Artikel top billede

Test: Der er kun en e-bogslæser, man som dansker bør overveje – og den minder om denne her

Rakutens Kobo Colour er det oplagte valg for de danske e-bogslæsere med hang til illustreret litteratur. Ellers er der andre alternativer.

Kigger man omkring på det store vide marked for e-bogslæsere, er der blot to selskaber, der virkelig tæller; Apple med sine iPads og Amazon med sine særlige Kindles.

Sidstnævnte er nogle særlige enheder, hvor skærmen er af ’e-ink’ typen, og fungerer ved at gengive lyset fremfor at lyse op – en teknisk detalje, der løfter læseoplevelsen markant.

Som dansk læsehest bør man dog se sig om et andet sted efter et sted at læse sine bøger.

Amazons netbutik opererer som bekendt ikke i Danmark (man kan dog købe e-bøger til eventuelt importerede Kindles), mens Apples iPads – og øvrige tablets er fine, men skærmen er ikke optimeret til lang tids læsning.

I stedet bør man kigge i retning af Kobo, e-bogslæseren fra det japanske svar på Amazon, Rakuten, som byder på særlige bonusfordele til danskerne i sin nyeste aftapning: Kobo Libra Colour.

Lidt kulør på tilværelsen

Som navnet antyder, er Kobo Libra Colour udstyret med en farveskærm.

Her skal det forstås, at der opereres indenfor e-ink teknologiens begrænsninger – og den har grundlæggende udfordringer med at vise farver, der tilnærmelsesvis kan matche det, som du oplever i tryksager eller enhver nyere tablet og disse baggrundsbelyste skærme.

Farvemæssigt befinder vi os et sted, der minder om en ældre solskadet avispapir.

Det er derfor ganske alt sammen ganske blodfattigt at se på, men det giver da en anelse kulør på tilværelsen, hvis man skulle kaste sig ud i at læse tegneserier på enheden.

Grundlæggende er det dog ikke det, den syv tommer store skærm lægger op til.

Formatet lægger mere op til at læse bøger – men hvis der skulle snige sige farvede billeder eller illustrationer ind teksten, vil de være noget lettere at tyde, end på en klassisk e-bogslæser, som alene arbejder i nuancer af grå.

Hvad man til gengæld får, er e-ink teknologiens fordele. Kontrast og lysstyrke er hermed ikke bestemt af skærmen, men af det omkringværende lys.

Er du på stranden og læser under solens stråler vil du, i modsætning til en iPad, ikke opleve nogen problemer med at aflæse skærmen.

Desuden er Libra Colour ligesom sin forgænger ganske vandtæt – en klar fordel, når vand og sand er involveret.

Selve skærmen byder på 1.268 gange 1.680 pixels, hvilket er nok til at få tekst til at fremstå skarpt, så længe du ikke presser næsetippen alt for tæt på skærmen.

Når solen er gået ned, tilbydes der baggrundsbelysning, som kan justeres nærmest trinløst efter omgivelserne og tones efter det mere blålige eller rødlige efter smag.

Nye greb

Kobo Libra Colour er legende let at have med, da den ikke fylder meget mere end en jumbobog – blot en hel del slankere med en profil på bare 8,3 millimeter.

Vægten sniger sig lige under de 200 gram, hvilket også er i samme liga som jumbobøgerne eller en større smartphone.

I Libra-serien vælger Kobo et asymmetrisk design, hvor navigationsknapper er samlet på den ene side.

Det er et lidt utraditionelt greb, som dog giver mening, når man finder ud af hvor præcist, der kan styres med dem i forhold til touch-betjeningen, som foregår i et noget andet tempo, end man er vandt til på en smartphone.

En anden praktisk detalje er muligheden for at tilkøbe en pen, som gør det let at markere eller tilføje noter til dokumenter eller endda tegne lidt.

Her giver farveskærmen bedre muligheder for at se, hvad der bliver markeret, men igen er vi ude i, at oplevelsen ikke matcher det, som man kan få med en iPad og tilhørende pen – som i øvrigt koster det samme.

Ud over læsevenligheden er den helt store fordel ved en dedikeret e-bogslæser læsetiden.

Her kommer du sjældent til at skulle spejde efter en powerbank, da batteriet er god for flere ugers visning. Det bliver dog kortet til nogle dage, hvis man skruer op for lysstyrken.

Danske fordele

En af de helt unikke fordele ved Kobos kollektion af e-bogslæsere er samspillet med tjenesten Overdrive, som giver adgang til udlån hos de danske biblioteker igennem e-Reolen.

Hvis du som jeg gerne vil få mest ud af dine skattekroner, kan du hente tusindvis af titler den vej rundt. Vejledning fås her.

Alternativt kan du købe dig til de bøger – eller lydbøger - du lyster igennem Kobos butik, hvor titler enten kan købes enkeltkvis eller som all-you-can-eat abonnement til 89 kroner om måneden – inklusive lydbøger, der kan afspilles på enheden eller mobil-app’en.

Udvalget af danske titler virker dog ikke så stærkt og stort som hos danske tjenester. Omvendt er der et kæmpemæssigt udvalg på andre sprog.

En anden personlig favorit-feature er samspillet med tjenesten Pocket, som bogmærker og lagrer de interessante artikler og andre længere skriv, du skulle støde på nettet.

Disse overføres og formateres automatisk til et yderst læsevenligt e-bogsformat, så du kan nyde det bedste fra nettet uden forstyrrende reklamer eller formatering.

Ønsker du at tilføje bøger eller pdf-filer helt udenom Kobos tjenester, kan disse overføres og synkroniseres igennem Dropbox eller Googles Drev.

Oplagt niche

E-bogslæsere har altid været et niche-præget produkt.

I sagens natur skal man være ivrig læser for at retfærdiggøre de 1.799 kroner, som n enhed som Kobo Libra Colour koster.

Mindre kan dog gøre det, da nyhedsværdien i det anæmiske farver, der tilbydes, hurtigt fortager sig.

Her kan jeg notere, at min egen enhed i forgængeren, Kobo Libra 2, leverer stort set de samme fordele – minus farver og pen-support - til en dagspris på 1.200 kroner.

Hælder du mere til litteratur fyldt med billeder og illustrationer, er Libra Colour dog klar til at give dem et lille skud kulør.

På den vis udfylder Kobo Libra Colour en niche i nichen.