Artikel top billede

Den syner ikke af meget på skrivebordet. Men HPs vilde maskine har rigtigt meget power under det grå ydre.

Test: Vi vil altså virkeligt gerne beholde HP's nye pc - men den koster 360.000 kroner

Den syner ikke af meget på bordet. Men HP's vilde Z6 G5A-computer koster mere end en Tesla 3 - og så er den mere end fire gange så hurtigt som Apples M3 Max.

Kan din kommende pc ikke blive vild nok, så er det en HP Z6 G5A, som du skal ønske dig.

For selv efter mange år med vild hardware må jeg indrømme, at jeg har aldrig set noget så hurtigt - og så dyrt.

360.000 kroner er HP's officielle listepris - cirka 34.000 mere end hvad en spritny Tesla 3 i basisudgaven koster.

Det var derfor ikke uden en vis nervøsitet, at jeg pakkede HPs Z6-modellen ud og stillede den på mit skrivebord for et par uger siden.

Her har desktopmaskinens 96 CPU-kerner fra Threadripper Pro 7995WX-processoren, hele 512 gigabyte RAM og to Nvidia RTX 6000 Ada-grafikkort med hver 48 gigabyte RAM så stået gjort sit for at holde Computerworlds store kontor lunt midt i det omskiftelige forårsvejr.

Her er vi ellers vant til lidt af hvert, som producenterne låner os til test. Derfor har vi for nyligt testet Apples nyeste M3 Max-processor og Intels nyere i9 modeller.

Men AMDs 7995WX-processor blæser dem fuldstændigt af banen. I hvert fald når det kommer til de benchmarks, som vi lagde ud med.

Se bare resultaterne fra 3D-benchmarksoftwaren fra Cinebench i version R23, som tester CPU'ens evne til at rendere et foto. Det er en test, hvor flere processorkerner virkeligt gør en forskel.

Her får M3 Max-processoren i den nyeste Macbook Pro hele 23.399 point og Intels næstnyeste mobile topmodel i9 13900HX (her testet i en Alienware-maskine) hele 28.467 point - begge rigtigt gode tal, som slår de fleste desktopsystemer.

Men begge tal blegner i lyset af resultatet på imponerende 106.681 point fra AMD Threadripper Pro 7995WX processoren med 96 kerner.

Det er hele 4,5 gange hurtigere end Apples hurtigste processor - men selvfølgelig med det forbehold, at der er tale om en desktopprocessor mod Apples mere strømbesparende mobile model.

Men stadig: 4,5 gange hurtigere - dog til en pris på cirka 83.000 kroner, hvis du skal købe AMD's topmodel i løs vægt.

For at få lidt historiske data at sammenligne med, så kørte vi også den ældre R15-udgave af Cinebench, hvor vi har data på udvalgte processorer tilbage til 2008.

Heller ikke her skuffede HP's dyre maskine og leverede en score, der var næsten fire gange hurtigere end Intels i9 13900HX-processor med 24 kerner.

Som et sjovt historisk kuriosum er 7995WX-processoren 33 gange hurtigere end Intels absolutte topmodel fra 2008, kaldet i7 965 Extreme Edition, men kun cirka otte gange dyrere.

Syntetiske CPU-test som Cinebench kan dog ikke helt teste en maskine som Z6 G5As samlede performance.

Og HP siger da også, at maskinen nok mest er målrettet udviklere af eksempelvis AI-modeller, som især elsker mange gigabyte RAM og Nvidias kraftige grafikkort.

Derfor har HP udstyret modellen med hele to Nvidia RTX 6000 Ada-grafikkort, som er en erhvervsrettet udgave af deres RTX-modeller til traditionelle gamingmaskiner.

Begge grafikkort er derfor også udstyret med hele 48 gigabyte GDDR6 hukommelse hver, hvilket bringer deres pris op på cirka 40.000 kroner stykket.

Vi tøvede derfor heller ikke med at starte Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro op, for at se hvor længe maskinen var om at rendere en 4K-video i høj kvalitet, som samtidig skal igennem en række effekter som greenscreen og lydforbedringer.

Her var resultatet dog lidt skuffende. Men potentielt godt nyt for dig, som er ude efter at spare cirka 320.00 kroner.

For godt nok klarede HP Z6 G5A opgaven på 50 sekunder, hvilket er rigtigt godt.

Men det samme gjorde Apples Macbook Pro med M3 Max-processoren, en maskine som koster cirka 40.000 kroner.

Alt sammen selvfølgelig skrevet med et glimt i øjet, for vi er virkeligt ude og sammenligne æbler og pærer her. Men derfor er det stadig sjovt.

Smilet stivnede dog lidt, da en pilfinger på redaktionen under en af testene åbnede siden på maskinen, hvorefter den prompte lukkede ned, startede en alarm og nægtede at boote op de næste to-tre minutter.

Alt sammen meget klogt, når hardwaren koster det samme som en ny fancy elbil, men lad os bare sige, at der var en noget nervøs medarbejder, der åndede lettet op, da maskinen igen sagde et glad bip og bootede op uden problemer.

Har ikke ydet den retfærdighed

Så nej, vi har på ingen måde ydet den kraftige hardware nogen form for retfærdighed, så vi skal ikke gøre os kloge på grafikkortenes evne til at udvikle den næste lokale OpenAI-klon eller andre eksotiske anvendelsesformer, som den er skabt til.

Men lad os bare sige, at der var ingen problemer med at spille hverken Assassin's Creed Valhalla i 4K opløsning med alle visuelle effekter maksimeret eller nyere spil.

Og at undertegnede virkeligt virkeligt gerne ville have den overraskende støjsvage maskine stående under skrivebordet.

Også selvom der i skrivende stund, ifølge Boliga, er 354 villaer til salg i Danmark, som koster mindre end HP's vilde maskine.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering