(Rettet: Jabra lukker blandt andet Elite serien, men ikke selve Jabra. Det er nu rettet.)
Grunden til at lukke Jabras Elite-serie skal jeg ikke fortænke mig i, blot konstatere, at Jabra har stået for mange glimrende produkter gennem årene. Så dette er formentligt et af de sidste, som vi ser fra konsumer-afdelingen.
Jabras knowhow med lyd i øret fornægter sig ikke. Det så vi tydeligt, da vi testede Elite 10, da den kom frem for mindre end et år siden.
Nu er der en opdateret model, hvor der er lavet en del forbedringer, som blot hedder Elite 10 Gen 2.
Blandt de mest behagelige
Nu skal det ikke lyde som om, at Elite 10 er den eneste in-ear model, som du skal gå efter eller den med bedst lyd.
Men især på komforten er den meget lille in-ear model meget lækker i øret samtidig med, at den er let at få ind og ud.
De nye er sjovt nok lidt større end de oprindelige, men opleves lige så lækre i ørerne.
Antistøj-funktionen er omtrent den samme. De lukker ikke helt ned for støj i en flyvemaskine, men er til gengæld mere nænsom mod musikken.
Anti-støj funktionen har en uundgåelig negativ effekt på musik-gengivelsen ganske enkelt fordi der jo skal genereres støj (i modfase) ind i hovedtelefonen sammen med musikken.
Helt generelt er antistøj-funktionen ret omfattende og kan justeres på mange måder, så den matcher de omgivelser, som du er i. Den del er ikke blevet ringere.
Den mekaniske dæmpning er dog blevet lidt bedre, alene på grund af at Gen 2 er blevet lidt større.
Tuning af lyden til dine ører er desværre heller ikke kommet tilbage. Den forsvandt med Elite 10 Gen 1 og er ikke kommet tilbage i Gen 2.
Godt med nyheder
HearThrough er blevet bedre og mindre kunstig at lytte til.
Samtidig har man lavet et smart etui, så du kan modtage lyd fra dit fjernsyn.
Hertil kan du benytte Dolby Head Tracking, så lyden flytter sig, når du drejer hovedet. Det er en ret speciel oplevelse.
Ifølge Jabra skulle antistøj-funktionen være forbedret. Det har jeg som sagt svært ved at høre. Til gengæld er de blevet bedre, når du er ude i vinden.
Her er de ikke helt tavse for modtageren, men klart blandt de bedre på markedet.
Du kan nu forbinde Bluetooth via multipoint-forbindelse, lige som jeg oplever, at den forbinder noget kvikkere end i Gen 1. Ikke fordi Gen 1 var langsom – Gen 2 er blot meget kvik.
Batteritiden er otte timer uden ANC, seks timer med ANC slået til. Med etui får du op til 27 timer.
Med ANC fik jeg næsten seks timers spilletid. Det er fint nok, da de lover, og reelt giver, næsten en times spilletid med fem minutters opladning.
Forbedret bas der kan høres
En af grundene til at hovedtelefonen er blevet større i Gen 2 er, at der skal være plads til 10 mm drivere og en mere åben konstruktion.
Det giver en enhed, der skal bevæge sig mindre for at levere samme lydtryk. Det gør en forskel til trods for, at vi er nede i meget små dimensioner.
Det betyder i teorien mindre forvrængning og bedre bas. Og isæt basgengivelsen er dybere men også mere klar op gennem toneregisteret end i Gen 1.
Helt generelt leverer Elite 10 Gen 2 et fyldigt lydbillede, hvor især mellemtonen træder godt frem. Diskanten er ikke hidsig, nærmest afdæmpet. Generelt et meget behageligt, dynamisk og homogent lydbillede, der matcher de fleste musik-genrer.
Næsten perfekt allrounder
Størrelsen af selve hovedtelefonen er som sagt blevet lidt større, men uden at der bliver gået på kompromis med komforten.
De opleves tydeligt større i øret, men er yderst rare mod huden.
De små opgraderinger er alle gode, selv om ikke alle er hørbare.
Hørbar er til gengæld lydkvaliteten, der har fået et løft fra et i forvejen fint niveau.
Har du i forvejen Elite 10 i første version, skal du blot beholde dem. Skal du ud at købe et nyt skal du slippe heftige 2.199 kroner for Gen 2.
Til gengæld er du så sikret et af de bedste headset på markedet hvad angår komfort og anvendelighed på tværs af behov. Derfor ender jeg på et flot fem-tal.