Godmorgen derude.
Det er tirsdag, og for sidste gang i denne omgang er det Thomas Møgelbjerg, der er stået tidligt op for at sammensætte dagens hurtige it-nyhedsblik til jer.
I morgen er det Grundlovsdag, og Computerworld-redaktionen er sendt på fagligt arrangement af vores ledelse, hvorfor vi ikke udkommer i morgen.
Vi vender veloplagte tilbage torsdag, hvor Kristoffer Ingemand er manden bag morgenbriefingen.
Tak for at læse med, og god Grundlovsdag i morgen.
Spotify hæver priserne
Den svenske musikstreaminggigant Spotify hævede i går, mandag, sine priser i USA.
Prisen på et individuelt premium-abonnement hæves fra 11 til 12 dollar i måneden – en prisstigning i danske kroner på lige under syv kroner til i alt 82,5 kroner i måneden.
Et familieabonnement hæves fra 17 til 20 dollar – en prisstigning på 20,5 kroner til 137,5 kroner.
Det er anden gang på et år, at Spotify hæver sine priser.
Sidste år annoncerede Spotify prisstigninger over hele verden, hvilket i Danmark betød, at prisen på et individuelt premium-abonnement steg med 10 kroner til 109 kroner, mens et familieabonnement steg med 30 kroner til nuværende 179 kroner per måned.
Det er uvist, om de nye prisstigninger også vil komme til Danmark.
I første omgang har Spotify meldt ud, at de hæver prisen i fem markeder, herunder USA, Storbritannien, Australien og Pakistan.
SDC lander ny bankkunde i Norge
Den danske bankdatacentral SDC, der fra hovedkvarteret i Ballerup leverer it til sparekasserne, har indgået aftale med det norske pengeinstitut Fana Sparebank.
”Det er en stor dag for os i SDC, og vi er utrolig glade for at byde Fana Sparebank velkommen til SDC. Dette partnerskab er et vigtigt skridt, som understreger mulighederne på det norske marked og viser, at vi er konkurrencedygtige og har en moderne platform og løsninger, som er attraktive på tværs af hele Norden,” siger Torben Finnemann, administrerende direktør i SDC.
Det nye partnerskab passer ind i bankcentralens 2025-strategi, hvor et af fokusområderne netop er at vokse i Norden – herunder særligt på det norske marked.
SDC har gennem 60 år leveret it til danske banker, mens de har været på det norske marked i 20 år. De seneste år har de dog satset særligt på Norge, hvor de for nyligt åbnede nyt kontor i Bergen.
Danmark optages i Alliancen for sprogteknologi
Digitaliseringsstyrelsen skal repræsentere Danmark i den europæiske alliance for sprogteknologi, hvor der netop er stemt for, at Danmark er optaget.
Alliancen for Sprogteknologi (ALT-EDIC) er et såkaldt ’konsortium for europæisk digital infrastruktur’ med særligt fokus på at understøtte udviklingen af europæisk sprogteknologi, der kan konkurrere med de amerikanske og engelsksprogede løsninger.
Med Danmarks indmeldelse rummer alliancen 16 deltagende medlemsstater samt fem observatørstater.
ALT-EDIC arbejder blandt andet for at fremme flere europæiske højkvalitetssprogdata i forskellige modaliteter – dvs. fx tekst, lyd og billeder.
Derudover arbejder alliancen for konsolidering af det europæiske sprogteknologiske økosystem, så viden og ressourcer deles på tværs af landegrænser, så europæiske sprogteknologiske projekter har bedre forudsætninger for at lykkes.
Du kan læse mere om alliancen her.
Gamestop-aktien stiger igen
Historien om Gamestop-aktien er en af de mest vanvittige aktiehistorier i nyere tid.
Den amerikanske privatinvestor Keith Gill – kendt under navnet Roaring Kitty – begyndte i slutningen af 2020 at lave YouTube-videoer, hvor han delte sin mening om Gamestop-aktien, som han vurderede som værende meget undervurderet.
Keith Gill kastede tusindvis af sine egne dollars i den analoge spilforhandler, og i starten af 2021 lykkedes det ham at få hele verden med på idéen om at investere i Gamestop, som toppede på 483 dollar per aktie – samme aktie kostede blot 2,5 dollar i 2020.
Han blev mangemillionær på Gamestop-investeringen, og historien blev samlet op af medier over hele verden, Elon Musk tweetede om det, og der er efterfølgende lavet en spillefilm om Keith Gill.
Mens aktiefesten i Gamestop stoppede pludseligt, og spilforhandlerens markedsværdi er siden toppen gået kraftigt tilbage, har Keith Gill i tre år ikke optrådt i nogen medier. Der har været tvivl om, hvorvidt han nogensinde har solgt sin aktiepost i Gamestop - indtil nu.
Sent søndag aften dansk tid delte Keith Gill et billede af sin aktiebeholdning i Gamestop, der lyder på hele 116 millioner dollar.
Og det har igen fået verden til at investere massivt i Gamestop - aktien steg i går over 21 procent til 28 dollar - stadig langt fra topkursen.
Fransk startup genopfinder walkie-talkien
Den franske startup Ten Ten er gået viralt med en walkie-talkie-app, der giver mulighed for at sende talebeskeder til ens nære venner.
Hverken walkie-talkien eller talebeskeder i app-form er et nyt koncept, men alligevel har Ten Ten formået at blive en af de mest downloadede apps i Frankrig, hvor den er hentet over syv millioner gange siden lanceringen for et par uger siden.
Appen gør det muligt at sende korte talebeskeder til en eller flere grupper af venner – præcist ligesom Snapchat gør med billeder og videoer. Ten Ten er således udelukkende lydbeskeder.
Ten Ten er særligt populær blandt unge, og en stor del af succesen tilskrives, at talebeskederne er blevet meget populære på TikTok.