Artikel top billede

Historien om verdens bedste danske fodboldtræner

Efter gruppespillet er der færre kampe ved EM i Tyskland – og det giver måske plads til at se DR’s fremragende serie om Richard Møller Nielsen.

”Jeg har helt min egen stil,” siger daværende landstræner for det danske herrelandshold i fodbold Richard Møller Nielsen i radioprogrammet Kronsj tilbage i 1991.

Det er en af de mange arkivoptagelser – heraf flere nyfundne - som DR Dokumentar har hentet frem til deres miniserie på fire afsnit om ”Ricardo – verdens bedste træner”, som kan ses på DR TV.

Richard Møller Nielsen havde uden tvivl sin helt egen stil, og den betød blandt andet, at internationale stjerner som Michael og Brian Laudrup forlod landsholdet. Men til gengæld gjorde den tilsyneladende noget andet for det resterende hold.

De fleste kender til Richard Møller Nielsens resultater med landsholdet, hvor han fortsat er den eneste landstræner, der har vundet pokaler.

Han blev kåret som verdens bedste træner i 1992, men blev sjovt nok ikke årets træner i Danmark det år.

Men det er fascinerende at følge fortællingen i DR’s dokumentar, fordi den hovedsageligt bygger på klip fra arkiverne.

Her mærker man den barske stemning fra EM-kvalifikationen og hele vejen forbi triumfen uden at udnytte bakspejlet ulideligt klare lys for meget.

Richard Møller Nielsen bliver for eksempel af en journalist i 1991 spurgt, om det ikke er et utaknemmeligt job at være landstræner, fordi spillerne er så usædvanligt dårlige?

Hvortil det fynske bøgetræ svarer: ”Det er jo sådan, at det ikke altid er de dygtigste spillere, som giver det bedste hold. Og jeg tror egentlig på, at det er en flok, som kan skabe gode resultater og også i høj grad lave seværdig fodbold.”

At få sat et godt hold med de rigtige kompetencer er nøglen til succes overalt, og Richard Møller Nielsens succes kan man jo ikke fornægte.

Også selv om en anden journalist efter den i første omgang missede EM-kvalifikationen kunne konstatere: ”Denne generation af landsholdsspillere vil ærgerligt nok blive husket som dem, der aldrig rigtigt nåede noget.”

Uanset om man allerede på forhånd kender sandheden i den påstand eller ej, så får man en interessant historiefortælling i DR’s miniserie, som kan streames her.