Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Motorolas lækre nye toptelefon er skarpt prissat – men den gemmer på en gevaldig bommert

Motorola Edge 50 Pro lander mellem to stole - og ender derfor med ikke at leve op til sit efternavn.

Kigger man ud over det danske mobillandskab, kan man let overse, at danskerne faktisk benytter sig af andre mobilproducenter end Apple og Samsung.

En spiller som Motorola, som teknisk set er en subbrand hos Lenovo, har ved flere lejligheder vist sig at kunne være med helt fremme rent teknologisk ved blandt andet at være først med sammenklappelige mobilskærme.

En af selskabets nyeste telefoner, Motorola Edge 50 Pro, placerer sig i et interessant leje her, da den ikke sigter efter de dyreste og fineste telefoner derude (det job er tiltænkt storebror Edge 50 Ultra), men i stedet tilbyder flere high-end funktioner i prislejet omkring de 5.000 kroner.

Ligner en topmobil

Motorola Edge 50 Pro er en lidt atypisk størrelse i en mobilverden, hvor stort set alle telefoner plejer at være snedkereret som en glassandwich med en metalramme.

Her er Motorola så fræk at anvende en bagside af overraskende skridsikker plastik.

Det ser dog ingenlunde billigt eller tarveligt ud og har den væsentlige fordel, at den ikke slipper løs af dine i håndflader.

Man kan kun gisne om, hvor godt belægningen vil holde over tid, men jeg kan dog godt frygte, at det kan se noget slidt og sløjt ud over tid. Motorola inkluderer dog et minimalistisk cover med i salgsæsken.

Det største, der ellers inkluderes i æsken ud over telefonen, er opladeren.

Den fylder det samme som en typisk laptop-oplader, men leverer da også ekstreme 125 watts strøm, som Motorola bedyrer gør mobilen i stand til at lade helt op på bare 18 minutter.

I praksis går det en anelse langsommere. Men du kan tanke omkring to tredjedele op på et kvarter og helt op på en halv time. Det bliver ikke bedre.

Bedre bliver det heller ikke, når det gælder trådløs opladning, hvor der kan tages imod hele 50 watt, mens der kan afgives solide 10 watt til, at mobilen kan agere ladeflade for andre enheder eller telefoner.

Edge 50 Pro er samtidig beskyttet godt mod elementerne med en IP68-certificering, der indikerer, at mobilen kan tåle at blive dyppet i vand i længere tid.

Strålende skærm

Det gode, solide og raffinerede udtryk, som Motorola Edge 50 Pro tropper op med, fortsætter, når det gælder den primære interaktionsflade: Den store 6,7 tommers skærm.

Her bydes på et særdeles flot P-OLED teknologi, som leverer både på kontrast og farver, som OLED-teknologien er garant for, men altså også på lysstyrken.

Motorola har samtidig allieret sig med farve-specialisterne fra Pantone, som garanterer, at det, du ser på både kamera og skærm er perfekt kalibreret.

Selve skærmen opdateres med op til kvikke 144 Hz, om end den som standard veksler mellem at variere fra 60 til 144 Hz for at spare på strømmen. Alt kommer derfor til at flyve glidende afsted på denne her.

Selve skærmen buer ned med siderne, hvilket er en design-detalje, som de førende mobilproducenter Apple og Samsung er gået bort fra.

Det giver dog stadigt et flot indtryk af væg-til-væg skærm uden at gå væsentligt over brugervenligheden.

En flot skærm forpligter, hvorfor man håber på lige så imponerende højttalere som akkompagnement.

Her er lydsiden fra Edge 50 Pro tydeligvis ikke lige så højt prioriteret.

Der spilles klart nok ved de lavere volumenniveauer, men det hele falder lidt fra hinanden, når der skrues op.

Andensorteringen

Indtil videre er der intet, der indikerer, hvor det er, at der er blevet sparet henne i Motorola Edge 50 Pro.

Det bliver man dog opmærksom på, når man popper motorhjelmen op og ser, at det er en Snapdragon 7 Gen. 3-processor, der driver mobilen frem – altså ikke længere en top-processor.

Det betyder dog ingenlunde, at mobilen opleves som værende sløv.

Den leverer faktisk en glimrende ydelse i langt de fleste opgaver.

Der, hvor den sakker agterud i forhold til toppen af mobilpoppen, er i spil.

Den grafiske ydelse er noget lavere en Snapdragon 8-serien, både den nyeste Gen 3, men også sidste års model.

Selv om processoren ikke at drive nyeste Android frem, kan jeg dog frygte en anelse for fremtidens AI-drevne tjenester, hvor nye funktioner vil afvikles på ombordværende neurale chips.

Måske er det også af den grund, at Motorola ikke synes at være sprunget på AI-toget og ikke tilbyder det store indenfor det felt, som Google og Samsung gør.

Man kan derfor få AI-genererede baggrunde at se, men det er omtrent det.

Det ombordværende styresystem er til gengæld nyeste Android 14 og som førhen piller Motorola ikke meget ved Google-designede interface.

Motorola garanterer her kun software-opdateringer i tre år – noget pauvert, når nu Google tilbyder syv.

Selve batteriet er på sunde 4.500 mAh.

Det er set større derude, men det er nu alligevel alt rigeligt til at holde mobilen kørende i halvanden døgns tid. Her skal man ikke glemme, at der kan lades særdeles hurtigt igen, skulle det være nødvendigt.

Kompetente kameraer

Efter skuffelsen i motorrummet kan man glæde sig over, at Motorola ikke har holdt igen på kamerafronten.

Her leveres en klassisk trio af moduler, hvor et modul sørger for ultra-vide vinkler, et sørger for at levere masser af detaljer, skarphed og lysfølsomhed mens et sidste tilbyder tre gange optisk zoom.

Alle tre leverer over par for kategorien og lander oftest fotoresultater i samme niveau som i Samsungs S24-serie og Apples iPhone 15.

Når det bliver mørkt, kan man dog godt se, at de dyrere telefoner gør det lidt bedre.

Selfie-kameraet her er i øvrigt også godt og tilbyder et meget bredt synsfelt, hvilket får alle med, når man foreviger stunder med venner og familie.

Samme gode takter kan man også finde i videooptagelserne, som er detaljerede, veleksponerede og godt stabiliserede.

Her straffes mobilen dog igen lidt af den mere beskedne processor, som ikke kan håndtere 4K, HDR og 60 fps optagelse på samme tid. Visningen og fokus har også svært ved at følge med her.

Gevaldig bommert

Motorola har siden mærkets genopstandelse først i Google-regi og siden under den nuværende Lenovo-ejerskab oftest leveret gode, anvendelige telefoner til rimelige priser.

Denne opskrift synes da også at være nogenlunde fulgt – men med en uheldig bommert i form ag processor-valget.

Den gør en gør figur ved hverdagsbrug, men banker ind i problemer, når der skal games, filmes i højeste kvalitet eller tilbydes indbyggede AI-features. Tre års software-support er også i underkanten.

Dagsprisen på 5.299 kroner for en veludstyret model med 512 gigabyte lager og 12 giabyte hukommelse er derfor ikke så attraktiv, som først antaget.

Det er nemlig ikke nogen ’Pro’-mobil, du får. Rettere en glimrende mellemklasse-telefon. Vi lander derfor på tre stjerner.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering