 og Intel Arc A380 med henholdsvis 20 og 25 procent.

Det fremgår af tal indsamlet af hardware-mediet Wccftech.

Den høje ydelse leveres til trods for, at chip’en er indstillet til at holde sig indenfor et strømbudget på 28 watt for både processor, grafikchip med mere.

Bag den høje ydelse er en sprintny ’RDNA 3.5’ arkitektur, og et løft til 1024 grafiske regneenheder fordelt på 16 ’Compute Units’. Det er en tredjedel mere end i den tidligere Radeon 780M, som er set i nyere AMD-baserede laptops samt håndholdte gaming-enheder.

En mindre indbygget grafik kaldet Radeon 880M er også i kortene og vil byde på 12 i stedet for 16 ’Compute Units’

Ny klasse af bærbare

Ud over at overflødiggøre en stribe dedikerede grafikkort, byder den øvrige processor på en række noteværdige forbedringer i form af to nye arkitekturer i form af Zen 5 og Zen 5c, hvor sidstnævnte er nogle nye særligt strømoptimerede regnekerner.

Sammen med en revideret fremstillingsproces er AMD nu i stand til at levere i alt 12 kerner i hver chip, halvanden gange flere end hidtil.

Strømforbruget holdes her omkring de 28 watt (kan indstilles fra 15 til 54 watt), hvilket gør den i stand til at blive integreret i gængse bærbare maskiner.

Dertil tilbyder AMD’s nye processorer en dedikeret neural chip, en såkaldt ’NPU’, som kan levere 50 TOPS til at håndtere AI-opgaver. Nok til at blandt andet at drive Microsofts seneste Copilot+ features i Windows 11.

AMD’s kommende processors evner indenfor kunstig intelligens kommer til at afspejle sig i navnet på den nye serie, som døbes ’Ryzen AI 300’.

Denne vil tilbydes i Ryzen 5, 7 og 9 serier, hvor topmodellen Ryzen AI 9 HX 370 bliver topmodel med 12 kerner, der kan snurrer med op til 5,1 GHz og arbejde med 24 regnetråde på en gang. Grundmodellen bliver en Ryzen AI 5 HX 330, med seks kerner og 12 regnetråde.

AMD’s nye kollektion at blive lanceret sidst i juli måned.