Artikel top billede

Bog: Giv elefanten smæk før den bliver stor

Helt ny bog giver konkrete råd til, hvordan man tackler udfordringer i organisationen, før de vokser sig kæmpestore og uhåndtérbare.

I den ret morsomme film What About Bob? fra 1991 driver Bill Murrays dybt neurotiske karakter Bob gradvist sin psykolog (Richard Dreyfuss) til vanvid ved at følge efter ham overalt og hele tiden bede om råd, vejledning og bekræftelse.

Bob er nemlig så begejstret for psykologens metode, der går ud på at overkomme neuroser ved at tage ”baby steps” i retning af det, man er angst for – om det så bare er ud ad døren, ned på gaden eller hen til kiosken – at han ikke kan lade den gode doktor være i fred. Ikke engang på sommerferien.

I den helt nye ledelsesbog ”Med elefanten på arbejde” er forfatter og organisationspsykolog Lotte Svalgaard inde på noget af det samme. For som Svalgaard skriver i forordet, så er bogen en hyldest til mikrohandlinger.

Det er små, konkrete skridt, der gradvist håndterer selv store og abstrakte udfordringer på arbejdspladsen, så de bliver mere håndtérbare. Bogen er opfølger til Lotte Svalgaards bog ”Elefanten i rummet – om modet til at handle på det, vi mærker”, der udkom i 2019.

Bogens titel kommer af ønsket om at vejlede ledere og medarbejdere, der ønsker at forbedre samarbejdet ved at adressere såkaldte "elefanter" – de ubehagelige og ofte ignorerede emner i organisationen, som kan hæmme produktivitet og trivsel.

Men i stedet for – bevidst eller ubevidst – at undgå at handle på de problemer, vi oplever på arbejdspladsen, så advokerer forfatteren snarere for at læseren bevæger sig i retning af mere bevidste og aktive handlinger. Dette opnås gennem konkrete strategier og værktøjer, der hjælper med at identificere og konfrontere de svære emner.

Bogen er struktureret omkring ti centrale udfordringer, som læseren kan støde på, når man forsøger at håndtere de usagte problemer.

Udfordringerne kan f.eks. være at genkende og reagere på signaler, konfrontere undgåelsesadfærd, kommunikere svære budskaber og hvordan man er med til at skabe psykologisk tryghed blandt sine kolleger.

Hver udfordring behandles med en blanding af teori, praktiske tips og refleksionsøvelser, der gør det muligt for læseren at anvende bogens råd i deres egen arbejdskontekst.

Hele vejen igennem anbefaler Lotte Svalgaard som nævnt en række små, konkrete skridt som vejen frem.

For ved at fokusere på mikrohandlinger, kan læseren begynde at tage fat på de mindre problemer, før de vokser sig store, uoverskuelige og måske endda ender som egentlige elefanter.

Dette inkluderer værktøjer til at forbedre opmærksomheden på både egne og andres signaler, samt metoder til at navigere i komplekse gruppedynamikker og magtforhold.

Undervejs trækker bogen på solid teori – her er også en omfattende litteraturliste, hvis man vil læse videre – samt på forfatterens brede erfaringsbase, ligesom den rummer en lang række praktiske og meningsfulde øvelser og spørgsmål, man kan gennemløbe på egen hånd.

Det er med til at gøre bogen til en udmærket stifinder, hvis man vil tackle små udfordringer, før de vokser sig store og klodsede og begynder at gøre alt for meget skade.

Titel: Med elefanten på arbejde
Forfatter: Lotte Svalgaard