Mornings. Så er der nye efterretninger fra lytteposten. Operatør Niels Veileborg ønsker alle en god torsdag.
Salling hælder millioner i at sikre butiksbranchen bedre mod cyberangreb
Købmand Ferdinand Sallings Mindefond har doneret 4,8 millioner kroner til et treårigt samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for det stigende cybertrusselsniveau.
Flere undersøgelser peger på, at over 70 procent af retailbranchen har været udsat for angreb, og at der er et stort behov for bedre cybersikkerhed i branchen, forklarer Anders Hagh, bestyrelsesformand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og CEO i Salling Group. Koncernen blev selv berørt af et cyberangreb i 2021, som betød, at flere medarbejdere ikke kunne stemple ind og ud, som de plejede.
Donationen er givet til oprettelse af to nye forskertalentstillinger ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I projekterne er der fokus på udvikling af sikker ny teknologi til fremtidens retail. Det gælder lige fra supply chain og lagerkontrol til CRM, betalingsbehandling og analyse. To af de teknologier, der skal anvendes til at skabe større sikkerhed, er Multi-Party Computation (MPC) og ekstra sikker brugerautentificering.
Danske Viio rejser over 25 millioner kroner til at stoppe unødvendige software-abonnementer
Det danske SaaS-selskab Viio, der med AI hjælper virksomheder med at holde styr på abonnementer på software og cloudtjenester, har for nylig hentet over 25 millioner kroner fra investorer.
Viio har syv år på bagen som startup, men ramte for alvor “product market fit” i 2023.
Michael Fornander, CEO og stifter i Viio, siger:
“AI kan hjælpe med 90 procent, men værdien af løsningen kommer først, når mennesker tager de afgørende beslutninger om, hvilke abonnementer der skal beholdes og hvilke der opsiges. Og afgøre hvilke medarbejdere, der må få hvilke abonnementer.”
“Vi oplever, at virksomhederne gerne vil købe løsningen, men de vil samtidig også købe ekspertisen til at få hele værdien af løsningen. Da vi begyndte at tilbyde det og ikke bare var endnu en SaaS, så eksploderede salget.”
“Det er meget komplekst at optimere en virksomheds softwareabonnementer, for medarbejderne bruger løsningerne dynamisk, licenspriserne svinger og kan være svære at gennemskue, og måske er der overlap til andre løsninger. Det bruger vi AI til at holde styr på, men samtidig hjælper vores medarbejdere kunden med at tage beslutningerne og eksekvere.”
SMV’er mangler kræfter til at implementere AI
En ny undersøgelse viser, at fire ud af fem små og mellemstore virksomheder - som jo dominerer den danske virksomhedsstruktur - frygter at blive sat tilbage, hvis de ikke satser på AI.
Undersøgelsen som er gennemført af Pax8 i samarbejde med Channelnomics, viser også, at 88 procent af de europæiske små og mellemstore virksomheder allerede har implementeret mindst ét AI-system, men at mange af dem oplever barrierer i forhold til at opnå det fulde potentiale ved at integrere AI.
Disse barrierer er eksempelvis utilstrækkelig infrastruktur samt problemer med datahygiejne og sikkerhed.
For europæiske virksomheder er prisen en af de vigtigste faktorer, når de vælger leverandører af ekstern bistand til AI-implementering, men også sikkerhed og proceshastighed vejer tungt.
Tidligere chief scientist i OpenAI etablere ny AI-virksomhed
Ilya Sutskever, som var medstifter og tidligere chief scientist i OpenAI, etablerer nu et nyt AI-selskab kaldet Safe Superintelligence, fortæller Reuters.
Ilya Sutskever spillede en vigtig rolle i balladen om CEO Sam Altmans fyring fra OpenAI og hastige genansættelse i november 2023. Ilya Sutskever blev efterfølgende selv fyret fra bestyrelsen i OpenAI.
To andre AI-profiler er medstiftere af Safe Superintelligence. Det er Daniel Levy, som er tidligere researcher i OpenAI, og Daniel Gross, som er medstifter af Cue og tidligere AI lead hos Apple.