Artikel top billede

Ved første øjekast kan Denon Perl godt ligne et smykke, men der er tale om en fysisk stor in-ear hovedtelefon, der kan lave individuel lydtilpasning. (Foto: Denon PR)

Test: Det er ret vildt med hovedtelefoner, der (næsten) har indbygget ørelæge

Med en 'personlig tilpasning til dine ører' med i pakken skulle man tro at Denon Perl Pro in-ear hovedtelefonerne kom med egen ørelæge. Det gør de nu ikke, men teknologien fungerer i praksis og er ret smart.

Denne in-ear hovedtelefon kan noget ingen andre kan. Den måler hvordan dine ører reagerer på lyden og tilpasser sit output derefter.

Hvordan det fungerer, melder historien ikke noget om, men jeg gætter på, at teknologien kan måle, hvordan lyden bevæger sig rundt i øret, og derved kan man justere frekvenskurven derefter.

Det kræver en ret heftig processor og mange forsøgstimer i laboratoriet, gætter jeg på. Men Denon har livslang erfaring med reproduktion af lyd, og har den knowhow, der skal til, så hvis nogen kan er det dem.

Personlig lydtilpasning

Uanset, hvordan ingeniørerne bag helt præcist har opnået denne effekt er dog helt ligegyldig, så længe det ellers fungerer.

Jeg kan konstatere at funktionen virker for mig, og for de fem øvrige test-personer jeg inddrog, der fik lov til at lægge øregang til Denon Perl Pro.

For det er jo en vanskelig størrelse, at vide om den tilpasser sig optimalt, eller du blot kan lide lyden, den genererer.

De fire ud af fem der prøvede det, vil dog skrive under på, at lyden efter justeringen blev bedre end før.

Helt praktisk foregår det ved at du gennemgår en række punkter i Denons app. Der er en del trin du skal igennem ved første opsætning. Herunder et minut, hvor du skal sidde stille, mens der afspilles forskellige lyde gennem øregangen.

Det er lidt som at være til en høreprøve - bare uden at skulle række fingeren op.

Når kalibreringen er færdig kan du swipe frem og tilbage mellem standard-lyd og personlig lyd.

Det er meget forskelligt, hvor stor forandring justeringen giver. Jeg oplevede mere bas og fylde end fra standard, mens andre blot bemærkede en mindre forandring i lydbilledet.

Programmerbar touch-funktion

I appen kan du også programmere touch-funktionerne til det du ønsker. Herunder de forskellige lydtilstande, hvor ANC begrænses eller forstærkes alt efter omgivelser.

Man kalder for eksempel ”hear-through” for ”social”, men effekten er den samme. Du kan også vælge Dirac Virtuo Spatial Audio, der giver et større lydbillede, hvor du har fornemmelsen af at have store hovedtelefoner på.

Det er heldigvis let at slå fra og til, da justeringerne ikke er optimale til al slags musik. Fint nok.

Stor lyd og store i ørerne

Helt generelt er lydbilledet stort og meget fyldigt fra Denon. De lyder større og med mere saft end jeg normalt forbinder med en in-ear hovedtelefoner.

Det betyder at de dybere mellemtoner og bassen fremstår meget markante, men også at diskanten viger lidt.

Det kan have noget med min lettere fremskredne alder at gøre – men netop den individuelle lydprofil skulle vel kompensere for dette?

På dette ene punkt synes jeg faktisk Denon lydmæssigt er bedre uden korrektion. Alt andet er bedre, og målt alene på lydkvalitet ligger de over gennemsnittet for prisklassen 2.000 kroner.

I ørerne oplever jeg dem lige så behagelige som lydbilledet. Men som du kan se på billederne, er de fysisk set meget store. Det er dog ikke noget du vil mærke, når du går rundt med dem.

De sidder godt fast, men ser ærligt talt let aparte ud – men det er naturligvis en smagssag.

Det medfølgende etui er heldigvis i en mere normal størrelse. Til gengæld er hovedtelefonerne usædvanligt vanskelige at få ud.

Jeg skulle vende bunden i vejret og give etuiet et dask for at få fat dem ud. Ikke synderligt smart, hvis du skulle sidde i et tog, hvor de let kan ryge på jorden.

Batteritiden er opgivet til otte timer. Jeg opnåede næsten seks, hvilket er lige i underkanten. Så husk etuiet, da det lover at tredoble driftstiden.

God allrounder med et twist

Du kan sagtens benytte Perl til træning, da de som sagt sidder fint fast uden at genere. De er da også sved- og stænksikre (IPX4).

De napper opkald fint – dog uden at være markedsførende.

ANC funktionen er adaptiv og virker ret flydende. Ment på den måde, at du ikke oplever, at den justerer voldsomt, men faktisk holder lyde ude ret effektivt. Og lader dem passere når det er målet.

Lydmæssigt er vi som sagt til den gode side, men til prisen på 1.999 kroner er der ret mange konkurrenter.

Så selvom de faktisk er sat små 500 kroner ned i pris siden lanceringen, ender de på et beskedent 3-tal med pil opad.


Loading ikon