Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Vær på stikkerne - men hold hovedet koldt.
Nogenlunde sådan må opfordringen være til vælgerne i Danmark og andre europæiske lande forud for valget til Europa-Parlamentet 9. juni.
Valgkampen er i gang – og det samme er de cyberkriminelle, som forsøger at påvirke stemmerne, for eksempel gennem spredning af misinformation.
Tidligere i år blev flere tyske politikere udsat for forsøg på malware-angreb gennem falske middagsinvitationer, der foregav at stamme fra personer fra CDU.
Angrebet blev sporet til en russisk hackergruppe med forbindelse til efterretningstjenesten: Et klar forvarsel om, at cyberspace spiller en vigtig rolle i det nuværende og fremtidige valg.
Der er ingen tvivl om, at trusselsniveauet på tværs af Europa vil blive intensiveret frem mod valget.
Optrapningen er allerede begyndt. En rapport, Google Mandiant netop har offentliggjort, viser, at truslen mod de demokratiske valg i 2024 er større end nogensinde, og at det især er stater og statssponsorerede grupper, der står bag angrebene.
Her i Europa er det særligt Rusland, som forsøger at påvirke vælgerne gennem blandt andet misinformation om krigen i Ukraine.
Rapporten viser dog også, at de cyberkriminelle sjældent lykkes med deres forehavende. De udøver oftest meget lille reel skade.
Men i fraværet af større nedbrud og egentlig valgsvindel, er deres egentlige mål at ramme vores hjerner - altså den psykologiske effekt.
Panik, forvirring og usikkerhed kan være mindst lige så skadeligt som de konkrete mål.
Og det ved de cyberkriminelle. Derfor er mit budskab, at myndigheder, virksomheder og sågar borgere skal være opmærksomme og tage cybertruslen alvorligt.
Men vi skal passe på med at tale trusselsbilledet unødigt op.
Ja, trusselsniveauet er højt, men det er sikkerheden også.
Det bedste forsvar er derfor at forholde os i ro og fortsætte med at gøre præcis det, vi allerede gør - ellers fodrer vi de cyberkriminelle med hånden.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.